Bergama Savcısı Yüksel, meslektaşlarını ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

Bergama Savcısı Yüksel, meslektaşlarını ikiye böldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2013 13:41

İzmir Bergama’daki 30 Ağustos törenlerine, ilçeye yeni atanan Cumhuriyet Savcısı Hasan Yüksel’in bayrak geçişi sırasında ayağa kalkmaması damga vurdu. Önemli ölçüde tartışma yaratan konu, hâkim, savcı ve avukatların da tartıştığı konular arasında yer aldı. Tartışmaya katılan isimlerden bir bölümü savcı Yüksel’in linç edilmek istendiğini öne sürerken, bir bölümü de savcının ayağa kalkmamasının yanlış olduğu görüşünde.

Haberin Devamı

Bergama’daki 30 Ağustos törenlerinde bayrak geçişi sırasında Savcı Yüksel’in ayağa kalkmaması tartışmalara konu oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk Bayrağı’nın geçişi sırasında alanda bulunan vatandaşlar ve protokol üyeleri bayrağı ayakta selamladı, Savcı Hasan Yüksel ise oturduğu yerden geçişi izledi.

'SAVCI YÜKSEL ÜZGÜN'

Tartışmaların odağındaki Savcı Yüksel’in 3 ay önce Bergama’ya atandığı öğrenildi. Sosyal medyada yoğun tartışma kosunu olan ve siyasilerin de gündeminde olan konu ile ilgili Savcı Yüksel bir açıklamada bulunmadı. hurriyet.com.tr’nin konu ile ilgili ulaşmak istediği Yüksel’in, iş yoğunluğu olduğu ifade edildi.

Ancak, Savcı Yüksel’in yakın mesai arkadaşları, Yüksel’in durumdan çok rahatsız olduğu, üzgün olduğunu, konuşmaktan dahi güçlük çektiğini paylaştı.

Haberin Devamı

‘LİNÇ EDİLİYOR’
Tören sırasında ayağa kalkmama olayı hakim savcı ve avukatların paylaşım sitesi Adalet.org isimli sitede de tartışmalara konu oldu. İşte sitede yer alan o tartışmalardan bazıları:

*HSYK Tetkik hâkimi Bahattin Aras: “ Bir protokol kuralından ötürü bir meslektaşımızın medyanın ve siyasetçilerin lincine maruz kalması üzücü...”

*Hakim İsmail Uğur: “Bayrağa saygısızlık etme gibi bir düşünce taşımasına olanak bulunmayan bir meslektaşımız nezdinde tüm yargı camiasının yıpratılmaya çalışıldığını düşünüyorum."

*Savcı Burak Yılmaz: "Meslektaşımızın sanırım ilk görev yeri, ilk kez bir törene katılıyor olabilir, saygısızlık yapmak istediğini düşünmüyorum."

*Hakim Ünsal Çankaya: "Protokol yönetmeliği….Bayrak Kanunun…Olayda iki yasal düzenleme mevcut. Biri diğerinin alt-üst düzenlemesi değil. Bu nedenle yönetmelik düzenlemesi öne çıkamaz bayrak söz konusu ise. İkisi de bilinmek gerek. Hukukçu isek."

*Hakim Tolgahan Özmen: "Hata sayılabilecek bir davranıştan ötürü meslektaşımızın linç kampanyasına kurban edilmesi kabul edilemez. Elbette bayrak için ayağa kalkılmalı hatta uğruna can bile verilmelidir, verilir de.. Ancak tecrübesizlikten kaynaklı bir usulü hata için de bu kadar feryat figan koparmanın sanırım iyi niyetle hiçbir alakası yoktur. Meslektaşımızın Vatanını milletini bayrağını en az kendisini eleştirenler kadar sevdiğini düşünerek yapılan eleştirilerin haksızlık boyutuna vardığı kanısındayım."

