‘Ulus’tan Ata’ya akın

Güncelleme Tarihi:

‘Ulus’tan Ata’ya akın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2012 00:00

Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayıp Anıtkabir’e yürümek isteyen yüz binler, önceki gece otobüslerin şehirlerde durdurulması ya da Ankara’ya sokulmamasıyla başlayan, polisin biber gazı ve tazyikli suyla yaptığı tüm engellemelere rağmen Ata’ya akın etti. Dün, Ulus Meydanı’ndan Gar’a kadar oluşan insan seli Hidoprom, Kazım Karabekir, Anıt caddeleri boyunca “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları ve marşlar eşliğinde Anıtkabir’e ulaştı.

Haberin Devamı

Dün, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) öncülüğünde 41 sivil toplum kuruluşunun düzenlediği, “Seferberlik Yürüyüşü”, Ankara Valiliği’nin, “İzinsiz gösteridir, müdahale ederiz” uyarısına rağmen dün yüz binlerin katılımıyla yapıldı. Yürüyüş gerilimi, günler önceden başladı. Valiliğin, “Basın açıklaması yapılsın, yürüyüş için emniyete başvurun”, “Yollar kapatılmasın, kaldırımlardan yürüyün” uyarılarına karşı yürüyüş komitesi geri adım atmadı. Başta İstanbul ve İzmir olmak üzere bazı illerde, yürüyüş için otobüslerin yola çıkmasına izin verilmedi. 

Haberin Devamı



İNCE: DEMOKRASİ CİNAYETİ  

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Burada yaşanan bir demokrasi cinayetidir. Suriye’de muhaliflerin silah kullanması serbest, Türkiye’de muhaliflerin yürümesi yasaktır” dedi. ADD yöneticileri de emniyet yetkililerinin otobüs firmalarına “Yasadışı eyleme götürüyorsunuz, hakkınızda işlem yaparız” diye baskı yapması nedeniyle gelemeyen katılımcılar olduğunu belirttiler.

5 BİN POLİS GÖREV YAPTI

Ankara genelinde güvenlik için 5 bin polisin görev yaptı. Şehrin 3 ana girişinde sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik güçleri, otobüsleri durdurup, kimlik kontrolü ve güvenlik araması yaptı. 1. ve 2. Meclis’in bulunduğu Cumhuriyet Caddesi’ni iki ucundan bariyerler ve TOMA’larla (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) araç ve insan trafiğine kapattı. “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Tam bağımsız Türkiye” sloganları atan, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grubun Atatürk heykeli önünde Atatürk bulvarına inmesiyle bu yol da tamamen trafiğe kapandı.



ÖNCE MÜDAHALE, SONRA İZİN

Polis, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu katılımcıların barikatları aşma girişimleri üzerine sert müdahalede bulundu. Katılımcılara biber gazı sıkıldı, gaz bombası atıldı ve ardından tazyikli su sıkıldı. Ortalık bir anda savaş alanına dönerken katılımcıların büyük bölümünün dağılmadığı görüldü. Müdahalenin ardından polis Cumhuriyet Bulvarı’nda kurulan barikatı kaldırdı. Ulus Meydanı’ndan cadde boyunca gara kadar birleşen insan seli, Hidoprom, Kazım Karabekir, Anıt Caddeleri boyunca sloganlar ve marşlar eşliğinde Anıtkabir’e ulaştı.

ERDOĞAN SÜREKLİ BİLGİ ALDI

Başbakan Erdoğan, Hipodrom’daki tören sırasında Ulus’taki gelişmeleri yakından izledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün protokol tribününe gelişi öncesinde Müsteşarı Efkan Ala’dan gelişmelere ilişkin bilgi alan Erdoğan, tören sırasında da yine gelişmeleri Ala ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’den bilgi alarak izledi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile de görüşen Erdoğan, tören sırasında bir ara tribünden ayrıldı. 10 dakika kadar sonra geri dönen Erdoğan’ın gelişmelerle ilgili telefon görüşmeleri yaptığı öğrenildi. Erdoğan’ın, yerine döndükten bir süre sonra yanına çağırdığı Şahin ile hararetli bir biçimde konuştuğu ve Şahin’in de bu görüşmeden sonra tribünden ayrıldığı gözlendi.

Haberin Devamı

YURTTA COŞKU

CUMHURİYET Bayramı, resmi tören ve kentlerdeki yürüyüşlerin yanı sıra, yurdun dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlandı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Cumhuriyet Meydanı’nda dün saat 10.30’da başlayan törenler kapsamında halkın bayramını kutladıktan sonra, protokol tribününe oturdu. Bu sırada tribündeki CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve Hülya Güven, yerlerinden kalktı. CHP’li vekiller, Vali Kıraç’a Ankara’ya gidecek otobüslerin engellenmesini protesto ettiklerini söyledi.

ON BİNLER YÜRÜDÜ

Resmi törenin ardından, CHP’liler aynı yerde dün saat 14.00’te yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla alternatif kutlama yaptı. Anıta çelenk koyan CHP’liler, daha sonra yürüyüşe geçti. Sivil toplum örgütleri ile sosyal paylaşım sitelerinden yapılan çağrılarla örgütlenen İzmirliler de aynı saatlerde, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplandı. CHP’lilerle birleşen yürüyüşe katılanların sayısı, 200 bini aştı. Yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.  DHA

Haberin Devamı

İŞTE OLAYLARIN TÜM GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

POLİS BİBER GAZI SIKTI / FOTO GALERİ

TÜM YURTTA CUMHURİYET COŞKUSU / WEB TV



SIRILSIKLAM OLDU, ELİNDE TÜRK BAYRAĞI İLE BÖYLE YÜRÜDÜ / WEB TV

YÜZÜNÜ TÜRK BAYRAĞI İLE KORUDU - 1 / WEB TV

BİBER GAZINDAN YÜZÜNÜ TÜRK BAYRAĞI İLE - 2 / WEB TV

BİRİNCİ MECLİS ÖNÜNDEN KARELER

ANKARA'DA BİNLERCE KİŞİ YÜRÜYÜŞ İÇİN TOPLANDI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!