Çekilme 8-10 gün içinde

Güncelleme Tarihi:

Çekilme 8-10 gün içinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:00

Öcalan’ın “Sen bize lazımsın” dediği ve İmralı ile Kandil arasında adeta mekik dokuyan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kandil ve barış sürecini Hürriyet’e değerlendirdi. Önder, çekilmenin 8-10 gün içinde başlayacağını belirtti. BDP’li Sırrı Süreyya Önder, şunları anlattı:

Haberin Devamı

- Kandil barıştan umutlu mu?
Kandil’in, karar sürecinde yer alan kadın erkek tüm kurumlarıyla ve temsilcileriyle görüştüm. Bu sorunun bir tek cevabı var. Bir arada olmaları ve gerçek bir kurtuluşa inanmalarının adıdır umut. Asla, bir siyasal mücadele enstrümanı değildir. Kendi öz güçlerine ve yapılarına olan yüksek öz güvenle sürece yaklaşıyorlar. Kamunun bu konuda göremediği şey şudur: Onlar salt bir savaşçı değiller. Neredeyse her biri sıfırdan yeni bir hayat inşa edecek kadar donanımlı ve insanlıktan umutlular.

- Türkiye’deki PKK kadroları ne zaman çekiliyor?
Belki de sürece yöneltilmiş en doğru soru bu. Çekilecekler ama süreç kaç aşamalı, o ne yapacak, bu ne yapacak, silahlı mı çekilecekler, protokol mü hazırlanacak? Bunlar hep meselenin özünü kavrayamamış olanların soruları ve tartışmalardır. Silah ve sivil siyaset birbirine karşıt olarak konumlandırılmışsa silahın devreden çıkarılmasını istemek, sivil siyasete engelsiz bir alan açmakla olur. Sivil siyaset mitingi yapar, toplantı yapar. Bu nedir? Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen yüzde 10 seçim barajını kaldırmaktır. Sivil siyaset seçimlere girmek ve temsil edilmek ister. Yasal siyasal legal demokratik hakkını talep eden insanların terörist tanımlamasıyla zindanlarda çürütülmesine neden olan TMK’yı kaldırmaktır. İnançların ve halkların üzerlerindeki kendi kültürel kimliklerinin

Çekilme 8-10 gün içinde
MEVCUT YASAYA GÖRE OLACAK
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, terör örgütü üyelerinin yurt dışına çıkışı ile ilgili süreç konusunda, “Şu anda mevcut yasaya uygun çalışma yapılacaktır” dedi. Ankara’da soruları yanıtlayan Bozdağ şunları söyledi: “İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesi valilere bir yetki veriyor. İllerinde yaşanan güvenlik sorunları ve terör saldırılarıyla ilgili elindeki kuvvetlerle tehlikenin önlenmesinde sıkıntı olacağı kanısına vardığında TSK’dan yardım talep ediyor. TSK yerine getiriyor. Ama bu konuda İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay arasında EMASYA protokolü vardı. Biz o protokolü kaldırdık. Bu konuda çağırma olduğu zaman, Genelkurmay ile İçişleri Bakanlığı, İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesinin uygulamasına ilişkin ortak çalışma yapacaklar.”
örgütlemelerinin önündeki prangaları kaldırılması gerekir. Çünkü birçok halk ve başta Alevilik, Ermenilik olmak üzere birçok inanç bu ülkenin bu devletin resmi söyleminde halen küfür yerine kullanılıyor. Buna itiraz etmektir. Dolayısıyla tabii ki süreç şimdi başlıyor. Silahı bırak demek bu alanları temizlemek demektir. Bu alanlar tam demokratik bir yapıya ne zaman kavuşursa silah o zaman gayrimeşru olur.

Haberin Devamı

- Geri çekilmeyle ilgili PKK’da sıkıntı var mı?

Haberin Devamı

SİLAHLILAR GİDECEK

Geri çekilmenin kendisi tartışılmıyor. KCK’yı oluşturan bütün yapılar Sayın Öcalan’ın bu önermesini güçlendirmek ve hayata geçirmek noktasında tam bir uyum ve güçlü bir irade koyuyorlar. Tartışılan şey bunun güvenli sabotaja kapalı bir yöntemle ve ciddi bir ön hazırlıkla olmasıdır. Tahminime göre en fazla 8-10 gün içerisinde fiilen geri çekilme başlayacaktır. Karayılan’ın “Orta kademede ikna sorunları yaşıyoruz” diyerek ifade ettiği tartışmaların bir kısmına biz de katıldık. Devletin çağrışım hafızalarında güçlü bir şekilde yer ettiği oyunlarından dolayı bir kısım güçlerin tedbiren kuzey sahasında (Türkiye’de) bırakma önerisi geldi. Karayılan ve KCK yürütme kurulunun diğer üyeleri bu öneriye şiddetle karşı çıktılar, reddettiler. Orada söylenen bir şey beni çok etkiledi: “Devlet bize dönük her türlü psikolojik harbi, itibarsızlaştırmayı, kriminize etmeyi temel bir yöntem olarak hep kullanageldi. Ama halkla paylaşmasalar da bizim sözüne çok güvenilir insanlar olduğumuzu bilirler ve bunu asla tartışmazlar. Dolayısıyla biz Sayın Öcalan’a ve Türkiye halklarına verdiğimiz sözü harfiyen yerine getireceğiz. Orada bir tek silahlı unsurumuz kalmayacak.

Haberin Devamı

KCK kadroları ‘sivil siyaset’ eksiklerini tamamlıyor

- Geri çekildikten sonra ne yapacaklar?
Yeni dönem ve sivil demokratik siyasetin demokratik bir kurtuluşun temel dinamiği de asıl olarak KCK kadroları olacağı için, şimdiden muazzam bir eğitim çalışmaları, sivil siyasete dönük pratik eksikliklerin tamamlanmasına dönük bir program geliştirmekle meşguller. Ve tabii ki devletin sürece ilişkin vaat ettiklerini gözlemek ve takip eden adımları ona göre belirlemek noktasında duracaklar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!