Yönetim çift başlı olmaz

Güncelleme Tarihi:

Yönetim çift başlı olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2012 00:00

Başkent’teki Cumhuriyet Bayramı yürüyüşünde polise barikatı kaldırması talimatını kimin verdiği tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 27 Ekim’de Köşk’te görüştüğü Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’e, “Gerginlik olmasın” talimatının, barikatların kaldırılmasında etkili olduğu kamuoyuna yansıdı. Başbakan Tayyip Erdoğan, buna ilişkin soru üzerine, “Çift başlı yönetim olmaz” dedi. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ulus’taki yürüyüşte barikatları aşmaya çalışması, ardından biber gazı ve tazyikli suyla yapılan müdahale Ankara’da savaş görüntülerine yol açtı. Ancak bir süre sonra polis, barikatları kaldırarak katılımcıların Anıtkabir’e yürümesine izin verdi. Bu izin öncesinde Erdoğan’ın Hipodrom’daki töreni izlerken şeref tribününden ayrılması, sonrasında ise İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile yaptığı görüşme ekranlara yansıdı. Erdoğan, önceki akşam Çankaya Köşkü’ndeki Cumhuriyet resepsiyonunda, “Barikatı kaldırın diye bir talimat vermedim” açıklamasını yaptı. Resepsiyonda, “Barikatın sizin talimatınızla kaldırıldığı söyleniyor” denilince Gül, Basın Başdanışmanı Ahmet Sever’i işaret ederek, “Ahmet Bey burada” demekle yetindi. Sever de Gül’ün bayramdan önce Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’i makamına çağırarak, “Gerginlik olmaması” talimatı verdiğini açıkladı. Dün bu açıklamalar üzerine “Barikatları kaldırın talimatını Gül verdi” yorumları ağırlık kazandı. Bakan Şahin ise AK Parti Grup toplantısı çıkışında konuyla ilgili ısrarlı sorulara yanıt vermedi.


TALİMATA İNANMIYORUM

Talimatı kimin verdiğine ilişkin tartışmalar sürerken Erdoğan’a, dün Esenboğa Havalimanı’nda konuyla ilgili, “Benim o barikatların kaldırılması ile ilgili herhangi bir talimatımın olmadığı doğrudur. Öyle bir talimat vermedim. Cumhurbaşkanımızın da Valime böyle bir talimat verip vermediği, bu konudan da haberim yok. Cumhurbaşkanımızın da böyle bir talimat vereceğine inanmıyorum. Bu ülkeyi çift başlı yönetimle burayla getirmedik. Bunda sonra da çift başlı yönetimle bu ülke bir yere varmaz. Eğer bu ülkede bir başkanlık sistemi arzu ediliyorsa ben bundan yanayım. Başkanlık sistemi gelir o zaman bu adımları daha rahat atarız, böyle bir sıkıntı da olmaz. Ama bunun dışında kimin ne yapacağı bellidir. Bir başbakan olarak benim görevim bellidir. Cumhurbaşkanının da görev alanı bellidir. Kimse böyle bir gayretin içerisine girerek durumdan vazife çıkartmasın. ”



KÖŞK: TALİMAT YOK

Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından sorumuz üzerine Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın Vali ile görüşüp toleranslı davranılması istediğini aktardım. Ancak barikatların kaldırılması talimatı verdi demedim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!