Haberin Devamı

Bergama Savcısı Yüksel, meslektaşlarını ikiye böldü

‘AYAĞA KALKMAMA MEVZUATA UYGUN’

*Savcı Mustafa Kazankaya: "Çirkin bir linç girişimi. Bir savcının bayrağa saygısızlık yapacağına asla inanmam. Ancak benim bildiğim teamüle göre, bayraklar geçerken herkes ayağa kalkar, daha sonra 3 lü protokol yürüyüş ekibini selamlamaya devam eder. Diğer katılanlar yerine oturur. Amaç bağcıyı dövmeye dönüşmüştür vurun abalıya misali.”

*Hakim Derya Konak: "Savcı Beyin ayağa kalkmaması tören mevzuatına uygundur kanımca."

*Av. İlter Aksoylu: "Fotoğraflara baktığımızda, bayraklar geçerken maalesef savcı bey oturuyor. olay, töreni kabul edecekler kimler yada protokol sırası nasıl olmalı değil. bayraklar geçerken kanun gereği herkes ayağa kalkmak zorunda. bu kanun hükmü. herkes uymak zorunda. savcı beyin kötü niyeti olmadığına ben de inanıyorum. sosyal medyadaki bazı ithamlar, saldırılar hiç hoş değil. ancak savcı bey büyük bir gaf yapmış. bazıları tarafından bu gafın sanki kahramanlık gibi sunulmasını anlamak mümkün değil."

Haberin Devamı

‘AYAĞA KALMALIYDI’

*Savcı Hacı Hüseyin Daşdemir: “Hani askeri vesayet sona eriyordu?" diye sormadan edemiyor insan!.. Asker seçilmiş belediye başkanının dahi önünde!.. Halkın seçtiği belediye başkanının... Sonra da yargıyı gökten "Yer"e indirmekten bahsediliyor... Yetkisini Türk Milleti adına kullanan yargıya halkın arasında "Yer" vermedikten sonra gökten yere nasıl indirecekler merak ediyorum?.."

*Savcı Sedat Ünal: "Olay tamamen savcı beyin tören geçişini bilmemesinden kaynaklanıyor. Bu mesleğe gönül veren hiçbir meslektaş böyle bir durumu kasıtlı yapmaz yapamaz. Bunu herkesin kabul etmesi gerekir."

*Savcı Serkan Büyükçıkrıkcı: “Sağındaki solundaki herkes kalmışsa Sayın savcımız da kalkacak. Kanunmuş yönetmelikmiş falan filan. Herkes kalkmış yahu daha ne kanunundan bahsediyorsunuz. objektif olalım birazcık. Ne kadar basit bir çözüm. Ancak meseleyi kör düğüm etmede üstümüze yok.”

Haberin Devamı

*Hakim Burak Şahap Dalgar: “Fotoğraftaki şahsın, Cumhuriyet Savcısı olup olmadığını bilmiyorum ama Bergama Cumhuriyet Başsavcısı arkadaşımız değil.”

*Savcı Ozan Mutlu: "Savcı bey henüz meslekte yeni ve öğrendiğime göre tecrübesizliğinin kurbanı olmuş.. Kabahat sayın savcımızda değil bu konuları öğretmeyen Akademi'de ve staj sistemimizde olmasın sakın...."

‘TECRÜBESİZLİK KURBANI OLDU’

*Hakim S. Can Saraç: “Peşin hükümlü olmamak lazım. Hepimiz tecrübesizlik yüzündün birçok hata yaptık. Savcı Bey'in mesleğin henüz başında olduğunu düşününce içinde bulunduğu durumu anlayabiliyorum. Belki de yargının bağımsızlığı adına o an için doğrusunun o olduğunu düşünmüştür. Olaya biraz da karşı cepheden bakalım. Cumhuriyet Savcısı olmuş bir meslektaşımız eminim ki, bayrağımıza yapılan saygısızlığı en başta kendisi hoş görmez ve gereğini yapar.”

Haberin Devamı

*Av. Hüsnü Yıldırımer: “Ayağa kalkmayan Engin Alan' a ne oldu?”

*Savcı Özcan Duygulu: Kim hangi yanlışları yapmıyor ki.. Böyle bir durumda Bergama Cumhuriyet Savcısı arkadaşımızın yanında olduğumuzu herkesin göstermesi gereklidir diye düşünüyorum. Güncel söylemi uyarlarsak "Savcımızı yedirmeyiz."

dgokce@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!