Müslim’e “Emrivaki yapmayın” mesajı

Güncelleme Tarihi:

Müslim’e “Emrivaki yapmayın” mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2013 00:18

SURİYE’DE PKK’ya yakın olan Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim’in Türkiye’de olduğu saatlerde eşbaşkan Asya Abdullah’dan gelen “özerklik açıklaması” Ankara’da yankı uyandırdı. Türk yetkililer, Müslim’e “Emrivaki yapmayın, oldu bittiye getirmeyin” mesajı verdi. Müslim’in ise, “Kesinlikle özerklik, bağımsızlık gibi bir gündemimiz yok. Suriye’nin bütünlüğü içinde Kürtlerin geleceğini konuşacağız” dediği belirtildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA GÖRÜŞTÜLER

Müslim, 25 Temmuz’daki İstanbul ziyaretinin ardından önceki gün Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Görüşmenin yeri ve zamanı sır gibi saklanırken, MİT yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon’un Müslim’le görüşmesi yine İstanbul’da yapıldı. Görüşmenin devam ettiği saatlerde PYD’den ilginç bir açıklama geldi. PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Kamışlı’da düzenlediği basın toplantısında, özerk yönetim çalışmalarında ikinci aşamaya geçtiklerini belirterek, çalışmaların bütün kesimler tarafından imzalanmasından sonra 6 ay içerisinde seçimlerin yapılacağını açıkladı.

4 MESAJ VERİLDİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşmede Müslim'e Ankara’nın PYD politikasındaki ilkesel tutumu bir kez daha aktarıldı. Bu kapsamda Müslim'e şu dört temel mesaj verildi:
- Esad rejimiyle işbirliği yapmayın. Böyle bir durumda Kürtler ile Araplar arasında çatışma çıkabilir. Suriye muhalefeti ile birlikte hareket edin.
- Emrivaki yapmayın. Kürtlerin özerk bir yapı kurması halinde, koalisyondaki bütün gruplar aynısını yapmaya kalkar ve savaşın önüne geçilemez.
- Türkiye’nin sınır güvenliğini tehdit etmeyin. Tehdit oluşursa tedbir alırız. PKK ile aranıza mesafe koyun.
- Türkiye’nin Suriye sınırında “Kuzey Suriye Kürdistan Bölgesi” adı altında özerk bir bölgeye sıcak bakmadığı bilinmeli.

Haberin Devamı

TUTUMUMUZ DEĞİŞMEDİ

- Diplomatik kaynaklar görüşmede bir önceki toplantıda konuşulan konulara ilişkin, Müslim’in muhataplarıyla yaptığı görüşmelerin geri dönüşlerinin ve Erbil’de yapılması planlanan Kürt Konferansı’nın da ele alındığını söyledi. Diplomatik kaynaklar, PYD’nin özerk bir yapı kurmasının Suriye’nin geleceği açısından doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu:
- “Toplantılarda PYD’nin yerel yönetim anlamında ihtiyaçları da gündeme geldi. Müslim, Suriye’deki otorite boşluğunu gidermek için yerel komiteler kurulması gerektiğini vurguladı. Belediye, sağlık, eğitim gibi hizmetlere ihtiyaçlar olduğunu konuştuk. Bu tür ihtiyaçların karşılanması gerektiğini kabul ediyoruz. Zaten bu tür komiteler Halep ve İslip’te de var. Ancak özerk yönetime yönelik tutumumuz belli. ‘Kimseyle konuşmadan de-facto yönetime gitmeyin. Emrivaki yapmayın, oldu bittiye getirmeyin’ mesajı verildi.”

Haberin Devamı

ÖNHON KÜRT PARTİLERLE BULUŞTU

- Önhon başkanlığında bir heyet dün Müslim’le görüşmenin dışında Suriye’deki Kürt partilerin temsilcileri ile de biraraya geldi. Önhon bu kapsamda, S-KDP’den Abdulhekim Başar, Azadi Partisi’nden Mustafa Cuma ve Mustafa Usu, Suriye Kürtleri Birliği Partisi’nden Neşet Zaza ve İbrahim Bro ile görüştü. Toplantıda Suriye’nin gelecek dönemde çökmesinin önünde geçmek ve Esad sonrası dönem için atılabilecek adımların ele alındığı belirtildi. Öte yandan Kürt parti temsilcilerinin, “Kürt halkının hakları için mücadele veriyoruz. Bunu Suriye içinde Suriye vatandaşı olarak istiyoruz. Türkiye’nin bu süreçteki tutumu hayati önem taşıyor. Yardımları Kürtler dahil bütün Suriye için çok önemli. Suriye Ulusal Koalisyonu’na katılmaya hazırız” mesajı verdikleri öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!