Müzakere adada başladı

Güncelleme Tarihi:

Müzakere adada başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2013 00:00

Devlet-Öcalan temasları sürerken sürpriz bir gelişme oldu. Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve BDP’li Ayla Akat dün saat 08.00’de Ataköy Marina’dan kalkan tekneyle İmralı’ya gitti.Öcalan, 2 saat kalan heyettekilere süreç hakkında bilgi verdi ve “Hedef silaha ihtiyaç duyulmayacak bir ortam yaratmak. Müzakerelere başlandı. Herkes dikkatli ve hassas olsun” dedi. Önceki pazar günü de MİT yöneticileri Öcalan’la 4 saat görüşmüş örgütün silah bırakmasına ilişkin bir ön takvim şekillenmişti. MİT ve Öcalan görüşmesi ortaya çıktığında PKK’nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar, diyalog sürecinde kendileriyle bir temas olmadığını belirterek, ''Bu iş İmralı'dan yürütülemez'' dedi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea7313f018fbb8f880b366
“PKK’ya silah bıraktırma” hedefiyle başlayan MİT- Öcalan görüşmelerinin en önemli ayaklarından biri dün gerçekleşti. DTK Eşgenel Başkanı Ahmet Türk ve bir dönem avukatlığını da yapan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat sabah saatlerinde İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’dan “MİT’in koordinasyonunda sürdürülen görüşmeler” hakkında bilgi aldı.

TÜRK VE AKAT'IN ÖNEMİ

Öcalan’ın, Kürt siyasi hareketinin “Akil adamları” listesinde geçtiğimiz hafta vefat eden Şerafettin Elçi ile birlikte ilk sıralarda yer alan Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşgenel Başkanı Ahmet Türk ile bir dönem Öcalan’ın avukatlığını yapmış olan Akat'ın da adaya gitmesi nedeniyle “Avukatlarıyla görüştürülmüyor” suçlamasına da son verilmiş oldu.

Haberin Devamı


Müzakere adada başladı
İMRALI BRİFİNGİ
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, büyükçelçilere, Abdullah Öcalan’la yürütülen müzakerelere ilişkin bilgi verdi.
Detayı için tıklayınız
Öcalan ile görüşmesi için adaya gitmesine izin verilen BDP heyeti, sabah saatlerinde İstanbul- Ataköy Marina’dan hareket eden bir tekneyle İmralı’ya gitti. Abdullah Öcalan’ın Kasım 2012 tarihinde açlık grevlerini bitiren mesajını getiren kardeşi Mehmet Öcalan da adaya aynı marinadan hareket eden bir tekneyle götürülmüştü. Kürt Sorunu’nun çözümü konusunda atılan en önemli adımlardan biri olan İmralı Görüşmesi’nde Öcalan’ın, “BDP ve DTK’dan bundan sonra üstlenecekleri rol” ile ilgili beklentilerini dile getirdiği, PKK’nın atmasını isteyeceği adımlara dair ise düşüncelerini aktardığı öğrenildi.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'DAN GÖRÜŞMEYE TAM DESTEK

DİKKATLİ VE HASSAS OLSUN

Temmuz 2011’den bu yana avukatlarıyla görüşemeyen Öcalan’ın milletvekilliği öncesinde avukatlığını da yapan Ayla Akat ile DTK Eşgenel Başkanı Türk’le görüşmesi yaklaşık dört saate yakın sürdü. Kürt Sorunu’nun çözümü konusunda atılan en önemli adımlardan biri olan İmralı Görüşmesi’nde Öcalan’ın, “BDP ve DTK’dan bundan sonra üstlenecekleri rol” ile ilgili beklentilerini dile getirdiği, PKK’nın atmasını isteyeceği adımlara dair ise düşüncelerini aktardığı öğrenildi. Görüşmeye ilişkin sızan ilk bilgiler arasında, aylar sonra kardeşi Mehmet Öcalan dışında isimlerle görüşen Öcalan’ın “Hedef Kürt sorunun çözümü kapsamında silaha ihtiyaç duyulmayacak bir ortamın yaratılması. PKK’nın silahsızlandırılması. Bu doğrultuda müzakerelere başlandı. Herkes dikkatli ve hassas olsun” emri verdiği iddiası oldu.

Haberin Devamı

Müzakere adada başladı
20 YIL ÖNCE
BDP milletvekilleri Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata’nın İmralı’da Abdullah Öcalan ile bugün yaptıkları görüşme bir ilke de konu oldu. Görüşmeye katılan isimlerden Ahmet Türk en son 20 yıl önce Abdullah Öcalan’ın ile Lübnan’ın Bareliyas kasabasında bir araya gelmişti.
Detayı için tıklayınız
TEK İRADE BENİM

Öcalan, Hürriyet’in 31 Aralık tarihli “Masada takvim var” başlıklı manşet haberinde de yer alan “Hedef 2013 yılının ilk aylarında kamuoyu karşısına bir çözüm bildirisi ile çıkma amacını taşıyan süreç” ile ilgili değerlendirmeleri öne çıkan ayrıntılar arasındaydı. Öcalan’ın, “Süreç sabote edilmez, bir yol kazası yaşanmaz, devlet ile süren müzakereler olumlu bir seyre girerse önümüzdeki aylarda önemli adımlar atılabilir. Bu süreçte herkes sabırlı olacak. Benim dışımda bir irade arayışını da kabul etmem” çerçevesinde bir uyarıda bulunduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

YENİDEN GÖRÜŞECEĞİZ

Görüşmeye dair bir başka ayrıntı ise Öcalan’la dün görüşen heyetin, bundan sonraki görüşmeleri de yürütecek heyet olduğuydu. Öcalan’ın “Yeniden görüşeceğiz” temennisiyle uğurladığı heyet dün akşam 17.00 sularında İstanbul’a ulaştı.

''BU İŞ İMRALI'DAN YÜRÜMEZ''

MİT ile Öcalan görüşmesinin ortaya çıkmasının ardındankonuşan PKK’nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar, diyalog sürecinde kendileriyle bir temas olmadığını belirtti.

Aydar, Milliyet Gazetesi’nde Aslı Aydıntaşbaş’a verdiği mülakatta şunları söyledi:
“Bizimle temasa geçen olmadı. Ne Kandil ne de Avrupa’da. Sayın Öcalan’la görüşülmesi ve bunun kamuoyuna açıklanması olumludur. Başkanımız tabii ki bu hareketin kurucu lideri ve başkanıdır. Sözleri hareketi bağlar. Görüşme yapmaya yetkilidir. Başmüzakerecidir. Fakat işin aslı şu: Bu iş İmralı’dan yürütülemez. Onun şartları düzeltilmeden, bu şekliyle gitmez. Zaten kendisi de son avukat görüşmesinde, ‘Bu şartlarda benim yapabileceğim bu kadar. Daha fazla rol almamı istiyorsanız, önümün açılması lazım’ diyor. Dört duvar arasında daha fazla yapabilecek bir şey yok. Orada konuşulan, tartışılan şeylerin bizzat başkan tarafından bizimle paylaşılması lazım.”

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!