600 milyar liralık araca 200 milyar liralık fatura

Güncelleme Tarihi:

600 milyar liralık araca 200 milyar liralık fatura
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2013 12:36

YURT dışından "doğrama" tabir edilen faturalarla lüks araç ithal ederek, vergi iddiasıyla bir galerici ile 2 gümrük müşaviri gözaltına alınırken, 155 lüks araca da el konuldu. Araçların piyasa değerinin 20 milyon lira olduğu, devletin 5 milyon lira vergi kaybına uğratıldığı bildirildi. Araçlarına el konulan 155 kişi mağdur sıfatıyla şikayetçi oldu.

Haberin Devamı

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gelen bir şikayet üzerine çalışma başlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleriyle de bağlantıya geçen polis, 10 ay boyunca teknik ve fiziki takip yaptı. Almanya’ya da ekip gönderen polis, burada Mercedes, BMV gibi lüks araç satış merkezleriyle bağlantı kurdu. Fatura ve evrak üzerinde yapılan çalışmada düşük fatura gösterilerek Türkiye’ye lüks araç getirildiği belirlendi.

27 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Polis, başta Ankara olmak üzere 27 ilde eş zamanlı operasyon yaptı. Araçları yurtdışında düşük faturayla ithal eden Ankara’daki bir galeriye baskın yapıldı. Ankara’da 55, 26 ilde ise 100 lüks araç, satın alanların evlerinin önünden toplandı. Ankara’da el konulan lüks araçlar Emniyet Müdürlüğü’ne, diğer illerdeki araçlar ise en yakın Gümrük Müdürlükleri’ne çekildi.

2 GÜMRÜK MÜŞAVİRİ DE GÖZALTINDA

Operasyonda galerici İ.P, kayıplara karışırken İ.P.’nin eşi U.P. ve Gümrük Müşavirleri Y.T. ve H.G. gözaltına alındı. Araçlarına el konulan 155 kişi ise polise mağdur sıfatıyla şikayette bulundu. Araçların piyasa değeri 100 bin avro ile 250 bin avro arasında olduğu, 20 milyon lira değerindeki araçların, 7-8 milyon liralık faturalar gösterilerek Türkiye’ye sokulduğu kaydedildi.

ÇALINTI ARAÇLARDA VAR

Şüphelilerin, ithal ettiği araca yurt dışında satın aldığı yere ikinci bir fatura hazırlattığı, araçların değerinin çok altında düzenlenmiş ikinci faturayı gümrük müdürlüklerine ibraz ederek "doğrama" tabir edilen yöntemle ithalatı gerçekleştirip devleti zarara uğrattıkları iddia edildi. Şüphelilerin, bu yolla devleti 5 milyon liraya yakın zarara uğrattığı kaydedildi. Firmanın ithal ettiği araçlardan bazılarının yurt dışında çalıntı ve uluslararası düzeyde arama kaydı bulunduğu, zanlıların bu durumu gizleyip ithal ettiği araçları Türkiye’de piyasaya sürdükleri ileri sürüldü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!