İki 'Or' tamam

Güncelleme Tarihi:

İki Or tamam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2013 01:45

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) dünkü ikinci gün toplantısında bir üst rütbeye yükselenler ile temdit alan ve emekliye sevkedilenler belli oldu.

Haberin Devamı

ÇOLAK VE GÜLER

Kara’da Kurmay Başkanı Korgeneral Salih Zeki Çolak ile Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Yaşar Güler’in orgeneralliğe terfi ettiği belirtiliyor. Erdoğan’ın öğleden önceki bölümüne katıldığı toplantıda, “Tüm”den “Kor”, “Tuğ”dan “Tüm” ve Albaylıktan “Tuğ”luğa terfi eden general ve amirallerin listesi şekillendi. Taslak liste dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunuldu. Kara, Deniz, Hava ve Jandarma’daki kuvvet komutanlıkları Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın üçlü onayıyla belirlendiği için bu kuvvetlerle ilgili ilk açıklamayı 2011’deki gibi Çankaya Köşkü’nün yapması bekleniyor.

KOMUTANLIK SENARYOLARI

Komuta kademesindeki en net bilgi, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu’nun emekliye ayrılacak olması. Kıvrıkoğlu’nun yerine Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu’nun getirilmesi bekleniyor. YAŞ öncesi hükümetin çekince koyduğu iddia edilen Kalyoncu ile sorunun aşıldığı ileri sürülüyor. Bu durumda Kalyoncu, 2015-2017 arası Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek. Jandarma için Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Org. Servet Yörük ile Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hulisi Akar’ın isimleri geçiyor. Yörük, jandarmaya atanırsa 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman da EDOK’un başına gelebilir.

HAVA VE DENİZ

Haberin Devamı

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel için şu iki ihtimal söz konusu: Hava’da Erten’in görev süresi bir yıl daha uzayabilir. “Kor”luktan “Or”luğa terfi ettirilen Eskişehir 1. Hava Taktik Üs Komutanı Abidin Ünal da Harp Akademileri Komutanı olabilir. Böylece Hava’daki kadro açığı kapatılmış olur. Erten’in emekli olması halinde ise Ünal, kuvvet komutanı olur. Deniz’de de Bilgel’in süresi 1 yıl daha uzatılır. Donanma Komutanlığı’nı vekaleten yürüten Bülent Bostanoğlu asaleten atanır. Bilgel’in emekli olması halinde Bostanoğlu kuvvet komutanı olur.

Gül’den iftar

Gül’ün Çankaya Köşkü’nde YAŞ üyelerine dün akşam verdiği iftar yemeği sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanı’na bilgi aktardı.

BAKMADAN GEÇME!