YGS, LYS, KPSS soru ve cevapları yayınlanmayacak

Güncelleme Tarihi:

YGS, LYS, KPSS soru ve cevapları yayınlanmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 17:44

Üniversite, master, yabancı dil, kamu personel sınavları gibi ÖSYM tarafından yapılan sınavlara gireceklere kötü haber.

Haberin Devamı

Yargı kararı olmadan artık sınav soru ve yanıtlarını görmek mümkün olmayacak. Elektronik sınava hazırlanan ÖSYM, 'sınav havuzu' oluşturma gerekçesiyle yaptığı sınav soru ve yanıtlarının açıklanmasını engellemek için yasa değişikliği istedi. Torba yasa tasarısına eklenen hüküm kabul görürse, adaylar artık sadece sınav yanıtlarını işaretledikleri kağıttan başka bir şey göremeyecekler.

Dün akşam TBMM’ye sunulan Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 6. Maddesi bu haliyle kabul edilirse memur adayları ile üniversite öğrenci adayları başta olmak üzere ÖSYM’nin 42 farklı sınavına giren adaylar artık ne soruları ne de yanıtları görecekler. Gazeteler, televizyonlar, internet sitelerinden bu sınavların soru ve yanıtları açıklanmayacak. Mahkeme kararı olmadan kimse soru ve yanıtları bir arada göremeyecek. Mahkemelere bile sorular 'gizli' ibaresiyle verilecek ve aynı gizlilikle geri alınacak.

TOEFL gibi elektronik sınav yapmayı hedefleyen ÖSYM, bunun ilk adımı olarak soru havuzu oluşturmayı planlıyor. Bunun için de Bilgi Edinme Kanunu'na istisnai bir hüküm eklenerek, ÖSYM sınav soru ve yanıtlarının mahkeme kararı olmaksızın açıklanmasını engellemek istiyor. ÖSYM yetkilileri, torba yasaya eklenen bu hükmen komisyonda ve genel kurulda kabul edilmesi halinde artık sınav sorularının açıklanması döneminin sona ereceğini söylediler. Yetkililer, kurumun 42 sınav yaptığını, her bir sınav için binlerce soru hazırlandığını ve artık soru bulmakta zorlandıklarını vurgulayarak, bu soruna son vermek için soruların yayınlanmaması kararı alındığını bildirdiler. ÖSYM'nin bu yıl içinde en az bir tane elektronik sınav yapmayı planladığını açıklayan yetkililer, TOEFL örneğinde olduğu gibi, sınav merkezleri oluşturularak, kameralar önünde, ÖSYM'nin yetkilendirdiği bilgisayarlar üzerinde sınav dönemine geçileceğini söylediler.

YANIT KAĞIDINI GÖREBİLECEK

ÖSYM için Bilgi Edinme Yasasında istisnai hükmün getirilmesi halinde, adayın yalnızca 'yanıt kağıdını' görebileceğini bildiren yetkililer, "Bunun ne anlamı olabilir ki, soruları görmedikten sonra, kişi nasıl anlayacak kendi yanıtı olup olmadığını. Yoksa yanıtlarını yazmasına izin mi vereceksiniz" sorumuza ise şöyle yanıt verdiler:
"Bu hüküm yasalaşırsa adayın yanıt kağıdını görmesine izin vereceğiz. Evet bu haliyle çok anlamlı görünmüyor ama bu öneriler dikkate alınarak, kişilere sınav sonrasında yanıtlarını yazma hakkı verilebilir. Sonuçta biz adayların kağıtlarını görmesinde herhangi bir sakınca görmeyecek kadar şeffaf bir kurumuz."
 
İŞTE O MADDE:
Torba Yasa Tasarısının 6. maddesine eklenen hüküm şöyle:
 “9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 2. Maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir: “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır.”

Tasarı ile ayrıca geçici olarak ÖSYM başkanlığının ihtiyaç duyduğu işlerde üniversite öğrencileri ile master ve doktora öğrencilerinin kısmi zamanlı olarak çalıştırılabilmesi olanağı getiriliyor. Bu işler nedeniyle kişilerin yurt hakları ile kredi ve burs haklarının kesilmeyeceği hükme bağlanıyor.

KOPYA ÇEKEN DE CEZA ALACAK

Tasarının 6. Maddesi d fıkrası ile sadece kopya çektirilmesine imkan sağlayan kişi değil; bireysel veya toplu olarak kopya çeken kişilerin de 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması hükmü getiriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!