Peygambere hakaret davası ertelenen Arın: Ne şiş yansın ne kebab kararı

Güncelleme Tarihi:

Peygambere hakaret davası ertelenen Arın: Ne şiş yansın ne kebab kararı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2013 15:05

HAZRETİ Muhammed’e ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hakaret ettiği iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Avukat Mevhibe Canan Arın hakkındaki kamu davası, 4’üncü Yargı Paketi kapsamında ertelendi. Arın 3 yıl içinde benzer bir suç işler ve o davadan ceza alırsa, bu dava yeniden görülecek. Arın, "Ağzımı üç yıl açmazsam, bu dava yok sayılacak. Yani ne şiş yansın, ne kebap kararı çıktı" dedi.

Haberin Devamı

Antalya Barosu’nun 3- 4 Aralık 2011’de düzenlediği ’Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Hakları Hukuku’ konulu eğitim seminerinde meslektaşlarına yönelik bir konuşma yapan İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat 70 yaşındaki Mevhibe Canan Arın, kız çocuklarının evlendirilmesine dikkat çekti. Arın, konuya ilişkin Hz. Muhammed’in ve Cumhurbaşkanı Gül’ün eşlerinin, evlendiklerinde küçük yaşta olduğunu söyledi. Seminer sonrası Antalya Barosu’ndan 10 erkek avukat, ’Peygambere ve Cumhurbaşkanına hakaret ettiği’ iddiasıyla avukat Mevhibe Canan Arın hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcı Osman Şanal ise ’Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ ve ’Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla Arın hakkında 1.5 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Haberin Devamı

30 AVUKAT SAVUNDU

18’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen ikinci duruşmaya, şikayetçi olduklarını söyleyen 7 erkek avukat ile onları savunan bir avukat katılırken, tutuksuz yargılanan Arın’ı ise Türkiye’nin dört bir yanından gelen çoğunluğu kadınlardan oluşan 30 avukat savundu. Duruşma için 31 ülkeden 85 kadın örgütü, Türkiye’den ise 42 kadın örgütünün temsilcileri, Arın’a destek için adliyeye geldi.

Duruşma öncesi salonun yer darlığı nedeniyle Canan Arın’a destek vermek isteyen kadın örgütleri temsilcilerinin içeri alınmayacağı duyuruldu. Bunun üzerine avukatlar ve kadınlar tepki gösterdi. Mahkeme hakimi Ramazan Yılmaz, tepkiler üzerine kapıları açtırdı. Ramazan Yılmaz öncelikle şikayetçi olan 10 erkek avukatın duruşmaya katılma kararlarını kaldırdığını açıkladı. Ardından Arın’ın avukatları esasa ilişkin savunmalarını yaptı.

Avukatlar öncelikle suç teşkil ettiği iddia edilen konuşmaların yer aldığı videonun bilirkişi raporlarında ’Videonun incelenmesinde herhangi bir hakaret içeren konuşma metnine rastlanılmamıştır’ denildiğine dikkat çekti.

’KURALLAR HERKESE EŞİT UYGULANMALI’

Avukatların ardından Canan Arın savunmasını yaptı. Arın, "Hakaret unsurlarından birisi kasttır. Ben daha önce ifade edilen olgulardan bahsettim. Kendi düşüncemi özel bir şekilde belirtmiş değilim. İstanbul 1453 yılında fethedildi veya Mor Çatı Kadın Sığınma Evi 1996 yılında kuruldu desem, söylediklerim bir oluştur. Buna göre örneklemeler yaptım" dedi. Kuralların herkese eşit şekilde uygulanması gerektiğini aktaran Mevhibe Canan Arın, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"İngiltere Başbakanı, uyuşturucu kullanan oğlu gözaltına alındığında karakola gittiğinde ’Buraya bir başbakan değil, bir baba olarak geliyorum’ demiştir. Bu siyasi bir davadır. İddianamenin CMK’nun 170’inci maddesine uygun şekilde düzenlenmediğini daha önce belirtmiştik. Bu dava susturulmam, sindirilmem ve yıkılmam amacıyla açılmış bir davadır. Cumhurbaşkanlığı makamını hedef alarak bir söz söylemiş değilim. Dolayısıyla suç işlediğim kanaatinde olmadığımdan, atılı suçlardan beraatıma ve daha önce belirttiğim gibi mahkumiyet kararı verilecekse hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep ediyorum."

KÖŞE YAZISINI MAHKEMEYE SUNMAK İSTEDİ

Bu sırada müdahillikleri sona eren avukatlardan Yusuf Aslan, mahkemeye bir dilekçe sunmak istedi. Aslan, Hürriyet Gazetesi’nden Ayşe Arman’ın Arın’a destek veren köşe yazısını mahkemeye sunarak, "Mahkemeyi etkilemeye çalıyorlar" dedi. Arın’ın avukatları ise buna müdahale ederek "Artık sizin şikayetçi sıfatınız kalmadı. Dilekçe veremezsiniz, müdahalede bulunamazsınız" dedi. Aslan’ın ise Arın’ın avukatlarına yönelik "Dinleyin be" diye bağırması mahkeme tutanaklarına geçti.

Haberin Devamı

DAVA ERTELENDİ

Verilen kısa aranın ardından Mahkeme Başkanı Yılmaz, 4’üncü Yargı Paketi’ne atıfta bulunarak, dava konusunun 5 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6352 sayılı kanunun geçici 1’inci Maddesi kapsamında kaldığını, anılan maddenin birinci fıkra ’b’ bendinde yer alan ’Kovuşturma evresinde, kovuşturmanın ertelenmesine karar verilir’ şeklinde düzenleme gözetildiğini kaydetti. Yılmaz, sanık hakkında ’halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ ve ’cumhurbaşkanına’ hakaret suçlarıyla ilgili kamu davasının ertelenmesine karar verdi. Karara göre Avukat Arın 3 yıl içende benzer bir suç işler ve o davadan ceza alırsa, bu dava yeniden görülmeye başlanacak.

Haberin Devamı

’AĞZIMI ÜÇ YIL AÇMAMAM GEREKİYOR’

Duruşmanın ardından destek için gelen kadınlar, alkışlar eşliğinde Canın Arın’la birlikte Antalya Adliyesi dışına çıktı. Burada açıklama yapan Arın, "Bir eğitim seminerinde yaptığım konuşma nedeniyle açılan dava, bu gün sonuçlandırıldı. 4’üncü Yargı Paketi’nden yararlandım. Ağzımı üç yıl içinde açmazsam, konulara müdahil olmazsam bu dava yok sayılacak. Yani ne şiş yansın, ne kebap kararı çıktı. Ama başlangıçta bu davanın hiç açılmaması gerekiyordu" diye konuştu.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!