Esad’sız çözüm için görüşeceğim

Güncelleme Tarihi:

Esad’sız çözüm için görüşeceğim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2012 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye’de Esad’lı bir çözümün mümkün olmadığını savunarak, “Seçimler nedeniyle çok fazla Amerika’ya yüklenmedik. Görüşmelerimiz telefon diplomasisi ya da bir araya gelmek suretiyle olabilir. ABD’nin konuyu farklı bir şekilde ele almasının gereğine inanıyorum” dedi. ABD Başkanı Obama’yı da kutlayan Erdoğan, Demokrasi Forumu’na katılacağı Endonezya’nın Bali adasında şöyle konuştu:

Haberin Devamı

ÜLKEM VE ŞAHSIM ADINA

Bizler 4 yıllık bir çalışma arkadaşlığı dönemi itibariyle tanıdığımız ve müşterek dünya siyasetinde çalışmalarımızın olduğu süreci yaşadık. Sadece dünya siyaseti değil, bölgemizde de özellikle yoğun çalışmalarımız oldu. Stratejik ortaklığı, Obama ile model ortaklığa tırmandırdığımız dönemi yaşadık. Ülkem ve şahsım adına tebrik ediyorum.

DARISI BAŞIMIZA DİYORUZ

Bu arada özellikle ABD’deki demokrasinin bu seçim kampanyası esnasındaki güzel bir yanını vurgulamakta fayda görüyorum. Bu da her iki önemli ismin bu mücadele esnasında sergilemiş oldukları performans takdirin üzerindedir. Birbirlerine karşı oldukları tavır takdire şayandır. Özellikle üç münazarada takındıkları tavrı takdir ediyoruz. Tebrik ediyoruz ve bu arada darısı da başımıza diyoruz.

Haberin Devamı

OBAMA’YLA FİNAL DÖNEMİ

Obama’yı tebrik mesajımızı şu anda ulaştırmış durumdayız. Telgrafı Dışişleri Bakanlığım vasıtasıyla gönderdik. Biden’e de tebrik telgrafı gönderdim. Bundan sonraki süreçte ileri seviyeyle tanımladığımız ilişkileri daha da ileri taşımanın gayreti içinde olacağız. Ben bu dönemi de adeta bir final dönemi olarak tanımlamak istiyorum. Birbirimizi çok daha tanıdığımız için süreç içinde her alanda çok daha isabetli ve verimli adımlar atabileceğimize inanıyorum.

TELEFONLA GÖRÜŞECEĞİM

Yarın (bugün) arayacağım. Türkiye’ye dönüşte telefon irtibatı ile daha geniş görüşmeyi arzu ediyorum. Şu anda kendilerinin çok ciddi seçim kampanyası yorgunluğu da vardır. Destek verenleri de ayrıca tebrik ediyorum. Ortada bir gerçek var. Obama’nın aldığı oy yüzde 53.

SURİYE BEKLENTİMİZ VAR

Hafızaların Amerikan seçimlerine kilitlenmediğini söylemek yanlış olur. Amerika seçimlerinden sonra bölgede olumlu bir çok şeylerin olabileceği beklentileri var. Bu beklenti bizde de var. Amerikan seçimleri nedeniyle çok fazla Amerika’ya yüklenmedik. Şimdi bölgede NATO’nun önemli bir üyesi olarak, bizimle ilgili bölgede gelişecek her konu NATO’yu yakından ilgilendiriyor.

ABD’YE GİDEBİLİRİM

Burada ABD’nin konuyu farklı bir şekilde ele almasının gereğine inanıyorum. En üst seviyede görüşme şansı olacak. Telefonun ötesine geçebilir durumda olacağız. Telefon diplomasisi ya da bir araya gelmek suretiyle olabilir. Bize birinci derecede olumsuz etkisi var. Sorumluluğumu biliyoruz ve gerekenleri yapıyoruz.

Haberin Devamı

FARKLI ADIMLAR ATILMALI

BM Güvenlik Konseyi’nde atılması gereken adımlar var. Daimi üyeler arasındaki sıkıntı genele yansıyor. Rusya, Çin’in tavrının değişmesi konusunda farklı adımların atılması gereğine inanıyorum. Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa’nın farklı adımlar atacaklarına inanıyorum. Bunları görüyoruz. Telefon diplomasisi devam ediyor. Önümüzdeki ay Putin’in ziyareti var. Çin ile görüşme devam ediyor.

ÖLÜME GÖNDEREMEYİZ

Suriye’deki sorun son günlerde çok ciddi boyutlara ulaştı. Mültecilere elimizden gelen lojistik desteği sağlıyoruz, sağlayacağız. Ölümden kaçan insanları tekrar ölüme gönderemeyiz. Onlara sahip çıkmak durumundayız. Farklı bir hassasiyet içindeyiz.

Haberin Devamı

ESAD’LI ÇÖZÜM OLAMAZ

Suriye konusunda Esad’lı mı, Esad’sız Suriye mi? Bizim şu andaki yaklaşımımız Cenevre görüşmelerinden sonra da Esad’lı bir çözüm olmaz. Suriye’deki muhalefet bir defa kökünden, temelden reddediyor. Bu kadar insanın öldürüldüğü, göçe zorlandığı, 2.5 milyon insanın evlerini terk etmesine vesile olan insanın ülkesinde liderliğe oynamasını herhalde kimse kabullenmez. Ne ad takarsanız takın, böyle bir bakışın olması demokratik parlamenter sisteme inanan insanlar olarak kabul etmemiz mümkün değildir.

Dansçı kızlar karşıladı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, özel uçak “ANA” ile dün (TSİ) saat 14.15’te Endonezya’nın Bali kentine geldi. Erdoğan’ı Denpasar Havalimanı’nda Türkiye’nin Endonezya Büyükelçisi Zekeriya Akçam ve diğer yetkililer karşıladı. Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Endonezya’ya geldi. Konaklayacağı otelde yerel kıyafetli dansçılar tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, dansçıların sunduğu çiçekleri kabul ederek, mini gösteriyi keyifle izlediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!