301. Madde, 4. Yargı paketinden çıktı

Güncelleme Tarihi:

301. Madde, 4. Yargı paketinden çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2012 10:40

Adalet Bakanlığı’nın 22 maddelik 4. Yargı paketi Bakanlar Kurulu’nda ikinci kez ele alındı. Bakanlığın, taslağa koyduğu TCK 301. maddedeki “Türklüğe hakaret” suçunun kaldırılması ya da bu konuda değişiklik yapılması önerisinden ise itirazlar üzerine vazgeçildi.

Haberin Devamı

Paketin 20’ye yakın maddesi, Bakanlar Kurulu’nda benimsenirken, ifade ve düşünce özgürlüğünün genişletilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlal kararlarının önlenmesi için terör suçlarının kapsamının netleştirilmesine dönük maddelerle ilgili tartışma çıktı. Bazı bakanlar, AİHM içtihatları ışığında yapılacak bu düzenlemelerin teröre destek veren ve propagandasını yapan kişilere af gibi işleyeceği ve bu suçlara etkili cezalandırmanın ortadan kalkacağı endişesini dile getirdiler. Bakanlığın paketinde, AİHM içtihatları ışığında terör suçunda şiddet kriterinin esas alınması önerilmişti.

301 PAKETTEN ÇIKTI

/images/100/0x0/55eaa232f018fbb8f88ccc23
Bakanlığın, taslağa koyduğu TCK 301. maddedeki “Türklüğe hakaret” suçunun kaldırılması ya da bu konuda değişiklik yapılması önerisinden ise itirazlar üzerine vazgeçildi. Bu madde paketten çıkarıldı. Paketteki evli kadının kızlık soyadını tek başına kullanabilmesinin yaratabileceği karışıklıkların nasıl önleneceği de tartışma yarattı. Pakete, tartışmalar ışığında son şekli verilip önümüzdeki Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılarak, en kısa sürede TBMM’ye sevk edileceği bildirildi.

301. MADDE

Haberin Devamı

Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama

(1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!