KKTC'de hükümet düştü

Güncelleme Tarihi:

KKTCde hükümet düştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2013 11:41

KKTC’de iktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) 8 milletvekilin istifa etmesi ve 28 Temmuz’da erken seçim kararı alınmasının ardından Meclis’te çoğunluğu kaybeden hükümet dün resmen düştü. 50 sandalyeli meclisteki güvensizlik oylamasında 27 milletvekili hükümetin düşürülmesine ‘evet’ dedi.

Haberin Devamı

Başbakan İrsen Küçük’ün bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na istifasını sunması ve yeni hükümet kuruluncaya kadar görevine devam etmesi bekleniyor.

Erken seçimlerin yapılacağı 28 Temmuz’a kadar yeni bir hükümetin kurulmasına güç gözüyle bakılıyor. KKTC Meclisi’nin geçen hafta onayladığı erken seçim nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu hafta sonundan itibaren seçim yasaklarını ilan etti. Bu nedenle mevcut ya da yeni kurulacak hükümetin, atama, temel atma, ihale sonuçlandırma ve vatandaşlık verme gibi icra yetkileri bulunmuyor.

SEÇİME KADAR MÜSTEŞARLAR

KKTC yasalarına göre, Cumhurbaşkanı’nın Meclis’ten güvenoyu alabilecek bir siyasi parti ya da milletvekiline hükümeti kurma görevi vermesi gerekiyor. Görevi alacak siyasi parti ya da milletvekili 15 gün içinde hükümeti kuramazsa görevi iade edecek. Seçimlere kısa bir süre kalması nedeniyle mevcut hükümetin seçime kadar görevde kalması ya da müsteşarlardan oluşan ‘seçim hükümetinin’ rutin işlemleri yapması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!