Bakanlar Kurulu karar alacak

Güncelleme Tarihi:

Bakanlar Kurulu karar alacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 00:00

Moğolistan’da bulunan Başbakan Erdoğan, ‘TSK’ya talimat’la ilgili yanlış anlaşılma olduğunu söyledi. Erdoğan, “TSK hükümetin vereceği kararla hareket eder. Şu anda Bakanlar Kurulu kararlarıyla atılacak adımlar var. Bunlar TSK’nın yetkileriyle ilgili adımlar, yurtdışına yönelik ne yapılması gerekir, buna yönelik kararlardır” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, PKK’nın geri çekilme sürecinde olumsuzluk yaşanmaması için TSK’ya yazılı emir verileceği yönündeki tartışmalar üzerine, “Şu andaki süreçte Bakanlar Kurulumuzun alacağı kararla atılabilecek adımlar vardır. Bunlar TSK’mızın yetkileriyle ilgili adımlardır. Bu yurtdışına yönelik ne gibi hareketler yapması gerekir, buna yönelik Bakanlar Kurulu’nun alacağı kararlardır. Yurt içinde de valilerimize verilen yetkiler vardır” dedi. Erdoğan, Kırgızistan’dan Moğolistan’ın başkenti Ulanbatur’a geçti. İki ülke arasında ortak bildiri ve vizesiz geçiş anlaşması imzalandı. Erdoğan, Moğolistan Başbakanı Noroviin Altankhuyag ile yaptığı ortak basın toplantısında şunları söyledi:

ORHUN ABİDELERİ ORTAK TARİHİMİZ

“Türkiye Moğolistan tarihi geçmişi yüzyıllara dayanır. Biz ilişkilerimizin mevcut gücünü bu kültürel birikimden alıyoruz. Orhun Abideleri, ortak tarihimizin ve kültürümüzün anıtıdır. O bölgede bir havaalanı, bizim üzerinde durduğumuz bir proje olacaktır.

Haberin Devamı

UZAKLARI YAKIN KILALIM

Moğolistan’ın demokrasi, temel hak ve özgürlükler, serbest piyasa ekonomisi  alanında gerekli tedbirleri alma kararlılığını taktirle karşılıyoruz. Daha sık bir araya gelmemiz gerekiyor ki uzakları yakın kılalım. Aramızdaki ticaret hacmi 236 milyon dolar. Bu bizim için çok çok düşük. 250 milyon doları yakalamamız gerekiyor. Burada ortak irade mevcut.

YANLIŞ ANLAŞILMA VAR

Talimat ile ilgili hâlâ yanlış anlaşılma var. TSK ve diğer güvenlik güçlerimiz şüphesiz ki hepsi Cumhuriyet hükümetinin vereceği kararlarla hareket eder. Eğer parlamentoyu ilgilendiren yanı varsa bu da parlamentodan çıkacak kararla... Şu andaki süreçte Bakanlar Kurulumuzun alacağı kararla atılabilecek adımlar vardır. Bunlar TSK’mızın yetkileriyle ilgili adımlardır. Bu yurtdışına yönelik ne gibi hareketler yapması gerekir, buna yönelik Bakanlar Kurulu’nun alacağı kararlardır. Yurt içinde de valilerimize verilen yetkiler vardır. Bununla ilgili kararlardır.”

Cengiz Han’ın ordusu karşıladı

MOĞOLİSTAN’ın başkenti Ulanbatur’daki Cengiz Han Havaalanı’nda Başbakan Erdoğan’ı karşılamak üzere Moğolistan Dışişleri Bakanı Bold Luvsanvandan ve Türkiye’nin Ulanbatur Büyükelçisi Mustafa Sarnıç hazır bulundu. Ardından Moğolistan Başbakanı Noroviin Altankhuyag, Sukhbaatar Meydanı’nda Erdoğan’ı resmi törenle karşıladı. Tören, iki ülkenin milli marşlarıyla başladı. Tören kıtasını Moğolca ‘Merhaba asker’ diyerek selamlayan Erdoğan, daha sonra Cengiz Han Heykeli’ne çelenk koydu. Törende, Cengiz Han’ın ordusunu temsil eden atlı birlikler bir gösteri yaptı.

Haberin Devamı

Moğolistan vizesi kalkıyor

BAŞBAKAN Erdoğan’la ortak basın toplantısında konuşan Moğolistan Başbakanı Noroviin Altankhuyag da, vize uygulamasının kaldırılacağını söyledi. Altankhuyag şöyle konuştu: “Aynı topraklarda yan yana yaşamış bir kültürün insanlarıyız. Ülkelerimiz arasındaki tarihi bağlarımıza dayanarak Türkiye Cumhuriyeti’ni 3’üncü büyük komşumuz ilan ettik. Moğolistan hükümeti tarafından bir karar aldık. Bu da vize uygulamasını kaldıran muhtıra idi. Moğolistan da yapılacak toplu konutlar ile ilgili işbirliği yapma kararı aldık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!