Kocaoğlu'ndan AKP il başkanı Akay'a tepki

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlundan AKP il başkanı Akaya tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2013 15:36

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaooğlu, ulaşım zamlarının adaletsiz olduğunu söyleyen Ak Parti İzmir İl Başkanı Cihat Akay’a tepki gösterirken, "Sadece ve sadece adında ’Adalet’ var diye ulaşımda adaletten söz edemezsin" dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi, tamamı klimalı ve engelli binişine uygun 100 yeni otobüs için Uzundere ESHOT Eğitim tesislerinde protokol imzaladı. Önümüzdeki Şubat ayından itibaren teslim edilmeye başlanacak 22.5 milyon dolar maliyetle yeni araçlarla birlikte, ESHOT’ta klimasız otobüs kalmayacağı belirtildi. İzmir’deki ortalama otobüs yaşı da 5’e düşecek. ESHOT’un filosuna dahil edeceği 100 körüklü otobüs için hazırlanan protokol, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üretici firma Solaris Bus &Coach S.A.’nın Başkanı Darıusz Mıchalak ve ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik tarafından törenle imzalandı. Törene CHP İzmir milletvekili Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, CHP İl Başkanı Ali Engin ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Aziz Kocaoğlu, törende toplu ulaşım tarifesine zorunlu olarak zam yaptıklarını ancak basında yanlış ve eksik bilgilenmeyle zammın yüzde 13-20 civarına olduğunun yer aldığını söyledi. En çok hasılat yapılan tam biniş zam oranın yüzde 8.11, öğrenci binişi zam oranını ise yüzde 11 olduğunu belirten Kocaoğlu, "Son 1 ayda yüzde 17 devaülasyon oldu. Benzin 5 TL’yi geçti, mazot yaklaştı. Yeni tarifede yüzde 21.74 ile öğretmen binişlerine yapılan zam var. Bu da diğer devlet memurlarına yaklaşması için yapıldı" dedi.

230 MİLYON TL BEDAVA TAŞIMA MALİYETİ

Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlarla polisi, postacıyı, engelliyi bedavaya taşıttırdığını belirten Kocaoğlu, öğrencinin de indirimli tarifeden yararlandığını belirtti. Kocaoğlu "2012 yılında bedava taşınan yolcuların İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne maliyeti 230 milyon TL. Yani biz 230 milyon TL hemşehrimizin taşınması için belediye bütçesinden sübvanse ediyoruz. Bunu belediye de yapar merkezi hükümet de yapar. Ancak, belediye şirketleri zarar ediyor derken bunun da bilinmesi, sübvanse ettiğimiz kadar zarar etmediğimiz, rantbl çalıştığımız da bilinsin" dedi.

BAKANLAR KURULU ÖTV VE KDV’Yİ İNDİRİLMELİ

Kocaoğlu, Bakanlar Kurulu’nun bedava taşınacakları belirlenmesine karşın toplu ulaşımda ÖTV’yi indirmemesinden şikayet etti. Toplu ulaşımda ÖTV indirilir ve yüzde 14 KDV indirilirse halkın daha ucuz taşınacağını belirten Kocaoğlu "Biz alınan biletlerin yüzde 18’ni Maliye’ye KDV olarak ödüyoruz ve toplu ulaşım yapıyoruz" dedi.

Kocaoğlu, 90 dakika sınırsız aktarma sistemine devam edeceklerini çünkü kentin kenar, çeperlerinden işyerine 3-4 aktarmayla gelen dar gelirlilerin, öğrencilerin bütçesine önemli katkı yaptıklarını belirtti.

AKAY’IN TEPKİSİNİ ANLAYAMADIM


Başkan Kocaoğlu, ulaşım zammıyla ilgili Ak Parti İl Başkanı Cihat Akay’ın yaptığı "Adaletsiz olmuş" eleştirisine tepki gösterirken şöyle konuştu:

"Bu nasıl bir yaklaşım? Şu yaşadığımız atmosferde nasıl bir değerlendirme? Merkezi hükümetimiz politika gereği akaryatık dahil her türlü zammını otomatiğe bağlamışken, sabah kalktığımızda akaryakıta yüzde 10-15 zam yapıldığını, sonra birkaç kuruş düşürüldüğünü görüyoruz. Devaülasyon da yüksek. Böyle bir süreçte bizim zorunlu olarak yaptığımız yüzde 9 civarındaki zamma adaletsiz denmesini doğrusu anlayamadım. Eğer AKP İl başkanı bu kentte bir görev yapacaksa bu kentin ve ülkenin kurtuluşunu 9 Eylül’de çakma bir ’Dünya İzmirliler Günü’ yapmaya kalkan milletvekilinin ne yaptığına dair İzmir kamuoyuna İzmirli hemşehrilerine ve Türkiye kamuoyuna bir açıklama yapmak durumundadır. Sadece ve sadece adında adalet olduğu için ulaşımda adaletten sözedemezsin. Adalet; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vicdanlarıdır. Vicdanında yaşayacaktır. Adalet bizim vicdanımızda yaşadığı müddetçe adaletsizlik yapanlar gereken dersi alacaktır."

Kocaoğlu, yeni alınacak otobüslerin dünya standartında olduğunu ekledi.

Polonya Türkiye Ticaret Müstaşarı Konrad Zablocki de, yaptığı konuşmada Polonya firmasından alınan otobüsler nedeniyle törene katıldığını, Polonya ve Türkiye’nin tarihi bağlarla birbirine bağlı olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda büyüdüğünü belirten Zablockı, İzmir’in EXPO 2020 adaylığında başarılı olacağına inandığını, ülkesinin bunun için elinden geleni yapacağını açıkladı. Tören ardından Kocaoğlu, Eshot Genel Müdürü Faruk Alçelik ve firma başkanı Dairusuz Michalak sözleşmeyi imzaladı.

Yeni otobüslerin Euro 5 standardında çevreye duyarlı, engelli binişine elverişli alçak tabanlı ve basamaksız iç yapılı, klimalı ve otomatik şanzımanlı olacağı bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 2004 yılından bu yana son alımla birlikte 1202 adet, yine belediye şirketi İZULAŞ Genel Müdürlüğü ise 2007 - 2013 yılları arasında 270 adet olmak üzere toplam 1472 adet yeni otobüs aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!