TÜDAV: Yunusların ölüm sebebi boğulma

Güncelleme Tarihi:

TÜDAV: Yunusların ölüm sebebi boğulma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2012 17:08

Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) 16-18 Aralık tarihlerinde Zeytinburnu sahiline ölü olarak karaya vuran 4 tırtak (Delphinus delphis) türü yunusun ölüm sebebinin boğulma olarak tespit edildiğini bildirdi.

TÜDAV tarafından yapılan yazılı açıklamada İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) uzmanları tarafından yapılan incelemede yunusların deri üzerinde diğer yunusların diş izleri, sürtünme izleri ve muhtemel ağ izleri bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

Boyları 103 ile 176 cm arasında değişen yunusların midelerindeki sindirilmemiş balıklar, vücut üzerlerindeki izler ve kanamalar sebebiyle, beslenme sonrası balıkçı ağlarına takılarak boğuldukları tahmin ediliyor. Bugünlerde olayın gerçekleştiği bölgede, mevsimsel pelajik balıklar üzerinden yoğun gırgır avcılığı yapılmakta. Açıklamada ayrıca ölü bulunan yunusların 1’i emziren anne olmak üzere 2’sinin dişi 2’sinin de erkek olduğu belirtildi.

TIRTAK TÜRÜ

İstanbul Boğazı, Marmara ve Karadeniz’de gözlenebilen üç yunus (diğerleri afalina ve mutur) türünden biri olan tırtak, genellikle açık denizleri tercih eden bir tür. İstanbul’da özellikle bahar ve sonbahar aylarında, Marmara ve Karadeniz arasındaki balık göçleri sırasında da kıyılarda gözlenebilir. Dünya Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre bu türün Akdeniz alt populasyonu "nesli tehlikede" (endangered), Karadeniz alt popülasyonu "hassas" (vulnarable) türler listesinde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!