Onlara da çadır

Güncelleme Tarihi:

Onlara da çadır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2013 06:00

Taksim ve Gezi Parkı gibi eylemlere müdahale eden polislerin yollara yatarak uyuması, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını giderememesi Emniyet’i harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Emniyet, eylemlerin yoğunlaştığı merkezi yerlerde içinde tuvalet, yatak, revir olan sahra çadırları kuracak. Polis, 20 günde 100 bin kapsül kullanıp 2 yıllık biber gazı stokunu tüketti. Bundan dolayı acil yeni alım yapılacak.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, “Polisi daha da güçlendireceğiz” açıklaması ilk olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde etkisini gösterdi. Gezi Parkı protestolarına müdahalede İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı 4 bin polisin yetersiz kalması üzerine, polis okullarından mezun olarak İstanbul kadrosuna gönderilen 2 bin 200 polis Çevik Kuvvet emrine verildi. Bu sayının ileriki dönemlerde 10 bine çıkarılması hedefleniyor. Eylemlere müdahale eden polislerin yollara yatarak uyuması, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını giderememesi, emniyeti bu yönden de önlem almaya itti. Emniyet, eylemlerin yoğunlaştığı merkezi yerlerde, içinde tuvalet, yatak, revir olan sahra çadırları kurulmasına karar verdi. Bu kapsamda sahra çadırı alınacak. Bir emniyet yetkilisi, “Bunun eksikliğini en çok Taksim’de yaşadık. Polisler, asfalt üzerinde uyumak zorunda kaldı. Tuvalet ihtiyacı sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Eylemlerin yoğunlaştığı merkezlerde sahra çadırları kurulacak. Bu tarz bir eylemle ilk kez karşılaşıyoruz. En kötü senaryoya göre hazırlık yapıyoruz” dedi.

2 YILLIK GAZ 20 GÜNDE TÜKENDİ

Taksim Gezi Parkı’ndaki ve ülke genelindeki eylemlere yönelik müdahalelerle polisin, 2 yıllık gaz stokunu 20 günde tükettiği bildirildi. Olaylardan önce 2015 yılına kadar gaz stoku bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü, yoğun kullanım sonrası yeni alım için çalışma başlattı. Eylemlerde biber gazının yoğun biçimde kullanılmasıyla birlikte stokları azalan Emniyet Genel Müdürlüğü, planlama dışı 150 bin biber gazı fişeği alımı için harekete geçti. Polisin, protesto eylemlerinde 100 binin üzerinde gaz fişeği kullandığı, bu miktarından 2 yılda kullanımı öngörülen biber gazına eş değer olduğu kaydedildi. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere gösterilerin yoğun olduğu yerlere çevre illerden gaz takviyesi yapıldı. Birçok ilden bu illere gaz getirildi. Gezi Parkı olaylarının sürme ihtimali ve yaşanabilecek yeni olayları da gözönünde bulunduran emniyet, bu amaçla acil ihaleye çıkacak. İkmal ve Bakım Dairesi’nce ihale hazırlığı başlatılırken, daha önce 2013 bütçe ödeneğinden aldığı yaklaşık 150 bin gazın yanısıra 150 bin adet biber gazının alımı için çalışma başlattı. Emniyet, Maliye’den yeni bütçe ödeneği için talep de bulundu.

ZABITANIN GAZI DA ALINABİLİR

Nisan 2007’de yenilenen yönetmenlikle birlikte Belediyeler, zabıta ekiplerinin, seyyar satıcıları, dilencilerle mücadelede, kaçak inşaat, gecekondu yıkımları sırasında karşılaştıkları direniş ve saldırılara karşı kullanmaları için biber gazı alarak stok yaptı. Ancak zabıtanın kullandığı biber gazı sınırlı olunca raf ömrü 4 yıl olan biber gazları belediyelerin elinde kaldı. Daha önce bazı belediyelerin emniyete başvurarak ellerindeki kullanma ömrü bitmek üzere olan biber gazını satmak istediği bildirilmişti. “Elimizde, 2015 yılına kadar yetecek biber gazı var” cevabı veren emniyetin, yeni ihtiyaçla birlikte belediyelerin elindeki bir gazını alma seçeneğini de değerlendirdiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!