‘Akil’ rapor tamam

Güncelleme Tarihi:

‘Akil’ rapor tamam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 00:00

Akil İnsanlar Heyeti dün Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisi’nde Başbakan Erdoğan’a hazırladıkları raporu sundu. 2 ay boyunca 7 bölgede STK’lar, kanaat önderleri, şehit aileleri başta olmak üzere 60 binin üzerinde kişiyle görüşen Akil İnsanlar, 122 bin kilometre yol kat etti. Dünkü toplantıda istifa ettiğini açıklayan Murat Belge ve katılmayacağını açıklayan Baskın Oran yer almadı.

Haberin Devamı

TERÖR sorununun çözüm sürecini halka anlatmak ve bu konudaki beklentileri almak amacıyla oluşturulan Çözüm Süreci Akil İnsanlar Heyeti, hazırladıkları raporu dün Başbakan Erdoğan’a sundu.

BELGE VE ORAN YOK

63 kişilik heyette, daha önce istifa ettiğini açıklayan Murat Belge ile son toplantıya katılmayacağını söyleyen Baskın Oran yer almadı. Şemsi Bayraktar ve Kürşat Bumin de mazeret bildirdi. Önceki akşam Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın davetlisi olarak Paris’te bulunan Ege Bölgesi Sekreteri Arzuhan Doğan Yalçındağ 14.30’da toplantıya geldi.

GEZİ’SİZ RAPOR

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Abdurrahman Kurt, toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kurt, Gezi Parkı olaylarının süreci olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine yönelik bir soru üzerine, “Raporlarda böyle bir şey yok. Gezi olaylarında herkesin kendine göre çıkarması gerekenler var. Bazı hareketlere baktığımız zaman, adeta PKK’nın sokaktan çekilmesinden sonra yeni bir şeyler üretmek için bir kısım insanın bunu manipüle etmeye çalıştığını gözlemledim. Türkiye’de muhalefetten kendini temsil edilmemiş hisseden büyük bir kitle olduğunu görmek lazım” dedi.

Haberin Devamı

HERKES ‘KAN DURSUN’ DİYOR

Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren de “İç Anadolu’daki genel fotoğraf barış sürecinin sonuna kadar desteklendiğinin fotoğrafıdır. Herkesin ‘Bu kan dursun, bu çatışma süreci sona ersin, ülke bir kardeşlik iklimini yaşasın’ tarzında bir taleptir. Toplumun her kesiminin kendini mutlu hissedeceği, mağdurların mağduriyetinin sona ereceği, bir sistem restorasyonu, bir yeni anayasa talebi, bütün toplum kesimlerinin ortak talebi” diye konuştu.
Marmara Bölgesi Grup Sekreteri Levent Korkut da “En çok ne talep edildi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Yeni Anayasa. Bu bağlamda aslında bireyler daha fazla özgürlük ve demokrasi talep ediyorlar. En büyük tedirginlik, ‘Bu çözüm süreci acaba geri döner mi’ noktasında. ‘Geri dönmemesi gerekir’ diye düşünenler fazla. İkinci tedirginlik ise belirsizlik. Belirsizliğin giderilmesini istiyor insanlar.”

Haberin Devamı

Sayılarla Akil İnsanlar

- Akil İnsanlar Heyeti, ilk toplantısını 4 Nisan’da Başbakan Erdoğan’la Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisi’nde yaptı.
- Heyet, 4 Nisan’dan
bu yana 122 bin kilometre
yol kat etti.
- 81 il merkezinin yanı sıra 37 ilçe ve 22 köye gidildi.
- 60 binin üzerinde kişiyle görüşüldü.
- Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle 200 toplantı yapıldı.
- 3 cezaevi, 28 üniversite ziyaret edildi.
- Şehit aileleri, terör ve şiddet mağduru ailelerin yanı sıra 72 kanaat önderiyle görüşüldü.
- 9 Mayıs’ta toplantıyla yapılan çalışmalar gözden geçirildi.
- Yaklaşık 1 ay boyunca, oluşturulan rapor yazılı hale getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!