Karargah’ta heyecanlı senaryolar

Güncelleme Tarihi:

Karargah’ta heyecanlı senaryolar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2013 14:13

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ikinci gün toplantısında bir üst rütbeye yükselenler ile temdit alan ve emekliye sevkedilenler belli oluyor.

Haberin Devamı

Karargah’ta heyecanlı senaryolar

Başbakan Erdoğan’ın öğleden önceki bölümüne katıldığı toplantıda, “Tüm”den “Kor”, “Tuğ”dan “Tüm” ve Albaylıktan “Tuğ”luğa terfi eden general ve amirallerin listesi şekillendi. Bu taslak liste akşam Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün değerlendirmesine sunulacak. Gül’ün Çankaya Köşkü’nde YAŞ üyelerine akşam vereceği iftar yemeği sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, YAŞ’daki değerlendirmelerle ilgili Cumhurbaşkanı’na bilgi aktaracak..

İKİ AYRI AÇIKLAMA
Kara, Deniz, Hava ve Jandarma’daki kuvvet komutanlıkları Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın üçlü onayıyla belirlendiği için bu kuvvetlerle ilgili ilk açıklamayı 2011’deki gibi yarın Çankaya Köşkü’nün yapması bekleniyor. Kuvvet komutanlarının özgeçmişleri ile alt kademedeki diğer atama, temdit ve emeklilik listesi ise Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının ardından yine yarın Genelkurmay Başkanlığı’nca yazılı olarak kamuoyuna duyurulacak.

Haberin Devamı

KOMUTANLIK SENARYOLARI
Komuta kademesindeki en net bilgi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun emekliye ayrılacak olması. Kıvrıkoğlu’nun yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun getirilmesi bekleniyor. Kulislerde YAŞ öncesi hükümetin çekince koyduğu iddia edilen Kalyoncu ile sorunun aşıldığı ileri sürülüyor. Bu durumda Kalyoncu, Orgeneral Özel’den sonra 2015-2017 arası Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek.

Jandarma için ise Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Servet Yörük ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulisi Akar’ın isimleri geçiyor. Bu iki isimden hangisi Jandarma’nın başına gelirse, teamüle göre iki yıl sonra Kara Kuvvetleri Komutanı olacağı için, Kalyoncu’dan sonra 2017-2019 arası Genelkurmay Başkanı olma şansını yakalayacak.

HAVA VE DENİZ
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel için şu iki ihtimal söz konusu:
Hava’da Erten’in görev süresi bir yıl daha uzayabilir. “Kor”luktan “Or”luğa terfi ettirilen Eskişehir 1. Hava Taktik Üs Komutanı Abidin Ünal da Harp Akademileri Komutanı olabilir. Böylece Hava’daki kadro açığı kapatılmış olur. Erten’in emekli olması halinde ise Ünal, kuvvet komutanı olur.

Haberin Devamı

Deniz’de de Bilgel’in süresi 1 yıl daha uzatılır. Bu durumda koramirallikten, oramiralliğe terfi ettirilen ve Donanma Komutanlığı’nı vekaleten yürüten Bülent Bostanoğlu asaleten Donanma Komutanı olur, böylece Deniz’deki kadro sıkıntısı da biraz olsun giderilebilir. Bilgel’in emekli olması halinde ise Bostanoğlu, kuvvet komutanı olur.

BAKMADAN GEÇME!