Ürdün’e gönderildi

Güncelleme Tarihi:

Ürdün’e gönderildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2013 01:42

Yasadışı yollarla Türkiye’ye girdikten sonra Ankara’da yakalanan CIA’in en çok aradığı isimlerden El Kaide sözcüsü Süleyman Abu Ghaith, Ürdün’e gönderildi. “Vatansız” olduğu için 33 gün Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde misafir edilen Ghaith, CIA ajanları tarafından Ürdün’den alınarak ABD’ye götürüldü.

Haberin Devamı

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) en çok arananlar listesinde yer alan El Kaide’nin sözcüsü ve 2 numaralı adamı Süleyman Abu Ghaith’in, Türkiye’deki 33 günlük sorunlu misafirliği sona erdi. “Vatansız” olduğu için sınır dışı edilmesinde sorun çıkan Ghaith, Kuveyt’e verilmek üzere Ürdün’e gönderildi. Ancak Ghaith, Ürdün’de CIA ajanları tarafından alınarak ABD’ye götürüldü.

Usame Bin Ladin’in damadı da olan Ghaith, İran sınırından yasadışı yollarla Türkiye’ye girdikten sonra Ankara’da bir otelde gözaltına alınmıştı. Türkiye’de herhangi bir suç işlemediği için çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılan Ghaith, sınır dışı edilmek üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi. Kuveyt vatandaşlığından çıkarıldığı için “vatansız” konumunda bulunan Ghaith’in, hangi ülkeye gönderileceğine karar verilemedi. Türkiye, önce Ghaith’in ülkeye giriş yaptığı ülke olan İran’a iade etmek istedi. Ancak İran bunu reddetti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE HEDEF OLMAK İSTEMEDİ

ABD ise Dışişleri Bakanlığı üzerinden Ghaith’in kendilerine teslim edilmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı, konuyu yasal boyutunu Adalet Bakanlığı’na, soruşturma yönünü de İçişleri Bakanlığı’na sordu. Üç bakanlık Ghaith’in Amerika’ya verilip verilmeyeceği yönünde çalışma yürüttü. Türkiye’nin, El Kaide’nin hedefi de olmamak için Ghaith’i ABD’ye vermek istemediği öne sürüldü.

KERRY’İN GELDİĞİ GÜN

Sonunda Ghaith’in, Ürdün üzerinden vatandaşlığından çıkarıldığı Kuveyt’e gönderilmesine karar verildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye’ye geldiği 1 Mart’ta Ghaith, Ürdün’e gönderildi.

ABD’nin Türkiye’den çıkışından itibaren Ghaith’i adım adım izlediği bildirildi. Ürdün’den Kuveyt’e geçiş yaparken CIA ajanlarınca ele geçirilen Ghaith, ABD’ye götürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!