Bakan Güler'den 'Sivil polis' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Gülerden Sivil polis açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 11:59

İçişleri Bakanı Muammer Güler, bu sabah Taksim'deki olaylarda eylemcilerin arasında sivil polislerin de bulunduğu iddialarının incelendiğini bildirerek, "Sosyal medyada geçiyor, 'polis molotof kokteyli atıyor'. Var mı göreniniz? O eylemcilerin içine polis giremez. Bunlar kuyruklu yalan" dedi.

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ Bakanı Muammer Güler, Taksim’deki olaylarda eylemcilerin arasında sivil polislerin de bulunduğu iddialarının incelendiğini belirtti. Güler,  “O eylemcilerin içine polis giremez. Bunlar kuyruklu yalan. Polis giremez kardeşim böyle bir şey olur mu yahu?” tepkisini gösterdi. Güler, kamu malına zarar verenlerden de tek tek hesap sorulacağını söyledi.

Güler, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde Taksim Gezi Parkı ile ilgili yaptığı açıklamada şu açıklamaları yaptı:

TOLERE ETMEYE ÇALIŞTIK
“Taksim Gezi Parkı ile ilgili protestoların devam ettiğini biliyoruz. Ancak bunların artık büyük bir kısmı hak arama özgürlüğünün, meşru hak arama taleplerinin, hukuk sınırlarının çok üzerine geçti. Biz bunun başlangıçtan beri bir hak arama özgürlüğü şeklinde ve Gezi Parkı’yla sınırlı olarak tolere etmeye çalıştık. Ancak Atatürk Kültür Merkezi’nin işgal edilmiş olması, orada AKM’nin duvarlarında birçok yasadışı örgütlerin legal illegal kuruluşların posterlerinin yer alması aynı zamanda Atatürk Anıtında değişik grupların poster ve flamalarının yer alması kamuoyunda değişik algılara sebep oldu. Ayrıca oradaki grupların kendi aralarında sıkıntıya da neden oldu. Atatürk Kültür Merkezi’nde güçlendirme tadilatı var, dolayısıyla bir inşaat ortama var. Orada da zaten üçüncü kattan da birisi düşmüştü. Çatısında da çökme tehlikesi var.

İŞGAL SÖZ KONUSU OLAMAZ
Ayrıca orası bir kamu kuruluşu ve binası. Bir kamu binasının işgal edilmesi asla söz konusu olamaz. Atatürk Anıtı’ndaki hassasiyeti de düşünerek bugün müdahale oldu. Ayrıca Taksim’e giden yollarda 20’yi aşkın barikat var. Oradaki esnafın ticari faaliyeti durma noktasında. Genel kamu düzeninin ve trafiğinde aksatıldığını gördük. Turizm hareketliliği e var. Ayrıca o bölgede 30 bin yataklı turizm otelleri var. Onların da 20 bini çalışamaz durumda.

YOĞUN ŞİKAYETLER GELİYOR

Esnaftan ve vatandaştan çok yoğun şikayetler var. Oradaki hayatı normale döndürme adına böyle bir müdahale yapıldı. Gezi Parkına müdahale olmadı, hepiniz gördünüz. Kamuoyu şu anda oradaki polisin davranışını da görüyor. Polisin avdarayşına karşı o marjinal grupların da yaptıklarını görüyor. Bunların hiçbirisi bizim kabul edeceğimiz davranışlar değil. Kamuoyundan ve Gezi Parkı’ndan da destekleri yok. Polisle vatandaşı karşı karşıya getirmek için yapılan o büyük çabalar da hayat bulmadı. Ben bu konuda hassasiyet gösteren oradaki bütün vatandaşlarıma teşekkür ediyorum.”
Güler, “Ceplerinde telsiz ve silah bulunan bazı sivil polislerin molotof kokteyli ve havai fişek attıklarına dair haberler görüntüler var” şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

OLUR MU YAHU?
“Bakın arkadaşlar biz bunları inceliyoruz. Ama Allah aşkına kamuoyu şu anda o eylemcilerin ne yaptığını görüyor. Lastik yakarak, havai fişek atarak sis bombaları atarak, molotof kokteylleri atarak, çelik bilyelerle yapılan saldırıların tolere edilecek bir yanı yok. Sosyal medyada geçiyor, ‘polis molotof kokteyli atıyor’, var mı göreniniz? O grupların içine polis giremez. Bunlar kuyruklu yalan. Polis giremez kardeşim böyle bir şey olur mu yahu?

HERKES GÖREVİNİ BİLİYOR
Benim resmi polisim de sivil polisim de var. Ama herkes görevini biliyor, görevinin başında. Polis orada ne kullanıyor hangi argümanları kullanıyor. Bunlar ne gerekiyorsa onu yapıyorlar. Onların dışında ne varsa hepsi çarpıtmadır, yalan demiyorum. Bu tam bir kuyruklu yalan. Polis molotof kokteyli atıyor diye sosyal medyadan geçiyor. Polis mi atıyor eylemci mi atıyor. Polis atarken var mı gören? Meşru hak talep edenlere müdahale kesinlikle yok, ama müsaade edin de kamu düzenini de sağlayalım.

DIŞ BAĞLANTILARI VAR
Olayların dış bağlantısı da var. Sosyal medya üzerinden çarpıtmalar ve ajitasyonlar var. Belli grupların daha önceden hazırlıkları, planlamaları var. Bunların hepsinin üzerinde çalışıyoruz. İstanbul’da 25 gözaltı yapıldı. Türkiye çapında da 2 tutuklama yapıldı. 25 kişi de adli kontrolde serbest bırakıldı. Savcılarımız yurdun her yerinde bütün görüntüleri tek tek inceleyerek kamu yararına sebep olanlarla ilgili operasyonlarını ve talimatlarını verecek.

YANLARINA KAR KALMAYACAK
Hiç kimsenin yanında kamu malına verilen zarar kar kalmayacak. Bunun bilinmesini istiyoruz. Herkes tek tek tespit edilip kamu malına kim zarar vermişse adli yönde bunun hesabı sorulacak. Bunun da takipçisi olacağız. Mülkiye ve polis müfettişlerimiz Ankara, İstanbul ve İzmir’de çalışmalarına devam ediyorlar. Yurdun diğer yerlerindeki görüntüleri de izliyorlar. Biz sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz herkes de sorumluluğunu yerine getirsin. Samimi hak kullanan vatandaşlarımızın, meşru taleplerini yerine getirenler hukuk sınırları içinde kalanlarla bu konuda hukukun dışına çıkanları ayırmalarını istiyorum.”

Haberin Devamı

Ayrıntılar sorgudan sonra ortaya çıkacak

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı saldırısının faili olan Nasır Eskiocak’ın da önceki gün 23.30’da Suriye’ye çıkarken yakalandığını söyledi. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Reyhanlı olayıyla ilgili olarak 22 kişi yakalanmıştı. Bunların 12’si tutuklanmıştı. Bunların asıl faili olan 3 kişi daha yakalanmıştı. Şimdi polisimizin çok yakın takibiyle o olayın bir numaralı sorumlusu, organizatörü, finansörü, planlayıcısı, destek sağlayan, bombaları getiren, araçların parasını veren, talimatlarını veren ve Suriye istihbaratıyla da çalışan durumdaki faili Nasır Eskiocak dün gece 23.30 sıralarında sınırdan geçiş yaparken yakalanmıştır. Şu anda sorgusu devam ediyor. Kendisine yardım yataklık yapan 4 kişi daha alınmıştır. Olayın bütün ayrıntıları bu sorgudan sonra ortaya çıkacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!