İstanbul'da iki dev şehir ormanı kurulacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda iki dev şehir ormanı kurulacak
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 25, 2013 09:11

Başbakan Erdoğan talimat verdi. İstanbul'a iki yeni orman projesi hazırlandı. Ormanlardan biri Alibeyköy Göleti etrafında, 520 hektar alanda; diğeri ise Elmalı Barajının etrafında 878 hektar alanda kurulacak. Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’a New York’un ünlü Central Parkı’nın benzeri iki muhteşem şehir ormanı yapacaklarını müjdelerken, şehir ormanlarının sadece İstanbul’da değil 81 ilde kurulacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan EroÄŸlu, dünyanın en güzel ÅŸehirlerinden biri olan Ä°stanbul’un geçen 50 yıl içinde nüfusunun on kat artarken doÄŸal dokusunun önemli ölçüde zedelendiÄŸini söyledi. Bu süreçte ecdâd yâdigârı,  insanla tabiatın buluÅŸma noktası; Gülhane Parkı, Belgrad Ormanları, Emirgân Korusu, Yıldız Korusu ve Fethi PaÅŸa Korusu gibi ÅŸehir korularına, aynı ölçekte yenilerinin eklenemediÄŸine dikkat çeken EroÄŸlu, bu maksatla Avrupa ve Anadolu yakasında olmak üzere iki adet dev ÅŸehir ormanı kurulacağını belirtti. Â

İŞTE İSTANBUL'DA KURULACAK ORMANLARIN HARİTASI
 
7 KAPILI ÅžEHRE 7 KAPILI ORMAN

Avrupa Şehir Ormanı, bakanlık nezaretinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Alibeyköy Göleti etrafında 520 hektar alanda tesis edilecek. Asya Şehir Ormanı ise Bakanlık tarafından Elmalı gölü çevresinde kurulacak. 878 hektar yüzölçümüyle dünyanın en büyük şehir ormanlarından biri olacak Elmalı Şehir Ormanına, (servis ve yangın kapıları haricinde) yedi kapıdan girilecek, oradan da yedi mesire alanına ulaşılacak. Ortada kalan büyük alan ise yaban hayat için tahsis edilecek. Proje kapsamında Elmalı baraj gölü temizlenecek, çevresinde yürüyüş parkuru ile üzerinde kısa turlar için  yedi köprü inşa edilecek.

Mesire alanlarının isimlerinin Gülistan, Lalezar, Sümbül, Karanfil, Gelincik, Menekşe ve Çiğdem olarak adlandırıldığını belirten Eroğlu, herhangi bir siyasi tartışmaya veya çağrışıma yol açmaması için çiçek isimlerinin tercih edildiğini açıkladı.

İnsanları modern şehir hayatının yoğun stresinden kurtarmak, çevre bilincini ve tabiat sevgisini canlandırmak amacıyla kuracakları bu ormanlarda bir yanda mevcut orman dokusunun geliştirilirken, bir yandan da mesire alanı oluşturularak insanların kullanımına açılacağını anlattı. Amerika’daki Central Park ve İngiltere’deki Hayde Park benzeri bu yerlerde sincapların yanı sıra geyik ve karaca gibi yaban hayatın sevilen canlılarının yer alacağını söyledi.

ADRENALÄ°N YÃœKSELECEK

1.Gülistan Mesire Alanı: Öncelikle hazırlanması düşünülen bu alan, tamamen D-100 otobanının güneyinde ve büyük ölçüde Orta Mesafeli Koruma Alanı'nda kalıyor. Açık ve kapalı 600'er kişi kapasiteli geleneksel Türk mimarisi tarzında iki sosyal tesis tasarlanıyor. Kapalı spor salonlarının yanı sıra Kuş Dünyası ile Sualtı Dünyası yer alacak. Bisiklet yollarının yapılacağı alanın Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne yakın olan ucunda adrenalin yükseltmek isteyenler için macera alanı yer alacak. İstanbul Gül festivali düzenlenecek.
2. Lalezar Mesire Alanı: Giriş Kapısı Ümraniye-Çavuşbaşı yolunun, D-100 otobanını geçtiği yerden başlayarak batı yönüne uzanıyor.
3. Sümbül Mesire Alanı:Ümraniye-Çavuşbaşı yolunun Elmalı barajına ulaştığı noktadan başlıyor.
4. Karanfil Mesire Alanı: Çavuşbaşı yolu üzerinden , batıya ayrılan bir yolla ulaşılıyor.
5. Gelincik Mesire Alanı: Gölün doğu yakasındaki alan.
6.Menekşe Mesire Alanı: Çavuşbaşı Köy Merkezinden giriliyor.
7. Çiğdem Mesire Alanı: Çavuşbaşı-Kavacık Yolundan ulaşılıyor.

1 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK 5 MİLYON AĞAÇ DİKİLECEK

Bakan Eroğlu, İstanbul’a yapılacak 3. Köprü nedeniyle 1 milyon ağaç kesileceği iddialarına karşılık, rakamın tam da bu kadar olmadığını söyledi. Bazı ağaçların sökme makinesi ile başka alanlara taşınacağını belirten Eroğlu, taşınamayanlar için 5 kat ağaç dikileceğini, bunun da yaklaşık 5 milyon ağaç, anlamına geldiğini vurguladı.

Haberin Devamı

İstanbulda iki dev şehir ormanı kurulacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!