24 yıl sonra yine Zana, yine yemin krizi

Güncelleme Tarihi:

24 yıl sonra yine Zana, yine yemin krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 15:55

TBMM’nin açılış töreninde 24 yıl önce yaşanan yemin krizinin bir benzeri yaşandı. 2011'deki yemin törenindeki gibi HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana yemin metnini dışına çıkarak 'Türk milleti' ifadesi yerine 'Türkiye milleti' dedi. Bunun üzerine geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal yeminin tekrar edilmesini istedi. Ancak Zana ikinci kez kürsüye çıkmadı. Öte yandan Zana, Twitter hesabında yazdığı mesajda yeminine başlamadan önce söylediği Kürtçe cümleyi Türkçe karşılığıyla birlikte takipçileriyle paylaştı. Öte yandna, Leyla Zana, yeniden yemin etmeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

MECLİS'TE YEMİN TÖRENİ / CANLI YAYIN

Leyla Zana 1991'de milletvekilliği yemin töreni sırasında Meclis kürsüsünde ilk kez Kürtçe bir cümle sarf etmişti ve bu olay Meclis’te krize dönüşmüştü. Zana bugün Meclis'te yapılan törende yine yeminine başlamadan önce Kürtçe konuşarak, “Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla” dedi.

Zana Twitter hesabında bu mesajı paylaştı


24 yıl sonra yine Zana, yine yemin krizi

Leyla Zana, TBMM’deki yeminini "Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" demek yerine "Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" şeklinde bitirdi. Zana, 2011’deki Meclis’teki milletvekili yemin töreninde de yine ‘Türkiye milleti’ ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Baykal, yeminden hemen sonra başkanlık kürsüsünden Zana’yı tekrar yemin etmeye davet etti. Ancak Zana hiç arkasını dönmeden salondan ayrıldı.

Haberin Devamı

Baykal da bunun üzerine milletvekilliği yemini metninin olduğu gibi okunması gerektiğini söyledi. Baykal’ın bu sözleri üzerine milletvekillerinin ailelerine ayrılmış olan izleyici locasından yoğun alkış ve tezahürat geldi. Bu kez de Baykal izleyicilere uyarıda bulunarak iç tüzük gereği sessizce izlemeleri gerektiğini anlattı. 

24 yıl sonra yine Zana, yine yemin krizi


1991 YILINDA NE OLMUŞTU… ÇOK TARTIŞILAN YEMİN KRİZİ 



6 Kasım 1991... TBMM'deki olaylı yemin krizinde sıra Diyarbakır'a geldiğinde kürsüye çıkan Diyarbakır milletvekili Leyla Zana, yemin ettikten sonra "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği için yapıyorum" anlamına gelen Kürtçe sözler sarf edince Meclis karışmıştı.

Haberin Devamı

24 yıl sonra yine Zana, yine yemin krizi


YAKA PAÇA TUTUKLANDILAR

1994... DEP milletvekili iken terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle önce milletvekilliği düşürülen Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak, Orhan Doğan, göz altına alınarak 11 yılını cezaevinde geçirmişti.


.
YENİDEN YEMİN ETMEYECEĞİNİ AÇIKLADI

Haberin Devamı

24 yıl sonra yemin krizi ile tekrar gündeme gelen Leyla Zana, yeniden yemin etmeyeceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!