Arınç’la aynı fikirde değiliz

Güncelleme Tarihi:

Arınç’la aynı fikirde değiliz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2013 00:54

Mavi Marmara gemisinde hayatlarını kaybedenlerin aileleri, İsrail’den özür ve tazminat taleplerinin olmadığını, İsrailli asker ya da sivil sorumluların cezalandırılmasına ilişkin hiçbir davadan da vazgeçmeyeceklerini belirttiler.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın konuya ilişkin açıklamalarından rahatsız olduklarını vurgulayan aileler, Arınç’ın sürece olumlu bir katkı sağlamayacağını söylediler. Basın açıklamasına katılan Mavi Marmara’da hayatını kaybeden Cengiz Akyüz’ün eşi Nimet Akyüz de, “Bizim asla özür ve tazminat talebimiz olmadı. Ceza davamızdan vazgeçemeyeceğiz” dedi.

TAMAMEN DIŞIMIZDA

Haliç’te Camialtı Tersanesi’nde bakımda olan geminin önünde aileler adına yapılan açıklamayı Mavi Marmara’da hayatını kaybeden Çetin Topçuoğlu’nun eşi Çiğdem Topçuoğlu okudu. Topçuoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun davetiyle 2 Nisan 2013’de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la yedikleri yemekle, hükümet tarafından ilk kez resmi olarak süreçten haberdar edildiklerini anlattı. İsrail’in özürünün ardından gelişen süreçte Mavi Marmara ve Gazze Özgürlük Filosu’nun yola çıkış amaçlarının görmezden gelindiğini vurgulayan Topçuoğlu, şöyle konuştu: “Bu toplantıda bizler tazminatla ilgili görüşülmesi rahatsızlığımızı bildirmemize rağmen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığındaki heyetin apar topar bu görüşmeleri planlaması, süreç hakkında rahatsız edici beyanatlarda bulunulması, davalardan vazgeçileceği hakkındaki beyanatların tamamı bizim dışımızda, karşı olduğumuz ifadelerdir. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bu sürece olumlu bir katkı sağlayacağını düşünmüyoruz.

BİZLERE HAKARETTİR

Haberin Devamı

Mavi Marmara gemisinde, canlı yayında seyredilen bir katliam yaşandı. İnsanlığa karşı işlenen bu suçların özrü olmaz. Devletler arasında uluslararası hukuk teammülleri gereği yapılan görüşmeler bizlerin hukuk mücadelesine etki edemez. İsrailli komutanlar hakkında devam eden ceza davamız ve tüm diğer hukuki süreçlerden özür ve tazminat karşılığında vazgeçeceğimiz iddiasını bizlere yapılmış bir hakaret olarak görmekteyiz. 

ŞEHİTLERİMİZE SAYGISIZLIK

İsrail neredeyse 70 yıldır Nazileri tek tek takip ederek hesap sormaktadır. İşlemiş oldukları suçlar nedeniyle ödemiş oldukları tazminatın yüksekliği bir yana, her Nazi 90 yaşında bile olsa İsrail tarafından yargılanıp cezalandırılırken, bunu son Nazi’ye kadar sürdüren İsrail’in kendi katliam ve suçunu hemen kapatıp, hızlı bir şekilde bu sorumluluktan kaçmaya çalıştığını anlıyoruz. İsrail ile tazminat görüşmesi yapılmasını şehitlerimize yapılmış bir saygısızlık olarak görmekteyiz. Mavi Marmara’yı, Filistin ve Kudüs davasının bir parçası ve şehitlerimizin emaneti olarak gördüğümüzü, bu davanın, hayatımız boyunca yılmaz savunucusu olarak mücadelemizi sürdüreceğimizi, İsrailli asker ya da sivil sorumluların cezalandırılması talep eden davalarımız dahil olmak üzere hiçbir davamızdan vazgeçmeyeceğiz.”

HÜKÜMETİMİZLE SORUNUMUZ YOK

Haberin Devamı

Basın mensuplarının hükümetle aralarında bir sorun olup olmadığının sorulması üzerine Topçuoğlu, “Hükümetimizle aramızda hiçbir sorun yok. Sadece rahatsız olduğumuz bazı noktalar vardı bunları dile getirdik” dedi. Aileler, Başbakan Erdoğan’ın Gazze’ye yapacağı ziyarete, davet edilirlerse, katılmak istediklerini söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!