RTÜK’ten kadın programlarına toplu ceza

Güncelleme Tarihi:

RTÜK’ten kadın programlarına toplu ceza
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 00:00

RTÜK, evlendirme programlarında sadece adayların fiziksel özelliklerine bakılması ve daha önce kimseyle birlikte olup olmadığı gibi özel soruların sorulması nedeniyle ATV, Fox ve Star TV’ye reklam gelirlerinin üçte biri oranında para cezası verdi.

Haberin Devamı

RTÜK, Flash TV’de yayınlanan “Ne Çıkarsa Bahtıma”, ATV’deki “Esra Erol’da Evlen Benimle” ve Fox’ta yayınlanan “Su Gibi” isimli evlendirme programları nedeniyle kanalları ceza yağmuruna tuttu.

Programlar için hazırlanan uzman raporlarında şu sözlere yer verildi:

GENÇLERE OLUMSUZ ÖRNEK
“Belli bir olgunluğa erişmiş, yaşları ilerlemiş adayların dahi, bazılarının ikinci, hatta üçüncü evlilik yapmak üzere geldikleri bu programda, yakışıksız ve birbirlerini rencide edebilecek, yakınlarını üzebilecek ifadeler yer almaktadır. Toplumumuzda ciddiye alınması gereken dini, sosyal ve duygusal bir sistemi ifade eden evliliğin oluşturulması için düzenlenen söz konusu programlar, bu normlara göre yetiştirilen pek çok gence olumsuz örnek oluşturabilir ve gençler, evlilik müessesesini ciddiyetten uzak bir olgu olarak algılayabilirler. Yapılan araştırmalarda, bu tür programların aile kutsallığının genç nesillere aktarılmasına izin vermediği ve aile değerleri olan sevgi, hoşgörü, saygı ve mahremiyetin yok edildiği belirtilmektedir.

Haberin Devamı

MAHREM KONULAR GÖZ ÖNÜNDE
Evlenmek amacıyla programa katılan kadın ve erkek adaylar talipleriyle stüdyoda tanıştırılmakta, tanışma sonrasında ise birbirlerinin özel yaşamlarına ilişkin çoğu zaman toplum önünde rahatça açıklanması mümkün olmayan mahrem her türlü ayrıntıyı (gelir durumları, mal varlıkları, evlilikten beklentileri, çocukları ve eski eşle olan ilişkileri) karşılıklı olarak birbirlerine sormakta ve seyirciler önünde dile getirmektedirler.

DAHA ÖNCEKİ BİRLİKTELİK
Hatta bir bölümde Hakan isimli kişinin daha önceden evlendiği ve imam nikahlı eşinin hamile olduğu ortaya çıkmıştır. Programın saat 17.04.’te ekrana getirilen kısımda da görüleceği üzere, program sunucusu damat adayı Hakan’a daha önce bir birlikteliği olup olmadığını sormuştur. Hakan ise sadece iki aylık bir flörtünün olduğunu söylemiştir.

GÜZELLİK SORGULANIYOR
Programda, katılımcıların eş seçiminde karşı tarafın sadece maddi imkanını, güzelliğini, sosyo-ekonomik özelliklerini sorguladığı, program sunucusunun da yarışmacıların tutumuna destek olduğu  ve bu nedenlerle toplumun en küçük birimin oluşturan evlilik müessesesinin ticarileşerek anlamını ve önemini zedelediği gözlemlenmiştir.”

Haberin Devamı

PARA CEZASI
Üst Kurul bu nedenle kanalların, yasanın, “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde haberler içeremez”, “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz” ilkelerine aykırı yayın yaptığı, “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz hükmünü ihlal ettiğine karar verdi.

Haberin Devamı

RTÜK kanallara reklam gelirlerinin yüzde 1-3 oranında para cezası verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!