220 yıllık esrarengiz armağan ortaya çıktı! 3. Selim'e hediye edilecekti

Güncelleme Tarihi:

220 yıllık esrarengiz armağan ortaya çıktı 3. Selime hediye edilecekti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2018 06:52

Moda tasarımcısı Zeynep Kartal, bu yıl Londra Moda Haftası kapsamında III. Sultan Selim'in İngiliz Amiral Nelson'a armağan ettiği elmas çelenk şeklindeki nişandan ilham alarak tasarladığı 2019 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu'nu özel bir defile ve sergiyle tanıttı. Serginin bir diğer önemli yanı ise Birleşik Krallık'ın Nelson'a verilen bu nişane karşısında III.Sultan Selim'e verilemeyen cami şeklindeki altın saat.

Haberin Devamı

Londra Moda Haftası kapsamındaki Kartal'ın özel defilesi öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti ve İngiliz Hükümeti'nin özel arşivlerinden ilk kez çıkarılan III. Sultan Selim ve Amiral Nelson'un resimleri ve yazışmaları, tasarımcının düzenlediği çok özel bir sergide gözler önüne serildi. Tarihin tozlu sayfalarını günümüze taşıyan sergide Amiral Nelson'a padişah tarafından hediye edilen ve 13 elmas okun yer aldığı yaklaşık 300 adet elmasa sahip çelenk, 1789 yılında olan Nil Savaşı sırasında batırılan 13 Fransız gemisini sembolize ediyor.

Serginin bir diğer önemli yanı ise Birleşik Krallık'ın Nelson'a verilen bu nişane karşısında III.Sultan Selim'e verilemeyen cami şeklindeki altın saat. Tarihe tanıklık eden ve o dönemde özel olarak tasarlanan bu değerli parça 220 yıl aradan sonra ilk kez Zeynep Kartal'ın ev sahipliğinde düzenlenen arşiv sergisinde konuklara sunuldu. Cami şekildeki saatin üzerinde mine işlemeli çiçekler ve beş adet camdan yapılmış minare bulunuyor. Saatin içinde bulunan altın varaklar, Osmanlı Devleti ve İngiltere'nin dostluğuna adeta tanıklık ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!