Nazmiye Demirel son yolculuğuna uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Nazmiye Demirel son yolculuğuna uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2013 00:00

9. Cumhurbaşkanı Demirel, 27 Mayıs'ta hayatını kaybeden eşi Nazmiye Demirel'i son yolculuğuna uğurladı. Süleyman Demirel, 65 yıllık hayat arkadaşına veda ederken sağlık durumunun kötü olması nedeniyle oturması için getirilen koltuğu kaldırttı. 'Oturmam' diyen Demirel, güçlükle de olsa ayakta durdu ve Nazmiye Demirel'e böyle veda etti. Demirel, eşi defnedilirken mezarlıkta da hazır bulundu ancak sağlık durumu nedeniyle defin işlemlerini bir koltukta oturarak izledi. Rica ettiği korumalarının mendiline koydukları bir avuç toprağı eşi Nazmiye Hanım'ın mezarına atan Süleyman Demirel'in oldukça üzgün olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Demirel'in uzun süredir tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinden ailesi ve yakınları tarafından alınan cenazesi, Çankaya Belediyesine ait cenaze aracıyla Isparta'ya gönderildi.

Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir kendisi de Güven Hastanesi'nde tedavi olan Süleyman Demirel, eşinin cenaze töreni için Güniz Sokak'taki evinden dün saat 09.15'te çıktı.

DEMİREL HAVAALANINDA OLDUKÇA ÜZGÜNDÜ / Foto Galeri

İki kişinin yardımıyla yürüyebilen Demirel, dün saat 10.00'da Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan, Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'na özel uçakla gitti. Aprona kadar özel aracıyla giden Demirel, kendisini takip eden gazetecilere aracın içerisinden şapkasını çıkartarak selam verdi.

Haberin Devamı

HELİKOPTERE MİNİBÜSLE GİTTİ

Özel uçakla Isparta Havalimanı'na inen Demirel'i Isparta Valisi Memduh Oğuz ile Mehmet Ağar, Cavit Çağlar, Agah Oktay Güner ve diğer yetkililer karşılaştı. Korumaları ve doktorları eşliğinde uçaktan güçlükle inen Demirel, daha sonra 200 metre mesafedeki İslamköy'e gideceği helikoptere minibüs ile gitti.

DEMİREL, EŞİNİN CENAZESİ İÇİN ISPARTA'DA /  Foto Galeri

KÜLLİYE’DE TÖREN
İslamköy’de  Demirel ailesinin inşa ettirdiği Demirel Külliyesi’ndeki cenaze törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti adına da Grup Başkanvekili Mahir Ünal katıldı. Törende, SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, eski bakanlardan Mehmet Ağar, AK Parti Isparta Milletvekili Süleyman Bilgiç, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Demirel’in eski bakanlarından MHP Milletvekilleri Sümer Oral ve CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, İşadamları Rahmi Koç, Taylan Bilgel, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski siyasilerden Hikmet Çetin, Yaşar Topçu, Fenerbahçe eski Başkanı Ali Şen, Murat Karayalçın, Hüsamettin Özkan, Hüsamettin Cindoruk, Köksal Toptan, Cavit Çağlar, Necmettin Cevheri, İsmet Sezgin de hazır bulundu.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

/images/100/0x0/55eb04b2f018fbb8f8a5a674
BAŞBAKAN'IN ÇELENGİ KIRILDI

Tören başlamadan hemen önce cami avlusunda yan yana bir çok çelengin olduğu görüldü. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan da çelenk göndermişti. Başbakan Erdoğan'ın gönderdiği çelenk bir vatandaş tarafından kırıldı. Kırılan çelenk kaldırıldı, vatandaşlar da çelengin kırılmasına tepki gösterdi.

Çelengi kıran çiftçi gözaltına alındı. Atabey İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülen ve hakkında ’mala zarar vermek’ suçundan işlem yapılan çiftçi daha sonra serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Cenazeye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Ergenekon Davası’nın tutuklu sanıkları İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ergenekon’un firari sanığı Bedrettin Dalan da çelenk gönderdi.

ASKER PROTOKOLDE

Isparta Tümen Komatanı Tümgeneral Ethem Büyükışık, Eğirdir Komando Okulu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz da törene katıldı. Demirel’in kardeşleri Şevket ve Hacı Ali Demirel ile Nazmiye Demirel’in kardeşi Ali Şener, aile üyeleri ve çok sayıda vatandaş da külliye içinde Demirel’in babaannesi Şehriban Hanım adına yaptırılan Şehriban Hatun Camii’ndeki törende saf tuttu.

Haberin Devamı

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı ve yerin dar olması nedeniyle kargaşanın yaşandığı cenaze töreni sırasında Isparta'daki Nazmiye Demirel Ortaokulu öğrencileri, 'Seni unutlayacağız Nazmiye Teyze' yazılı döviz açtı. Süleyman Demirel Üniversitesi'nden bir grup öğrenci de üzerlerinde kırmızı tişört ve ellerinde kırmızı güllerle cenaze törenine katıldı.Cenaze namazının ardından tabut omuzlara alındığı sırada korumalar arasında gerginlik yaşandı.

