‘Yüzük’ten iptal

Güncelleme Tarihi:

‘Yüzük’ten iptal
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2013 00:00

12 Mayıs’ta düzenlenen ve 370 bin adayın katıldığı ALES’in ardından, 4 kişinin sınavının parmağındaki yüzük nedeniyle iptal edildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Adaylardan D.P., yüzüğünün alyans olduğunu savunurken, ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Yasin Bulduklu, üzerinde taş, kabartma, çıkıntı olan yüzükleri alyans olarak kabul etmediklerini söyledi.

ÖSYM, 12 Mayıs’ta uyguladığı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçlarını 23 Mayıs’ta internet sitesi üzerinden açıkladı. Sınavda alyans dışında yüzük takan 3’ü erkek, biri kadın 4 adayın sınavı iptal edildi. Adaylardan birinin üst düzey il yöneticisi olduğu öğrenildi. Yüzük nedeniyle sınavı iptal edilen adaylarla ilgili açıklama yapan ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Yasin Bulduklu, sınav görevlisinin tutanağına uymak zorunda olduklarını belirterek şöyle konuştu:

ERKEKTE TAŞLI ALYANS OLMAZ

“Üzerinde taş, kabartma, vs. olan yüzükleri kabul etmiyoruz. Erkek adaylar da parmaklarındaki büyük tek taşlı yüzüklerin alyans olduğunu iddia ediyor. Biz bu tür yüzükleri kabul etmiyoruz. Salon görevlisi adayı uyarmak zorunda değil. Zaten sınavın 40’ıncı dakikasında fark edilmiş adayın parmağındaki yüzük. Kapıdan içeri alan görevliler de fark etmemiş olabilir. Biz diyoruz ki, sınav başladıktan sonra da olsa görevliler tutanak tuttukları takdirde biz onu dikkate alırız.”
Yüzük nedeniyle sınavı iptal edilen Adıyaman Üniversitesi öğrencisi, kadın aday D.P. ise salon görevlilerinin kendisini uyarmadan tutanak tuttuklarını ve sınavının bu nedenle iptal edilemeyeceğini savundu. ÖSYM yetkilileriyle görüştüğünü söyleyen D.P., ÖSYM’ye itiraz dilekçesi de verdiğini belirterek şunları söyledi: “Sınava girerken parmağımda ince, zarif bir yüzük vardı. Alyans olarak kullanıyorum. Salon görevlileri hiçbir şekilde beni uyarmadan, tutanak tutmuş ve ‘Yüzük alyans değildir’ diye işaretleme yapmış. ALES sonuçlarımı öğrenmek için sisteme girdiğimde, sınavımın geçersiz sayıldığını öğrendim. Ankara’daki ALES sorumluları ile görüştüm ve parmağımdaki yüzükten dolayı sınavımın iptal edildiğini öğrendim.

ALYANSIN ÖLÇÜSÜ YOK

Parmağımdaki yüzüğün alyans olup olmadığına onlar nasıl karar verebiliyorlar; bunun bir ölçüsü yok ki. Alyans olarak kullanılan değişik modellerde yüzük var. Sınava zaten deneme amaçlı girmiştim ama sonuçta sistemde böyle bir bozukluk var. Sınav giriş belgelerinde alyans haricinde sınava yüzükle girilemeyeceğini yazıyor. Üzerinde taş, kabartma olan alyansların kabul edilmediği belirtilmiyor. Alyansın bir tanımlaması yoktur. Bunu sınav görevlisi değerlendiremez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!