Teröristin elini sıkmadılar

Güncelleme Tarihi:

Teröristin elini sıkmadılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2013 00:00

PKK’nın çeşitli tarihlerde kaçırıp elinde tuttuğu 8 kamu görevlisi dün Kuzey Irak’ta örgütün kamplarının bulunduğu Amadiye bölgesinde BDP’li 2 milletvekilinin de bulunduğu heyete teslim edildi. Serbest kalan kamu görevlileri ayrılırken, kendilerini heyete teslim eden PKK’lıların başında bulunan ve Tokat’ın Reşadiye İlçesi’nde 7 askerin şehit düştüğü saldırı emrini veren 'Baver Dersim' kod adlı terörist Süleyman Şahin’in elini sıkmadı. Uzman çavuş Zihni Koç, serbest bırakıldığında annesinin öldüğünü öğrendi.

Haberin Devamı

PKK’nın Doğu ve Güneydoğu’da çeşitli tarihlerde yol kesip kaçırdığı ve aylardır ellerinde tuttuğu kaymakam adayı Kenen Erenoğlu, polis memuru Nadir Özgen, astsubay Abdullah Söpçeler, uzman çavuşlar Zihni Koç ve Kemal Ekinci, erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran ve Reşat Çeçan’ı serbest bırakacağını açıklamasının ardından, onları teslim almak üzere önceki gün Türkiye’den bir heyet Kuzey Irak’a geçti.

8 KAMU GÖREVLİSİ TESLİM EDİLDİ... İŞTE İLK FOTOĞRAFLARI

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici’den oluşan 6 kişilik heyet önceki gün Erbil’de bir dize temasta bulundu. Yapılan görüşmelerde çıkan sorun nedeniyle PKK’nın rehin tuttuğu kamu görevlilerinin teslim edilmesi Çarşamba gününe kaldı.  

Teröristin elini sıkmadılar

Haberin Devamı



Dün sabah kamu görevlilerini teslim almak için Türkiye’den giden heyete, Bölgesel Kürt Yönetimi’ni temsilen Amadiye Kaymakamı Hüseyin Çelki ile Amadiye Emniyet Müdürü de katıldı. Heyet zırhlı araçlar ve peşmergelerin koruması altında, Amadiye İlçesi yakınlarındaki Zap Vadisi girişine dün saat 08.30 sıralarında ulaştı.

PEŞMERGE ROBOCOPLARDAN GÜVENLİK ÖNLEMİ

REŞADİYE SALDIRI EMRİNİ VEREN PKK’LI TESLİM ETTİ

İŞTE KAMU GÖREVLİLERİNİN ELİNİ SIKMADIĞI O TERÖRİST

Kamu görevlilerini teslim almaya gelen heyeti, PKK yöneticilerinden ve 2009 yılında Tokat’ın Reşadiye İlçesi’nde 7 askerin şehit olduğu saldırının emrini veren 'Baver Dersim' kod adlı Süleyman Şahin ve adamları karşıladı. Süleyman Şahin, aylardır ellerinde tuttukları kamu görevlilerini koşulsuz teslim edeceklerini, ellerinde başka resmi görevli bulunmadığını söyledi.

Bununla çözüm sürecine katkı yaptıklarını söyleyen PKK’lı Şahin, konuşmasında şunları söyledi: "Buraya gelen heyete kamu görevlilerine sağ salim teslim ediyoruz. Sayın Öcalan’ın çağrısı ve KCK’nın talimatıyla bu kişileri şartsız bir şekilde heyete teslim edeceğiz. Bir protokol imzalayarak heyete teslim edeceğiz. Bunları serbest bırakmamızın demokratik çözüm sürecine katkı sunacağını umuyorum. Türkiye halkı buna değer biçmelidir. Bu 8 kişinin dışında bizim elimizde herhangi bir resmi görevli yoktur."

Teslimden sonra PKK’lı grubun lideri 'Baver Dersim' kod adlı Süleyman Şahin, kamu görevlilerinin yanına gidip, "Geçmiş olsun, bitti bu iş" diyerek ellerini sıkmak istedi. Ancak kamu görevlileri, "Biz daha önce arkadaşlarla konuşmuştuk" diyerek, PKK’lı Süleyman Şahin’in elini sıkmadı. Bunun üzerine PKK’lı Şahin, bir kamu görevlisinin omzuna dokunup "Gözünüz aydın" dedi.

