Diyarbakır'da gergin gün

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda gergin gün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2012 00:00

Diyarbakır'da Valilik tarafından yasaklanan BDP mitingi yapılamadı. BDP'li vekiller dün Valilik önünde oturma eylemi yaptı. Valilik önünde polis bazı kişileri gözaltına alırken Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir duruma tepki gösterdi. BDP'li vekiller Baydemir'i sakinleştirmeye çalıştı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea9a8ff018fbb8f88ace2a
Cezaevlerindeki açlık grevine dikkat çekmek için BDP’nin dün yapmak istediği ‘Özgür Yaşam İçin Vicdan Buluşması’ mitingi Valilik tarafından yasaklandı. Diyarbakır’ın tüm cadde ve sokaklarında yoğun güvenlik önlemi alındı. Mitingin yasaklanmasını protesto eden BDP'li vekiller Valilik önünde oturma eylemi yaptı. Vekillerin yanına gitmek isteyen gruplara polis müdahale etti.

Haberin Devamı

VALİLİK ÖNÜNDE GERGİN ANLAR / Foto Galeri

POLİS MÜDÜRÜNE HAKARET ETTİ

KIŞANAK: İLK KEZ TÜM CADDE VE SOKAKLAR YASAKLANDI

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, ilk kez Valilik tarafından kentin tüm sokak ve caddelerinin yasaklandığını ifade ederek, ''Bu bir sıkı yönetim ilanıdır. İlk kez böyle bir karar ile karşılaşıyorum. Biz bir şekilde bu yasakçı zihniyeti kıracağız. Kabul edilemez. Kabul edersek yarın nefes almamızı da yasaklarlar'' dedi.

Altan Tan ise, ''Batman’da miting yaptık da ne oldu? Diyarbakır Valisi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin çizgisinde. Açlık grevine girmeyin, miting, yürüyüş yapmayın diyorlar. İdris Naim Şahin gibi takla atıp top mu oynayalım'' diye konuştu.

BDP, Batıkent alanında basın açıklaması yapmayı planlıyordu ancak Batıkent meydanını da zırhlı araçlar ve polisler çembere aldı. BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak ve tüm BDP’li vekiller parti il binasında öğle saatlerine kadar bekledi.

DİYARBAKIR SOKAKLARINDA OLAĞANÜSTÜ ÖNLEM / Foto Galeri

DİYARBAKIR'DAN NOTLAR

Haberin Devamı

- Polis kent içinde yayın araçlarıyla gezerek mitingin yasaklandığını anons etti.
- Polis helikopterleri şehrin üzerinde sürekli gezdi
- Çevre illerden takviye polis kuvveti geldi.
- Diyarbakır'da görev yapan polislerin izinleri iptal edildi.
- BDP İl Binası'nın çevresi polis kordonuna alındı. Polis giriş ve çıkışlara izin vermedi.

DİYARBAKIR'DA EYLEM YAPMAK İSTEYENLERE POLİS MÜDAHALE ETTİ / Foto Galeri

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

12:15 - BDP'Lİ VEKİLLERDEN OTURMA EYLEMİ
Batıkent kavşağında basın açıklaması yapmalarına izin verilmeyen BDP'li vekiller Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata, Nurseli Aydoğan, Altan Tan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir durumu protesto etmek için cadde ortasına oturdular. Ancak kalabalığın vekillerin oturma eylemine katılmasına izin verilmedi.

Haberin Devamı

12:20 - VEKİLLERE 'EYLEMİNİZE SON VERİN' ANONSU
Polis, oturma eylemi yapan BDP'li vekillere ''Yaptığınız eylem usulsüzdür. Bulunduğunuz yeri terkedin. Aksi halde müdahale etmek durumunda kalacağız'' anonsu yaptı.

12:25 - OTURMA EYLEMİNE PARKTA DEVAM
BDP'li vekiller caddeden kalktı, Batıkent Parkı'nda oturma eylemine devam etti.

12:30 - POLİS GRUPLARA MÜDAHALE ETTİ
BDP'li vekillerin yanına gitmek isteyen gruplara polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

12:55 - VEKİLLER VALİLİK ÖNÜNDE OTURACAK
BDP'li vekiller parktaki oturma eylemine son verip Diyarbakır Valiliği'ne gittiler. Valilik önünde oturma eylemi yapmaya karar verdiler.

13:00 - VALİLİK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ
BDP'li vekiller ve Belediye Başkanı Osman Baydemir, Valilik önünde oturma eylemi yaptı. Valilik önündeki yol araç trafiğine kapatıldı. Polis Valilik önünde geniş güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı

13:30 - VALİLİK ÖNÜNDE ARBEDE
Valilik önünde süren eylemde polis bazı kişileri gözaltına aldı. Buna engel olmak isteyen BDP'li vekillerle polis arasında arbede çıktı.

13:50 - BDP'Lİ VEKİLLER AÇIKLAMA YAPACAK
Oturma eylemine son veren vekiller Valilik önünde basın açıklaması yapmaya karar verdi.

14.00 - DEMİRTAŞ VE AHMET TÜRK'TEN BASIN AÇIKLAMASI
TÜRK: BU GİDİŞLE BİZ DE BEDENİMİZİ ÖLÜME YATIRACAĞIZ
Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Valilik önünde yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
''Diyarbakır Valisi yapacağımız mitingi terörize etti. Bugünkü görüntüler Esad'ın Suriye görüntüsünü aratacak manzaralardır. Tüm olumsuzluklara rağmen aklın ve vcidanın öne çıkması gerekir. Cezaevlerindeki ölümlerin önüne geçmek için böyle devam ederse arkadaşlarımızla bedenimizi biz de ölüme yatıracağız.''

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ: ŞOV YOK, İNSAN HAYATI VAR
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
''Dışarda her gün ölüm yaşanıyor. Miting ve yürüyüşlerle ölümlerin yaşanmaması için çaba gösteriyoruz. Açlık grevleri ölümle sonuçlanmasın diye demokratik yöntemlerin devreye girmesi için gayret ediyoruz. Bugün Diyarbakır'da sıkıyönetim ve darbe görüntülerine rağmen sağduyuyu elden bırakmıyoruz. Biz bu ölümleri durdurmak zorundayız. Atılacak olumlu adımlara karşı pozitif adımlar atacağız. Talepler konusunda Hükümet esnek olmalı. Yasadışı talepler değildir. Birlikte hangi adımları atacağımıza karar verilebilir. Başbakan'ın söylediği gibi ortada bir şov yok, insan hayatı var. Başbakan bu üslubu değiştirmeli. Demokratik siyasetin kanalları açık oldukça ölümleri durdurmak daha kolay olacak. Ortada şantaj yok. Yüzyıllık sorun var. Açlık grevindekiler bu kadar ciddi karar almışlarsa herkesin bir kez daha düşünmesi gerekir. Bir basın açıklaması nedeniyle şehir ablukaya alınıyor. Basın açıklamasına yaklaşımı görüyorsunuz. Başbakan'ın meseleye ciddi yaklaşması gerekir. Bu olay siyasi istismar edilmemeli. Bugün Diyarbakır'da miting yapsaydık sorunun çözümüne yakın mesajlar verecektik. Ortada pazarlık yok, can var. Daha cesur olacak hükümete biz yardımcı olmaya hazırız. Ancak Türkiye polis devletine dönmüştür. Bu yöntemler doğru değil. İnsanlar yürüyüş ve miting yapabilmelidir.''

14:20 - VEKİLLER EYLEMİNE SON VERDİ
Valilik önündeki oturma eylemine son veren ve basın açıklaması yapan BDP'liler parti il binasına gitti. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!