Öğretmenler Günü neden 24 Kasım'da kutlanıyor? Öğretmenler Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı?

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenler Günü neden 24 Kasımda kutlanıyor Öğretmenler Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2019 10:20

Dünyanın pek çok yerinde kutlanan Öğretmenler Günü'nün tarihi değişilik gösteriyor. Pek çok ülkede 1994'ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Ancak bu özel gün ülkemizde 24 Kasım'a denk geliyor. Peki, Öğretmenler Günü neden 24 Kasım'da kutlanıyor? Öğretmenler Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı?

Haberin Devamı

Google, 24 Kasım 2019’a özel doodle tasarımıyla Öğretmenler Günü’nü hatırlattı. Google’ın sevimli doodle tasarımına tıklayan kullanıcılar, Öğretmenler Günü mesajlarına ve içeriklerine tek tıkla ulaşabiliyor.  Peki, doodle nedir? İşte, Google’ın Öğretmenler Günü’ne özel doodle tasarımı ve Öğretmenler Günü mesajlarından derlemeler…

24 Kasım’da Google ana sayfasını açanlar, Öğretmenler Günü’ne özel doodle tasarımıyla karşılaştılar. Parlak renkli Doodle, istekli bir balık sınıfını öğreten gülümseyen bir kırmızı ahtapot gösteriyor. Doodle tasarımıyla öğretmenlerin çok yönlü görevi hatırlatılıyor.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ NEDİR?

Öğretmenler Günü, öğretmen mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür.  Öğretmenler Günü, dünya çapında öğretmenlik mesleğini kutlamak, başarıların hatırlatmak, mesleğe en parlak zihinleri ve genç yetenekleri çekmek ve tutma amacını taşıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür.

Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Öğretmenler Gününün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişir.

 

Öğretmenler Günü neden 24 Kasımda kutlanıyor Öğretmenler Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı

Haberin Devamı

Google Doodle nedir?

1998'de, arama motoru kurucuları Larry ve Sergey, Burning Man festivalinde işsiz olduklarını ve bununla birlikte Google Doodles'ın doğduğunu belirten bir mesaj olarak Google’ın ikinci “o” nun arkasına bir çubuk rakam çizdiler.

Şirket, kültürel anları işaretlemek için logoyu dekore etmeleri gerektiğine karar verdi ve yakında kullanıcıların Google ana sayfasındaki değişikliği gerçekten beğendikleri ortaya çıktı.

Şimdi, o günlerde gördüğünüzü yaratmanıza yardımcı olan tam bir karalamalar, illüstratör, grafik tasarımcı, animatör ve klasik olarak eğitilmiş sanatçılardan oluşan bir ekip var.

 

BAKMADAN GEÇME!