Erdoğan ile Obama arasında sürpriz görüşme

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ile Obama arasında sürpriz görüşme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 00:00

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın saat 17.00 sıralarında ABD Başkanı Barack Obama ile yaklaşık 1 saat telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.

Haberin Devamı

Arınç, "Telefon görüşmesinin çok olumlu geçtiğini ben biliyorum. Ancak bu konuda belki hükümetler arası ikili bir açıklama olabilir" dedi. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, görüşmede Gezi Parkı’yla ilgili olaylar hakkında da Obama’ya bilgi verdi. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, görüşmede ağırlıklı olarak Suriye meselesinin ele alındığı ve bu çerçevede G-8 zirvesindeki Suriye gündemi ile Cenevre II. toplantısının hazırlıklarının konuşulduğu belirtildi.

İki lider, Esad rejimin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığına işaretle, siyasi çözüm için Türkiye ve ABD’nin birlikte çalışmaya, Suriye Koalisyonunu ve Yüksek Askeri Konseyini desteklemeye devam edeceklerini teyit ettiler. Terörizmle mücadele konusunda da ortak çalışma ve koordinasyonun sürmesi üzerinde anlaşıldı. Görüşme sırasında, basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra, şiddet içermeyen toplantı ve gösteri özgürlüğünün de her iki ülkenin ortak değerleri arasında olduğu da vurgulandı.

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, iki liderin görüşmesinde, Suriye konusu başta olmak üzere bölgede yaşananların ele alındığı belirtilerek, "İki lider, Esed rejiminin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığına işaretle, siyasi çözüm için Türkiye ve ABD’nin birlikte çalışmaya, Suriye Koalisyonunu ve Yüksek Askeri Konseyini desteklemeye devam edeceklerini belirtmişler; terörizmle mücadele konusunda da ortak çalışma ve koordinasyonun süreceğini ifade etmişlerdir" denildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasındaki telefon görüşmesiyle ilgili Başbakanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.

Ağırlıklı olarak Suriye meselesinin ele alındığı görüşmede, bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunulmuştur.Bu çerçevede G-8 zirvesindeki Suriye gündemi ve Cenevre II. toplantısının hazırlıkları ele alınmıştır.

İki lider, Esed rejimin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığına işaretle, siyasi çözüm için Türkiye ve ABD’nin birlikte çalışmaya, Suriye Koalisyonunu ve Yüksek Askeri Konseyini desteklemeye devam edeceklerini belirtmişler; terörizmle mücadele konusunda da ortak çalışma ve koordinasyonun süreceğini ifade etmişlerdir.

Haberin Devamı

Başbakanımız Sayın Erdoğan, görüşme vesilesiyle, Gezi Parkı’yla ilgili olaylar hakkında da ABD Başkanı Sayın Obama’ya bilgi vermiştir. İki lider, görüşme sırasında, basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra, şiddet içermeyen toplantı ve gösteri özgürlüğünün de her iki ülkenin ortak değerleri arasında olduğunu vurgulamışlardır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!