Teslim yerinde çok sayıda basın mensubunun bulunması nedeniyle sorun çıktı. Kamu görevlilerini teslim alacak heyetin araçları geri döndü. Yapılan görüşmeler sonucunda kriz çözülürken, heyet dün saat 10.00 sıralarında yeniden PKK’lılarla buluşması noktasına gitti.

Gelen heyeti burada, PKK yöneticilerinden ve 2009 yılında Tokat’ın Reşadiye İlçesi’nde 7 askerin şehit olduğu saldırının emrini veren 'Baver Dersim' kod adlı Süleyman Şahin ve adamları karşıladı. Heyetle PKK’lılar arasında yapılan görüşmenin ardından, grup halinde kamu görevlilerinin rehin tutulduğu ve yaklaşık 100 metre uzaklıktaki bölgeye gidildi.

Türkiye’den giden heyet üyeleri burada bir süre PKK’nın rehin tuttuğu kamu görevlileriyle görüştü. Görüşmenin ardından teslim için işlemlere başlandı.

Teröristin elini sıkmadılar
Teslim sırasında PKK’nın ele başlarından ve Reşadiye’de 7 askerin şehit olduğu saldırı emrini veren ‘Baver Derdim’ kod adlı Süleyman Şahin Uzman Çavuş Zihni Koç’a gülerek elini uzattı. Uzman Çavuş Koç’un sert bakışları çok şey anlattı ve Çavuş  Koç “Arkadaşlarımızla karar aldık” diyerek elini sıkmadı.

Haberin Devamı


BDP’Lİ KURT: SÜRECE YÖNELİK JEST

Heyet adına konuşan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, bölgeye kamu görevlilerini teslim almak için geldiklerini ve teslim işlemleri için Bölgesel Kürt Yönetimi’nin de kendilerine büyük destek verdiğini söyledi.

Kurt, şunları söyledi:

"Kolay bir işten söz etmiyoruz. Sevinçliyiz, 8 kardeşimizi İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda aileleriyle buluşturacağız. Ama bir tarafta da üzüntülüyüz. Bu sorunu çözemediğimiz için buradaki kardeşlerimizi Türkiye’ye götüremiyoruz. Öyle arzu ediyorum ki, bir gün bu kardeşlerimiz de gelecek. Özgür bir ortamda bir arada yaşamak istiyoruz. Sayın Öcalan’ın gayretleri ile başlayan çözüm süreci ile ifade ettiğim noktalara gelebileceğiz. Çözüm kapısı aralandığını umut ediyorum. PKK, bunları şartsız serbest bırakıyor. Şartsız bırakması çok anlamlıdır, sürece yönelik bir jesttir. Türk kamuoyunun bu süreci doğru algılayacağını umut ediyorum."

Haberin Devamı

GÖZYAŞLARI SEL OLDU / WEB TV

UZMAN ÇAVUŞ EKİNCİ'NİN MAHALLESİNDE SEVİNÇ / WEB TV


PKK’LILARIN ELİNİ SIKMADILAR

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da bir konuşma yaparak, atılan adımların çözüm süreceği için olumlu olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından PKK’lılarla, Türkiye’den giden heyet, Amadiye Kaymakamı ve Emniyet Müdürü, 8 kamu görevlisinin teslim alındığına dair tutanakları imzaladı. İmzaların ardından heyet üyeleri kamu görevlileriyle öpüşüp, tokalaştı.

TERÖRİSTİN ELİNİ SIKMADI



Teslimden sonra PKK’lı grubun lideri 'Baver Dersim' kod adlı Süleyman Şahin, kamu görevlilerinin yanına gidip, "Geçmiş olsun, bitti bu iş" diyerek ellerini sıkmak istedi. Ancak kamu görevlileri, "Biz daha önce arkadaşlarla konuşmuştuk" diyerek, PKK’lı Süleyman Şahin’in elini sıkmadı. Bunun üzerine PKK’lı Şahin, bir kamu görevlisinin omzuna dokunup "Gözünüz aydın" dedi.

