İşte Türkiye’nin bilim diasporası

Güncelleme Tarihi:

İşte Türkiye’nin bilim diasporası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2012 00:00

TÜBİTAK, Harvard Üniversitesi’nden Oxford’a, NASA’dan Google’a kadar 47 ülkede görev yapan 1335 Türk bilim insanını, bir veri tabanında topladı.

Haberin Devamı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “İlk kez böyle bir çalışma yapılıyor. Yurtdışındaki bilim insanlarımızın Türkiye’deki bilimsel çalışmalara katkı vermelerini sağlayacağız” dedi. Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlarken, “Bilim insanlarımızın hem bulundukları yerlerde hem de Türkiye’de yapacakları araştırmalardan istifade etmek istiyoruz” diyen Bakan Ergün, bu çalışmaların her yıl güncelleneceğini belirterek şu bilgileri verdi:
 
‘BEYİN GÜCÜMÜZ’

“Vaktiyle uygun çalışma koşulları bulamadıkları için Türkiye’den başka ülkelere gitmek zorunda kalan insanlarımız. Şimdi onlarla yeniden temas kurduk. Hem kendi aralarında hem Türkiye ile aralarında bir network oluşturmak istiyoruz. Onları beyin göçü olarak değil, beyin gücümüz olarak değerlendiriyoruz. Yükseköğretim Kurulu ile ilgili kanun çalışmaları da yapılıyor. Eminim o kanun da bize yeni imkânlar sağlayacaktır. En fazla mühendislik ve teknoloji alanında araştırmacı bulunuyor. Bu alanı doğa bilimleri, sosyal bilimler, tıp ve sağlık bilimleri, beşeri bilimler ve tarım takip ediyor. Bu araştırmacıların yüzde 76’sı üniversitelerde görev yaparken, yüzde 12’si araştırma merkezlerinde, yüzde 10’u ise özel sektörde çalışıyor.”

Haberin Devamı

ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMLARI

YURTDIŞINDAKİ Türk bilim insanlarının ülkelere göre dağılımına bakıldığında ilk sırayı ABD alıyor. Bilim insanlarının yüzde 49’u (652) ABD’de, yüzde 11’i (145) Almanya’da, yüzde 7.5’i (101) Kanada’da görev yapıyor. ABD, Almanya ve Kanada’yı ise İngiltere, Fransa, İsviçre, Hollanda, Avustralya, Japonya, Norveç, İspanya, Belçika, Suudi Arabistan, Avusturya, Danimarka, İsveç, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer ülkeler takip ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!