Polis üniversitelere girecek, öğretim görevlileri endişeli

Güncelleme Tarihi:

Polis üniversitelere girecek, öğretim görevlileri endişeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2013 09:51

Üniversitelerde özel güvenliğin çekilip yerine İçişleri Bakanlığı’na bağlı resmi güvenlik ile polisin getirilmesiyle ilgili çalışmalar tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

Çeşitli kesimlerden şu tepkiler geldi:

ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ ENDİŞELİ
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: Futboldaki şiddet bahane edilerek üniversitelere girmeye çalışıyorlar. Şu an üniversitelerde güvenlik zaafiyeti var demek mümkün değil. Şiddet varmış gibi gösterilip polisi etkin olarak üniversitelerin içine sokmak istiyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde üniversitelerde polis yok. Her türlü sosyal-kültürel toplumsal sorunların tartıştığı, akademik özgürlüğün yaşandığı üniversitelerde polis eliyle fişleme ve baskı kurulmak amaçlanıyor. Özel güvenlikçilerin üniversitelerden çekilmesini beklerken şimdi resmi güvenlik görevlilerin girmesi bir baskı rejimin göstergesidir. Güvenlik adını altında üniversiteleri kontrol etmek istiyorlar. Endişeliyiz. Polisin üniversiteye girmesi olayları daha da körükler.

Haberin Devamı

KORKU İKLİMİ YARATILIYOR
Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras: Bu çalışma özgürlüklerden geri adım atmaktır. Üniversitelerde bilimsel özerklik var. Yapılan bu çalışmayla düşünce ve fikir özgürlüğüne darbe indirilmek isteniyor. Bilimin gelişmesi, düşünce özgürlüğün oluşması için üniversitelerin tartışma ortamı bulmaları gerekir. Hükümet bu çalışmayla, üniversitelerde korku iklimi yaratmak, öğrencileri baskı altına almak istiyor. Şu an tek muhalif ses üniversiteler ve öğrenciler kaldı. Hükümet bunları da susturmak istiyor. Bunların hiç biri çağdaş hukukla bağdaşmıyor.

CHP’DEN DE TEPKİ
TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li Engin Özkoç: Dünyada üniversitelerin özerk olması ve özgür ortamın oluşması için çalışmalar yürütülüyor. AK Parti hükümeti ise üniversiteleri nasıl militarist güçlerle çember altına alırız diye çalışıyor. Hükümet futbolu bahane ederek sistemli bir şekilde üniversiteleri baskı altına almak istiyor. Türkiye adım adım tek adam diktatörlüğüne doğru gidiyor. Baskıcı, sindirme politikalar izleniyor. Türkiye üzerinde korkunç bir oyun oynanıyor. Ülke bir diktatörün iki dudağı arasında çıkan kelimeye bakıyor. Üniversitelere de bir diktatör rejimi getirilmek isteniliyor. Bu çalışmalar baskı ve sindirme rejiminin göstergesidir.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER DE TEPKİLİ
ODTÜ Marksist Fikir Topluğu sözcüsü Derya Koca: Toplumsal muhalefeti susturan hükümet şimdi de üniversiteleri kontrol altına almak istiyor. AK Parti’nin susturamadığı tek yer olan üniversiteler baskı altına alınarak, öğrenciler fişlenerek sindirilmeye çalışılıyor. Ancak başaramayacaklar.
GENÇ-DER öğrenci grubu temsilcisi Ayşen Kavas: Anlaşılan o ki Başbakana özel güvenlik yetmemiş, doğrudan müdahale ettiği bir birim istiyor. Geçtiğimiz dönemlerde denenmiş baskıcı zihniyeti geri getirerek, bize geri adım attırmaya çalışıyor. Bu yöntemle bizi sindiremez. Başbakan üniversetelerdeki özgür ortamdan, muhalif çıkışlardan rahatsız. Rektörler talimatla çalışan kişiler haline getirildi ancak öğrencileri dize getiremeyecekler.
Öğrenci Kolektifleri Sözcüsü Çağdaş Ersoy: Reyhanlı eylemleri başta olmak üzere hükümet öğrencileri kontrol altına alamadı, öğrencileri susturamadı. Öğrencilerin üniversite ve ülke gündemine dönük tepkisel bir politikası var. Bunu tehdit olarak görüyorlar. Öğrencileri kontrol altına alıp susturmak istiyorlar. Polis yoksa şiddet olmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!