Kadın saçını süpürge etse de nafile

Güncelleme Tarihi:

Kadın saçını süpürge etse de nafile
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 13:10

Yargı, kadınların ev içi emeğini yok sayan bir karara daha imza attı. Yargıtay 8’inci Hukuk Dairesi, boşanan kadının ev işi yapıp, çocuklara baktığı için kocasından “katılma alacağı” talep edemeyeceğine karar verdi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea29b0f018fbb8f86f11e9
İstanbul'da  H.T., 1979’da evlenip 30 yıldır evli olduğu kocası Ö.T.’den sadakatsizlik nedeniyle 23 Mart 2009’da önce boşandı. Kartal 3’üncü Aile Mahkemesi’ne, 20 Ekim 2009’da ‘katılma alacağı’ davası açtı. Bankadaki paradan 18 bin 55 lira, emekli ikramiyesinden 10 bin lira, kocasına kayıtlı mesken için bin lira, ev içi emeğinin karşılığı olarak da bin lira olmak üzere toplam 30 bin 55 lira lira talep etti.

Haberin Devamı

PARANIN YARISI KADININ AMA...’

Kartal 3’üncü Aile Mahkemesi, kadının mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan katılma alacağı davasını kısmen kabul etti. Mahkeme, “Edinilmiş mallara katılma” rejimi çerçevesinde bankadan çekilen nakit para miktarının yarısı olan 30 bin 724 liranın davacı kadına boşanma kararının kesinleştiği 20 Mart 2009’dan itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Ancak, kadının ev içi emekleri nedeniyle talep ettiği para ve diğer talepleri reddedildi.

EV KADINLIĞI KATKI SAĞLAMAZ’

Dava temyiz edildi. Yargıtay 8’inci Hukuk Dairesi, kadının temyiz itirazını reddetti ve bu kararı onadı.

Yargıtay itirazı reddettiği kararında “Davacı vekili, davacının (kadın) ev işlerini yapmasından kaynaklanan alacak isteğinde bulunmuş ise de ev kadını olarak, evin yemek ve temizlik işlerini yapması, çocukların bakımını üstlenmesi kanunun aradığı anlamda doğrudan maddi bir katkı sayılamaz. Bu bakımdan davacının bu isteği de yerinde değildir. Hükmün esasının onanmasına...” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

TEMİZLİK YOKSA TAZMİNAT DA YOK

Yargıtay, bir süre önce de Fatma A. ve Mehmet A. çiftinin boşanma davasında benzer bir karar vermişti. Davaya bakan Ankara 5. Aile Mahkemesi, boşanma kararı verdi. Hakim Şerafettin Şanver, evlilik sürecinde edindikleri mallardan katkı payı talebinde bulunan Fatma A.’nın bu talebini de uygun bulmuştu. Hakim Şanver, evlilik sürecinde alınan ev ile otomobilden kadına belli bir oranda katkı payı verilmesine karar verdi. Ancak davalı koca Mehmet A., kararı “katkı payı” yönünden temyize götürdü. Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, dosyayı inceledikten sonra yerel mahkemenin kararının bozulmasına karar verdi. Kararda, kadının ev kadını olarak evin yemek, temizlik gibi işlerini yapmasının ve çocukların bakımını üstlenmiş olmasının katkı sayılamayacağı vurgulanarak bozma kararı verildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!