Nazmiye Demirel'in tabutunun üzerine kırmızı tülbent konulduğu görüldü.

OTURMADI, EŞİNE AYAKTA VEDA ETTİ

Özel doktoru Aylin Cesur’un eşlik ettiği Demirel için özel bir sağlık ekibi de görevlendirildi. Yürümekte de zorlanan Demirel, taziye için gelen yakınlarıyla sohbetinde üzüntüsünü dile getirirken, “Bilim, ilim her şey yapıldı. Ama maalesef çare bulunamadı, kurtaramadık. Beyin vücudu terk etti” dedi.

Haberin Devamı

Cenaze namazını eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı. Yürümekte güçlük çeken Süleyman Demirel için tabutun hemen arkasında oturması için koltuk hazırlandı. Camiye gelen Demirel, oturmayı kabul etmedi ve koltuğu geri kaldırttı. Zor da olsa ayakta duran ve eşine veda eden Demirel'in hüznü yüzüne de yansımıştı.

EŞİNİN MEZARINA BİR AVUÇ TOPRAK ATTI

Nazmiye Demirel'in cenazesi, İslamköyü Koca Mezarlığı'nda kardeşi Yılmaz Şener'in yanına açılan mezara defnedildi. Süleyman Demirel, eşini defnetmek için mezarlığa kadar makam aracıyla gitti. Nazmiye Hanım defnedilirken sağlık durumundan dolayı Süleyman Demirel için bir koltuk kondu mezarın başına. Demirel, koltuktan izledi defin törenini.

Demirel eşine son görevini yerine getirirken korumalarından siyah mendiline toprak koymalarını rica etti ve bu toprağı ayağa kalkıp eşinin mezarına attı. Nazmiye Demirel'in mezarına ilk toprağı atan Demirel, oldukça üzgün görünüyordu.

Demirel'in ardından MHP Genel Başkanı Bahçeli de Nazmiye Demirel'in mezarına toprak attı. Ayrıca Adana'dan yakın bir aile dostunun getirdiği bir kova dolusu toprak da mezara döküldü.

CHP'nin halef selef iki lideri Kılıçdaroğlu ve Baykal da törene katıldı.

DEMİREL'DEN HERKESE TEŞEKKÜR

Okunan duaların ardından 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel, yerinden kalkarken "Herkese teşekkür ediyorum. Allah dualarınızı kabul etsin" dedi.

BAHÇELİ, DEMİREL'İN ELİNİ ÖPTÜ

MHP Genel Başkanı Bahçeli ise mezarlıktan ayrılmadan önce Demirel'in yanına tekrar giderek elini öperek vedalaştı. Bahçeli, çıkışta Nazmiye Demirel için "Türkiye'nin hanımefendisiydi. Allah rahmet eylesin" dedi.

Törende yoğun güvenlik önlemleri alındı, Jandarmanın bomba arama köpekleriyle tarama yapması dikkat çekti.

DEMİREL: BİRLİK GÖREVİNİ YAPTI NAZMİYE HANIM

Demirel, Eğirdir ilçesine bağlı Barla beldesindeki kardeşi Şevket Demirel'in evinde taziyeleri kabul etti. Demirel'i burada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz ziyaret etti.

Demirel, ziyaret sonrası ev çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, cenaze törenine katılanlara teşekkür etti. Cenazeye katılanlara "Bir muhterem hanımefendiye son vazifesini yapmış olmanın rahatlığı içerisinde olsunlar" diyen Demirel, eşi Nazmiye Demirel için "Allah rahmet eylesin" dedi.

Acısının çok büyük olduğunu dile getiren Demirel, "Allah'ın takdiridir. Hepinize teşekkürler. Türkiye'nin her tarafından hemen hemen Türkiye birliğinin tam temsilini gösteren bir olaydır bu. Demek insanlar hala, herkes, yani siyasi kanaati ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun bazı kişiler kişilerle muhabbet edebiliyor. Bu sevindirici birşey. Birlik görevi yapmıştır Nazmiye hanım aynı zamanda" diye konuştu.

''BAŞBAKAN'IN ÇELENGİ KIRILMIŞSA ÇOK AYIP OLMUŞ''

Bir gazetecinin camide Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait çelenkin bir vatandaş tarafından kırıldığını iddia etmesi üzerine Demirel, "Çok ayıp olmuş bu kadar güzel beraberliğin içerisinde buna bir mürekkep damlatmanın manası yok. Böyle bir hadiseyi kınarım. Herkes kendi hislerine hakim olsun, ayıp olmuş, ayıp" dedi.

NAZMİYE DEMİREL'E SON VEDA

 

Nazmiye Demirel son yolculuğuna uğurlandı
65 yıl boyuncu hayat arkadaşı Nazmiye Demirel ile kol kola el ele mücadele veren Süleyman Demiral bugün en zor görevini yerine getirmek için Isparta'da....

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!