TDK sözlüğünde cami, cemevi ve abdal tepkisi

Güncelleme Tarihi:

TDK sözlüğünde cami, cemevi ve abdal tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2012 00:00

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sayfasındaki Güncel Türkçe Sözlük’teki tanımlamalarda ve örneklerde dikkat çekici ifadelerin bulunduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması üzere soru önergesi verdi.

Nazlıaka önergesinde şunları sordu: “Cami ‘Müslümanların ibadet etmek için toplandıkları yer’ olarak tanımlanırken, cemevi için ‘ibadet yapılmak için toplanılan yer’ kavramı kullanılmamıştır. Alevi yurttaşımızın gelenek, görenek, inanç ve inanışları yok mu sayılmaktadır? Ulus, etnik grup ve inanç biçimleri için nefret söylemine dayanan açıklamaların yer aldığı görülmektedir. Bu açıklamalar AKP’nin diğer din ve toplumlara bakışının bir yansıması mıdır? Abdal kelimesinin ‘Dilenci kılıklı, üstü başı perişan kimse’ diye tanımlanması, kültür ve tarihimize karşı bir nefret söylemi değil midir? Bu TDK’da kadrolaşmanın göstergesi değil midir?”
Erdoğan adına önergeyi yanıtlayan Arınç, eleştirileri şöyle yanıtladı: “Kelimeler halk içinde hangi anlamda kullanılıyorsa o anlamda sözlüğe alınır. Gelenek, görenek, inanç ve inanışları anlatan kavramlar da Güncel Türkçe Sözlük’te bu bakış açısıyla alınmıştır. Cami ve cemevi tanımları arasındaki farkın sebebi budur. Sözlükte ‘1. Gezgin derviş. 2. Dilenci kılıklı, üstü başı perişan kimse’ anlamındaki abdal sözü küçük harfle yazılmakta, ‘tasavvufta manevi üst bir rütbe’ anlamındaki ise büyük harfle başka bir maddede yer almaktadır.
Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!