Masada ‘Silah’ var

Güncelleme Tarihi:

Masada ‘Silah’ var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2012 00:00

Başbakan Erdoğan’ın doğruladığı İmralı görüşmelerinde geçen pazar kritik bir adım atıldı.

Haberin Devamı

MİT yöneticileri, 2013’ün ilk aylarında kamuoyunun karşısına çözüm bildirimi ile çıkılması hedefiyle Abdullah Öcalan bir araya geldi. Görüşmede “Örgüte silah bıraktırma” masaya yatırıldı.  

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın sürdüğünü açıkladığı, İmralı görüşmelerinin detayları ortaya çıkmaya başladı. MİT yöneticileri geçen hafta pazar günü Abdullah Öcalan’la 4 saatlik kritik bir görüşme yaptı. Yürütülen temasların ana gündem maddesini “Örgüte silah bıraktırma” seçeneği oluşturuyor. Devletin, Öcalan’la oturduğu “görüşme” masası, “açlık grevleri” sürecinde İmralı ile üst seviyeye çıkartılan temaslara ara verilmeksizin devam edilmesi kararıyla oluştu. Devlet kanadı, masaya “PKK’nın silah bırakması” hedefiyle oturdu. Öcalan ise “Örgütle doğrudan temas kurmam sağlanmalı, infaz koşullarım iyileştirilmeli. Bu durumda silah bıraktırmaya paralel olarak PKK’nın ve Kürt halkının PKK’yı destekleyen kesiminin ‘çözüme’ psikolojik ve siyasal olarak ikna olması kolaylaşır” talebiyle masaya geldi.

YENİ YILIN İLK AYLARI
İddialara göre daha öncekilerden farklı olarak, bu son görüşme sürecinde hedef “Takvim” de belirlendi. Taraflar, “2013 yılının ilk aylarında kamuoyunun karşısına sorunun çözümüne ilişkin bir bildirimle çıkılması” hedefiyle görüşmelere başladı. Hedefin gerçekleşmesi halinde kış şartları nedeniyle eylemlerine ara
veren PKK, baharla birlikte silahsızlanmaya başlayacak.

ÖCALAN’IN İSTEDİĞİ İSİM
Öcalan’ın avukatları ya da BDP’lilerle teması ise sürdürülen görüşmelerin “tali” bir unsuru olarak öne çıktığı vurgulanıyor. Öcalan, avukatları ya da BDP’lilerle devletle süren görüşmeler tamamlanana kadar temas kurmayacak. Görüşmelerin tarafların hedeflendiği şekilde tamamlanması halinde ise kamuoyuna mesaj verecek kişinin Öcalan’ın tercih ettiği bir isim olması seçeneği öne çıkacak.

UZAK BİR ÜLKE SEÇENEĞİ
Görüşmelere yönelik iddialar arasında, “Örgütün üst düzey yöneticilerinin silah bırakmaları halinde bir başka ülkeye gidebilecekleri...” başlığı da bulunuyor. İddia, devletin “silah bırakma” halinde, “Çoğunluğu Kuzey Irak’ta bulunan örgüt yöneticilerinin üçüncü bir ülkeye gitme” ihtimalini, “Türkiye’ye sınırı olan ülkeler ile AB ülkeleri dışında” olarak sınırlamak istediği yönünde. Adı geçen ülkeler arasında ise Avustralya var. Avustralya Başbakanı Julia Gillard, bu yıl Brüksel’de 9’uncusu yapılan Kürt Konferansı’na gönderdiği mesajında, “Hükümetim Öcalan ile Türk devleti arasındaki müzakere sürecini olumlu karşılamaktadır” demişti.

Haberin Devamı

Mehmet Öcalan konuştu

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Erdoğan’ın cuma akşamı TRT’de, cumartesi günü de Öcalan’ın memleketi Şanlıurfa’da verdiği mesajlarla ilgili olarak Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, şunları söyledi: “Sayın Başbakan’ın açıklamalarını önemsiyorum. Sorunun demokratik yoldan çözümüne herkes destek verir. Halkın beklentisi de bu yönde. Ancak pratikte de adımlar atılmalı. Aksi olması halinde halkın beklentisi boşa çıkıyor, bu hayal kırıklığına yol açıyor. Abdullah Öcalan da sorunun demokratik yollardan çözümüne katkı sağlar. Açlık grevleri sürecinde görüştüğümde ağabeyim, 1-2 ay içinde sorunun çözümü konusunda bazı adımların atılabileceğini söylemişti. Kendisinde o işareti görmüştüm. Benim düşüncem de süreç doğru rayına oturması halinde avukatlar, o zaman adaya giderler. Doğru rayına oturup, oturmadığının işareti avukatların adaya gitmesi olur. Oturana kadar beklemek gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!