Haberin Devamı



DÖNDÜLER

Heyet üyeleri daha sonra 8 kamu görevlisini alarak bindirdikleri ciplerle Irak’ın Türkiye’ye açılan ve Habur Sınır Kapısı’nın karşısında yer alan İbrahim Halil Gümrük Kapısı’na doğru yola çıktı. Heyet ve 8 kamu görevlisi dün saat 13.30’da Halil İbrahim Sınır Kapısı’ndan geçiş yaptı.

SAĞLIK RAPORUYLA TESLİM

Kaçırılan kamu görevlilerini teslim alan heyette yer alan MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, telefonda açıklama yaptı.

“Kaçırılan kamu görevlilerini sağlık raporlarıyla teslim ettiler” diyen Ünsal, şöyle konuştu:
''Biri kaymakam adayı, 6 asker ve 1 polis toplam sekiz kişi bize sağlık raporlarıyla teslim edildi. Kötü bir muamele kaldıklarını söylemdiler. Barış sürecinin önemli bir adımlarından birini atmış olduk. Bir daha inşallah kardeşin kardeşe kurşun sıktığı bir ortamı yaşamayız. Bahar geldi, barış da gelir inşallah. Sevinçliyiz. Çözüm sürecinde etkili olacaktır, havayı yumuşayacaktır.''

Haberin Devamı

''TEDİRGİNLER''

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise “Yol boyunca Bölgesel Kürt Yönetimi güçleri bizi korudu. Kamu görevlileri başka bir ayrı araçlardalar” ifadelerini kullandı.

Kamu görevlilerini almak için sabah Erbil'den yola çıktıklarını anlatan Türkdoğan, şöyle devam etti:
“Erbil'de 3,5 saat giderek kamu görevlilerini teslim aldık. Kampta bir doktor muayene etmiş ve yola elverişli durumdalar raporunu vermiş. Bir sıkıntıları yok. Sağlık durumları yola elverişli. Ama az da olsa üzerlerinde bir tedirginlik var.”

“Önemli bir olay, mutlu bir an”diyen Öztürk Türkdoğan, “Bu olayın barış sürecine katkı sunacağını düşünüyorum. Sürece olumlu katkı sağlayacaktır bu süreç. Taraflar çok olumlu davrandı” sözlerini kaydetti.

''YORGUNLARDI''

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise konvoyun Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından korunduğunu ve kendilerine tahsis edilen araçlarla bölgeye gittiklerini söyledi.

Kendilerine lojistik destek sağlandığını ve herhangi bir sıkıntılarının olmadığını dile getiren Bilici, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlık durumları da iyiydi. Yanlarında sağlık raporları vardı. Hepsi bize teslim edilmeden önce sağlık kontrolünden geçirilmişlerdi. Biz bu raporları inceledik. Sonra kendilerine sorduk. Kötü muamele olmadığını söylediler. Bir sıkıntımız yok dediler. Moral motivasyonları iyiydi. Sadece yorgundular. Aylar sonra özgürlüklerine kavuşmanın sevincini yaşıyorlardı. Ekibin içerisinde tek üzüntülü olan Zihni Koç'tu. Annesini kaybettiğini orada öğrendi ve çok üzüntülüydü.”

Heyetin içerisinde kaçırılan kamu görevlilerinin ailesinden kimsenin olmadığını kaydeden Raci Bilici, “Burada sadece bizler ve kaçırılan kamu görevlileri var. Kamu görevlilerinin ailesinden kimse yok. Aileler Şırnak'ta ve Habur Sınır Kapısı'nda bekliyorlar” diye konuştu.

KAYMAKAM ADAYI EVİNDE BÖYLE KARŞILANDI / WEB TV

İÇİŞLERİ BAKANI: GÖREVLERİNE İADE EDİLECEKLER

İçişleri Bakanı Muammer Güler, serbest bırakılan kamu görevlilerine ilişkin, “Askeri şahıslar, onların tespitleri yapıldıktan sonra tabii ki görevlerine iadeleri sağlanacak. Kaymakam adayı için, polis için de benzer bir şey söz konusu” dedi.


SERBEST BIRAKILAN KAYMAKAM ADAYI KONUŞTU


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!