İnönü Stadı'nın altındaki 'Cennete giden yol'

Güncelleme Tarihi:

İnönü Stadının altındaki Cennete giden yol
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 13:38

İnönü Stadı yıkımında ortaya çıkan ve iş makineleri tarafından parçalanan tonozlu yapı Fanatik Gazetesi'nden Orhan Yıldırım'ın Cennete giden yol başlıklı yazısını akıllara getirdi.

Haberin Devamı

Yıldırım yazısında Dolmabahçe Sarayı’ndan başlayıp, stadı altından diklemesine ikiye bölen, iki metre genişliğindeki Padişahların kaçmak için kullandığı bir yol olduğunu iddia etmişti. İşte o yazı:

Cennete giden yol


İnönü’nün altından padişahların kaçması için yapılmış özel bir yol var... İnönü, ‘Altından dehliz geçen stat’ olarak herkesin ilgisini çekebilir. İnönü Stadı'nın altında yatan gerçeği Fanatik Gazetesi'nden Orhan Yıldırım yazdı:


İnönü zemini 6 metre aşağı indirilip kapasite arttırıldı. Bu revizyonlar İnönü’yü kurtaramadı. Akatlar’ı hayata geçiren, Fulya’yı büyük bir hızla tamamlama yolunda ilke imza atan yönetim, şimdi de stada el attı. Almanlara yaptırılan projede yok yok. Otopark, cafeler, mağazalar, gösteri, toplantı merkezleri... Restoranlar, alışveriş alanları, ofisler, müze gibi bir çok faliyet alanını içinde barındıracak. Proje hazır, bakanlıktan onay alındı. İşin finansmanı da tamam gibi.

İnönü’nün içler acısı durumuna rağmen Mimarlar Odası karşı çıkmıştı. Odanın projeye neden karşı olduğu konusunda farklı görüşler var. En önemli iki unsur; bütün statları yabancı mimarlar yapıyor düşüncesi... Bir diğeri de; İnönü elde kalan son yer, kötü bir proje istemiyorlar.

Padişah yolu
Yeni projede akıllara kazılan dehliz olayı var. Dolmabahçe Sarayı’ndan başlayıp, stadı diklemesine ikiye bölüyor. Dehlizi eski yönetici Erhan Solu ile incelemiştik. İki metre çapındaki delikten bakıldığında inanılmaz akustik görüntüsü vardı. Buraya üç kişi indirilmiş. Kanal, belli bir açıyla sağa yani, maçka parkına doğru yöneliyormuş. İlerledikçe, soğuk artmış. Tahminen parkın altına kadar gelmişler, bu kez sola kıvrılmaya başlamış. Fener tutmuşlar, ilerden beyaz bir cisim ışığı aynı şekilde geri yansıtmış, ekip korkup ürkmüş, tam gaz geri dönmüş! Burası sarayın gizli kaçış yolu. Nereye çıktığı meçhul.

İnönü’nün altından ‘cennete giden yol’ geçiyor! Padişahların gerektiğinde kaçış yolu da öyle patikadan ibaret olmayacağını göz önüne alırsak, buranın derhal açılması lazım. İnönü, altından dehliz geçen stat olarak yerli yabancı binlerce kişiyi buraya çekecek. Maddi manevi gelir ve reklam olur.

Konuyla ilgili uzman görüşüne bakalım:

BAYRAM YAĞCI (Mimar-BJK Divan Üyesi)
1- Öncelikle divan üyesi olarak katkı sunmam görevim.
2- Stat yapısal olarak korunması gerekli kültür varlığı değildir. Bulunduğu bölge tarihi sit alanında olup, 1.derece tarihi yapı olan Dolmabahçe Sarayı ile Dolmabahçe caminin silüetinde yer almaktadır.
3- Stat malzeme yorgunluğu açısından, günümüz gereksinimlerine cevap verememesi açısından ekonomik ve yapısal ömrünü tamamlamıştır.
4- Stat tamamen yıkılarak yenilenmelidir.
5- Dolmabahçe Sarayı’nın altında, deniz cephesinden başlayıp, Swiss Otel eteklerinde biten havalandırma mazgalları dikkate alınmalıdır. Otel yapılırken bu detaya dikkat edilmediğinden sarayın bazı bölümleri zarar görmüştür. Buna göre;
- Stadın altındaki tarihi kanalın özellikleri ortaya çıkarılmalı, bunun rölevesi proje ile tespit edilmelidir.
- Stat maksimum yükseklik kodu, saray ve camiye baskı yapmayacak şekilde saptanmalıdır.
- Tribün eğim açısı dikleştirilerek çevresinde alan oluşturulmalıdır.
- Mevcut eski açık tribünü muhafaza edilerek burada bir anfi tiyatro oluşturulabilir.
- İnşaat kuzeye doğru çekilerek yapılandırılabilinir.
- İngiltere’deki Newcastle’ın stadı örnek alınabilir.
6- Engel gibi görünen Mimarlar Odası ve Anıtlar Kurulu ile görüşülüp sorun aşılmalıdır. Mevcut bir stadın yerine yeni bir stat yapılması uygun olup, yeşil alana veya başka fonksiyonlu bir alana stat yapılmamaktadır. Bu noktada oldukça güçlü durumda olmamız gerekmektedir.
7- Kulüp bünyesinde bir komisyon kurulmalı ve komisyon, projeyi yönetim kurulu ile birlikte yönetmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!