Özlem Zengin Topal : Hamilelerin sokağa çıkmasının aması maması olmaz

Güncelleme Tarihi:

Özlem Zengin Topal : Hamilelerin sokağa çıkmasının aması maması olmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2013 14:52

“Hamilelerin sokağa çıkması terbiyesizlik” diyerek tepki çeken tasavvuf düşünürü Ömer Tuğrul İnançer sözlerine AK Parti’den yorum geldi. hurriyet.com.tr'ye konuşan İstanbul il Kadın Kolları Başkanı Avukat Özlem Zengin Topal “Bu işin aması maması olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Ömer Tuğrul İnançer, TRT 1’de konuk olduğu Ramazan Sevinci programında hamile kadınların sokağa çıkmasıyla ilgili konuştu. İnançer “Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir. 7-8 aydan sonra anne adayı biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolaşır. Sonra akşam üstü çıkarlar. Şimdi ise maşallah, kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuşuyor. Ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir. Bunun adı terbiyesizliktir” dedi. Bu sözler başta sosyal medya olmak üzere pek çok mecrada özellikle kadınlardan tepki geldi.

“KADINLAR İSTEDİKLERİNİ GİYEBİLİR”

Taksim ve Kadıköy’den eylemler düzenlendi, Twitter’da tepki olarak fotoğraflar paylaşıldı. Günlerdir tartışılan konu hakkında AK Parti’den de yorum geldi. 3 çocuk annesi Avukat Özlem Zengin Topal “Amasız, mamasız hamile kadınlar istedikleri kıyafetleri giyebilir” dedi ve tartışma yaratan sözleri hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi:

Haberin Devamı

“İZİN VERİR GİBİ SÖYLENMESİ RAHATSIZ EDİCİ”

O sözlerden ve tartışmalardan ben de rahatsız oldum. Hamile kadınlar “Amasız” istediği her kıyafeti giyebilir, istediği gibi sokağa çıkabilir. Bunun izin verir gibi, icazet verir gibi söylenmesi rahatsız edici. Olması gereken, normal olan kadınların hamile olsun ya da olmasın istedikleri kıyafetlerle dışarı çıkmasıdır.

“BENİM DE ACABA DEDİĞİM KIYAFETLER OLUYOR”

Özlem Zengin Topal : Hamilelerin sokağa çıkmasının aması maması olmaz

Bir kadın olarak etrafına baktığında benim de şaşırdığım “Acaba” dediğim, kıyafetler oluyor. Ancak bunu kendi içimde ifade ediyorum. Ancak bir kadın istediği kıyafeti giyebilir ve kıyafet özgürlüğünü kullanır, başka biri de bu kıyafeti beğenmediğini söyleyerek ifade özgürlüğünü kullanabilir. Burada asıl mesele bu ifade özgürlüğünün başkalarının özgürlüğünü kısıtlamamasıdır.

“AMALI DEĞİL TAM BİR ÖZGÜRLÜK OLMALI”

Haberin Devamı

Bir kadının hamileliğini saklaması mümkün değildir. Özellikle 6 aydan sonra ne evde ne de sokakta bunu gizlemek mümkün değil. Hamile kadınlar için “Amalı” bir özgürlük alanı değil tam bir özgürlük alanı olmalı. Ancak bir kıyafet üzerine görüş belirtmek de suç olmamalı.

“KIYAFET KISITLAMASINI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Başörtülü bir kadın ve avukat olarak tüm hayatım bunun mücadelesiyle geçti. Dolayısıyla bir kadının kıyafetlerinin hamile olsun ya da olmasın kısıtlanmasını kabul edemem.

MESELE TRT DEĞİL

Ömer Tuğrul İnançer sözleri TRT’de değil de özel bir televizyon kanalında yayınlansaydı da aynı tepkiyi çekeceğini söyleyen Özlem Zengin Topal “Burada mesele devlet televizyonunda söylenmesi değil bence. Mesele yasak ve yasaklamakla ilgili” dedi.

Haberin Devamı

HER ÖZGÜRLÜK GEZİ’YE BAĞLANMAMALI

Taksim ve Kadıköy’de düzenlenen #direnhamile eylemleri de değerlendiren Özlem Zengin Topal “Türkiye’de her özgürlüğün Gezi Parkı’na bağlanmasını da anlamakta zorlanıyorum. Ancak yasal sınırlar içinde olduğu sürece eylem yapmak insanların en doğal hakkı” diye konuştu.


İŞTE ŞOKE EDEN O SÖZLER


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!