Okullarda artık kıyafet serbest ama...

Güncelleme Tarihi:

Okullarda artık kıyafet serbest ama...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2012 00:00

Okullarda belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe göre artık okullarda kılık kıyafet serbest ama belirli koşulları var. Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyecek. Akıllara 'türban da serbest mi' diye geldi ama Milli Eğitim Bakanlığı'ndan üst düzey bir bürokrat bu yorumun doğru olmadığını söyledi. Yönetmeliğin gerekçesinde ise dünyadaki uygulamalara bakıldığı, sürekli değişen okul formalarının velilere ek yük getirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

PEKİ ESKİ KIYAFETLER NE OLACAK? İŞTE CEVABI

4+4+4 kademeli zorunlu eğitim yasasıyla, eğitim alanında pek çok değişiklik yapan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 31 yıllık kılık- kıyafet yönetmeliğini de kaldırdı. 1981 yılında yayımlanan yönetmelikteki siyah önlük, beyaz yaka, kız öğrencilerde örgülü saç, beyaz kurdela uygulaması tarihe karıştı. 

"TÜRBANA SERBESTLİK YOK, 4.MADDEYE BAKIN"

AYSEL ALP/ANKARA
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan üst düzey bir bürokrat, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kılık-kıyafet yönetmeliğinin okullarda 'türbanın serbest bırakılması' anlamına geldiği yorumlarının doğru olmadığını söyledi. "Yönetmeliği iyi okuyun, 4.madde çok açık" diyen bürokrat, sadece İmam Hatip Okullarında isteyen öğrenciler ile diğer okullarda Kur-an dersleri sırasında başın kapalı olabileceğini onun dışında açık olmasının hüküm altına alındığını vurguladı.
Yönetmeliğin aynı fıkrası okulda boyalı saç ve makyajla birlikte, bıyık ve sakalı da yasaklıyor. 'Kılık Kıyafet Sınırlamaları' başlıklı 4. maddesinin e fıkrasında, "Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır.''
3. madde altıncı fıkra ise; "Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir" diyor.
İŞTE O MADDE
Kılık ve kıyafet sınırlamaları
MADDE 4 – (1) Öğrenciler;
a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,
b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,
c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,
ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,
d) Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez,
e) Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılarak yerine Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik getirildi.

ATATÜRK İLKE VE İNKİLAPLARI YOK

Eski yönetmelikteki, “Bu Yönetmeliğin amaçları, her derece türdeki okullarda; Yönetici, öğretmen ve diğer görevlilerle, öğrencilerin, Atatürk İnkılap ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılıklara kaçmayan ve sade bir kılık kıyafatte olmalarını sağlamaktır” ifadesi yeni yönetmelikte yer almadı.

Haberin Devamı

TWITTER'DAN TEPKİ YAĞIYOR

SERBEST KIYAFET GELDİ

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan yeni yönetmeliğe göre okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanmayacak. Ancak, velilerin en az yüzde 60’nın onayıyla, özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilecek.

KUR'AN DERSİNDE TÜRBAN

Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.

Haberin Devamı

OKUL İÇİNDE BAŞ AÇIK

Yönetmelikte diğer bir madde de, “Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz” ifadesi yer aldı.

TÜRBAN HEMEN UYGULANACAK

Mevcut kılık kıyafet uygulaması 2012- 2013 öğretim yılı sonuna kadar devam edecek ve yeni uygulamaya önümüzdeki eğitim öğretim yılında başlanacak. Türban uygulaması ise hemen uygulamaya konulacak. Öğrenciler, 2012- 2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013- 2014 öğretim yılında da giyebilecek.

Haberin Devamı

DİĞER DÜZENLEMELER

Yönetmelikteki diğer düzenlemeler şöyle:
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer. Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.

TEK TİP EŞOFMAN YOK

Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.

ENGELLİLERE ÖZEL UYGULAMA

Sağlık engeli bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin engellerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir.

KUTLAMALARDA ÖZEL KIYAFET ALDIRILMAYACAK

Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılamaz.

KOLSUZ TİŞÖRT, ŞORT YASAK

Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez. Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez.

SEMBOLLÜ ŞAPKA, FULAR, ÇANTA YASAK

Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!