Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'den ilk yorum

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu ve Bahçeliden ilk yorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2013 18:19

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon Mahkemesi'nin verdiği kararları değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, ''Özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar gayrimeşrudur'' dedi. MHP lideri Devlet Bahçeli de, "İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezalar hiç şüphesiz milli vicdanları kanatmış, adalet ve hukuk ilkeleriyle bağdaşmamıştır" diye konuştu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li üç milletvekilinin de ceza aldığı “Ergenekon” kararlarına ilişkin, “Özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar; hukuken, siyaseten ve ahlaken meşru kararlar değildir. Bu mahkemelerin verdiği kararlar gayrimeşrudur” değerlendirmesi yaptı.

Kılıçdaroğlu, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın 34 yıl 8 ay, Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın 12 yıl 6 ay (Tahliye) ve CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün’ün 13 yıl 6 ay ceza aldığı mahkeme kararlarına ilişkin yazılı açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

ADALET DAĞITAMAZLAR
“Demokrasilerde insanlar, siyasi otoriteye bağımlı özel yetkili mahkemelerde değil, bağımsız, hukukun üstünlüğüne inanan normal mahkemelerde yargılanırlar. Bu nedenle özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar; hukuken, siyaseten ve ahlaken meşru kararlar değildir. Bu mahkemelerin verdiği kararlar gayrimeşrudur. Bu mahkemeler adalet dağıtmaz. Çünkü bunlar adından da anlaşılacağı üzere özel yetkili mahkemelerdir. Bu mahkemeler siyasal gücün emrinde olan ve onun buyruklarını yerine getiren mahkemelerdir. ‘Hukukun üstünlüğü’ kavramı bu mahkemeler için geçerli değildir. Bu mahkemelerin temel işlevi ‘üstünlerin hukukunu’ yani siyasal iktidarın buyruklarını egemen kılmaktır.”

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU ŞAŞKIN VE ÜZGÜN
Öte yandan Ankara Milletvekili Aygün, Kılıçdaroğlu’yla genel merkezdeki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Sayın Genel Başkan moralimi bozmamam gerektiğini, arkamızda olduğunu beyan etti. Biraz oturduk, dertleştik. Kendisi de bu kadar çok cezaya şaşırmıştı, oldukça üzgün gördüm kendisini. Mehmet Haberal’ın tahliyesinden büyük mutluluk duydu ama içeride Sayın Balbay. Kendisi için de üzüntü duydu” bilgisini verdi.

ALLAH YARDIMCILARI OLSUN
Aygün kendi durumuyla ilgili olarak ise, “Mühim olan yargılanma sürecinde aklanmak. Ama kamuoyunun vicdanında da aklanmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Kamuoyunun vicdanında aklanırsak inşallah Allah’ın izniyle dava bitecek. ‘Keşke biraz daha tahliye olsaydı, keşke bu kadar ceza yağmamış olsaydı’ diye düşünüyorum ama şuna da inanıyorum ki Yargıtay süreci, Balyoz davasında da bunu gördük, biraz daha ılımlı ve uyumlu geçiyor. İnşallah Yargıtay sürecinde de bu işten alnımızın akıyla, şahsım olarak söylüyorum çıkacağıma inanıyorum. Allah içerde kalanlara sabır versin, Allah onların yardımcısı olsun, onlar için bu akşam dua edeceğim” dedi.

MİLLİ VİCDANLARI KANATTI
MHP lideri Devlet Bahçeli de, "İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezalar hiç şüphesiz milli vicdanları kanatmış, adalet ve hukuk ilkeleriyle bağdaşmamıştır" dedi. Ergenekon davasında mahkemenin kararını değerlendiren Bahçeli, şöyle devam etti:

"Adalet bugün bir kez daha hançerlenmiş, tarafgir, sübjektif, önyargılı bakış bir kez daha kazanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri açıklanan mahkeme kararlarıyla çok tehlikeli şekilde hırpalanmış, suçlanmış, aşağılanmış ve daha da kötüsü saygınlığıyla oynanmıştır. Genelkurmay Başkanlığı yapmış ve Türk ordusunun en tepesinde bulunma fırsat ve unvanını elde etmiş değerli şahsiyetlerin; “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmaları tam bir hukuk cinayeti olmuştur."

BAKMADAN GEÇME!