Avukatlar ve insan hakları örgütleri Taksim gözaltıları konusunda kaygılı

Güncelleme Tarihi:

Avukatlar ve insan hakları örgütleri Taksim gözaltıları konusunda kaygılı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 15:01

İstanbul'da dün gece polisin Gezi Parkı'nı boşaltmak için düzenlediği müdahaleyle başlayan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ancak gözaltına alınanların kimlikleri ve nerede tutuldukları henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

İnsan hakları avukatı Ramazan Demir, öğlen saatlerinde Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Şu saat itibarıyla dün gece yapılan gözaltıların nerede tutulduğunu bulamıyoruz" dedi.

Demir, ellerine ulaşan son bilginin, gözaltına alınan kişilerin Ataköy'de bulunan bir alışveriş merkezinin otoparkında ya da depolarında sabaha kadar tutulduğu ve abah resmi işlem yapılmadan salıverildiği yönünde olduğunu belirtti.

Gözaltına alınan kişilerin 14'ünün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kapalı spor salonunda tutulduğu yönündeki iddiaları araştırmakta olduklarını da vurgulayan Demir, "Gözaltından serbest kalan birileri varsda mutlaka 4445271 numarayı arasın, sabaha kadar nerede nasıl tutulduklarını bilmek önemli" dedi.

POLİS KÖTÜ MUAMELE Mİ UYGULUYOR?
Uluslararası Af Örgütü de yazılı bir açıklama yaparak, "protestocuların gözaltında haberleşmesiz tutulmasına son verilmesini" istedi. Açıklamada protestolarda 100’den fazla gözaltı olduğuna inanıldığı, gerçek sayının bilinmediği ancak çok daha yüksek olmasının beklendiği vurgulandı.

Haberin Devamı

İstanbul Barosu, Uluslararası Af Örgütü’ne adı bilinen ve polis tarafından gözaltına alındığı görülen yaklaşık 70 kişinin nerede olduğu bilgisine hala ulaşamadıklarını dile getirdi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, "Polis şiddetinin şoke edici sahnelerine tanık olduktan sonra yetkililer şimdi gözaltınakilerin en temel insan haklarını engelliyor. Polis derhal bu insanları serbest bırakmalı ya da nerede olduklarını açıklayarak ailelerine ve avukatlarına erişmelerine izin vermeli" diye konuştu.

Kurumun açıklamasında son üç haftadır İstanbul’da gerçekleşen protestolarda, protestocuların gözaltına alınırken ve sevk edilirken polis tarafından dövüldüğüne, gözaltına alınanların 12 saate varacak süreler boyunca su, yiyecek ve tuvalete erişimleri olmadığına dair tutarlı ve güvenilir raporlara ulaşıldığı da hatırlatılarak "Protestocuların nerede olduğunun bilinmemesi, polis tarafından kötü muameleye maruz bırakıldıkları yönündeki endişenin artmasına sebep oluyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

AVUKATLAR KARAKOLLARDA NÖBET BEKLİYOR
Hurriyet.com.tr'ye onuşan İstanbul Barosu kaynakları ise Emniyet'in kabul ettiği gözaltı sayısının 12 olduğunu ancak kendilerine ulaşan sayının çok saha büyük olduğunu bildirdi.

Gözaltına alınan kişilerin nerede olduğunun kesinlikle bilinmediğini vurgulayan Baro yetkilileri, kendilerine bağlı avukatların her karkolda nöbet beklediğini de ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!