Çözüm Komisyonu’nda “gerilla” tartışması

Güncelleme Tarihi:

Çözüm Komisyonu’nda “gerilla” tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 20:06

CHP ve MHP’nin tepki göstererek üye vermediği Meclis Çözüm Sürecini Araştırma Komisyonu’nun yol haritasını belirlediği dünkü toplantısında, AK Partililer ile BDP’liler arasında “gerilla” tartışması çıktı.

Haberin Devamı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in Meclis Genel Kurul’da konuşurken “gerilla” demesinden rahatsız olduğunu söyleyince, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, “Biz de terörist demenizden rahatsız oluyoruz” diye karşılık verdi. Ürün, “Mevcut hukuku bırakıp kendi hukukunu uygulamaya kalkan insanlar için ne diyeceğimizi tartışalım, suça bulaşmamış insana hiçbir zaman terörist demedim” diye yanıt verirken, Tuncel, Kürt toplumunun terörist sözcüğüne karşı kapalı olduğunu söyledi, Komisyon Başkanı Naci Bostancı da, “Sivil insanlara yönelik katliamları, köy basmaları, kurşuna dizmeleri, şehir meydanlarındaki bombalamaları nasıl adlandıracağız? Öncelikle insani, vicdani tarafı ortaya koymamız lazım. Sembollerden başlarsak işin içinden çıkamayız” dedi.

İMRALI VE KANDİL’E GİDELİM

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de İmralı ve Kandil ziyareti önerdi. Baluken, Abdullah Öcalan ile görüşülmesi önerisinin gerekçesini, “Görüşülmemesi halinde sorunun gerçek muhataplarından birinin dinlenmemesi sıkıntılara yol açabilir. Silahlı hak arama yöntemini bir kenara bırakıp sürecin içinde yer almak isteyen iradenin dikkate alınmaması doğru yaklaşım olmaz” diye açıkladı. AK Partililerin soğuk baktığı bu öneri için Bostancı da, çözüm sürecinin hassasiyetine dikkati çekerek, Öcalan ile görüşmeye kişisel olarak sıcak bakmadığını söyledi. İngiltere eski Başbakanı Tony Blair ve IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein’in lideri Gary Adams’ın dinlenmesini de öneren Baluken, “Belki rahatsız olacaklar ama gerilla aileleri ve asker ailelerinin dinlenmesini istiyoruz” dedi.

CHP YOK AMA RUHU BURADA

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, CHP ve MHP’ye komisyona katılma çağrısı yaparken, “Kendileri burada olmamasına rağmen ruhlarının burada olduğuna inandığımız CHP’lilerin ilerleyen zaman diliminde komisyona katılıp sürece müdahil olacaklarına inanıyorum” dedi. AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de, “’Affet ve unut’, ‘helalleşme’ konularının çok iyi işlenmesi gerekiyor. Belki unutamayız ama birbirimizi affetmeliyiz, helalleşmeliyiz. Bu bir yüzleşmedir aynı zamanda. Çünkü yüzleşmeden, geçmişle hesaplaşmadan arınamayız” diye konuştu.

Bostancı, PKK’nın çekilme sürecini izlemenin gündemlerinde olmadığını da söylerken, benzer sorunları çözen ülkeleri ziyaret edebileceklerini de bildirdi. Bostancı, TSK başta olmak üzere kurumlardan konuya ilişkin belge ve bilgileri isteyeceklerini de kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!