29 Ekim'de ne olacak

Güncelleme Tarihi:

29 Ekimde ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2012 16:40

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bu yıl ilklere sahne olacak. Ancak tüm gözler Ankara Valiliği’nin yasakladığı “29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü”nde. Ankara Valiliği yasak kararını değiştirmezken başta CHP olmak üzere, siyasi parti ve STK'lar ise yürüyüşü gerçekleştirmek konusunda ısrarlı. Konuyla ilgili İzmit'te 20 bin kişiden fazla bir kalabalığa seslenen CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise ne olursa olsun Ankara'ya yürüyeceklerini söyledi.

29 Ekim Resepsiyonuna ilk kez TBMM yerine Çankaya Köşkü ev sahipliği yapmaya hazırlanırken yine ilk kez konuklara eşli davetiye gönderildi. Bu yıl komutanların da resepsiyona ilk kez eşleriyle katılmaları bekleniyor.

Muhalefetin ve bazı sivil toplum örgütlerinin hazırlık yaptığı ve ‘Seferberlik Yürüyüşü’ adını verdiği etkinliğe izin verilmeyeceğinin açıklanması ise 29 Ekim’den haftalar önce yeni bir gerginliğin fitilini ateşledi.



ERDOĞAN: “İSTİHBARAT VAR, BUYURSUNLAR HİPODROMA”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 29 Ekim yürüyüşünün yasaklanmasına gösterilen tepkiler üzerine kararı "Ankara Valiliği şu anda kendi aldığı istihbaratlarla üzerine düşen görevi yapmaktadır" sözleriyle savundu ve “Buyursunlar hipodromda hep birlikte kaynaşarak bunu yapalım” dedi.

KILIÇDAROĞLU: NE YAPARSA YAPSINLAR ANKARA'YA YÜRÜYECEĞİZ

CHP İzmit İlçe Teşkilatı'nıın düzenlediği Cumhuriyet Şöleni yörüyüşüne katılan Kılıçdaroğlu, burada toplanan 20 bin kişiyi aşan kalabalıkla yürüdü. Kığlıçdaroğlu 29 Ekim kutlamalarının Başkent'te yasaklardığını belirterek ne yaparsa yapsınlar halkla beraber Ankara'da yürüyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

BAHÇELİ’DEN YÜRÜYÜŞE TEPKİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yürüyüşle ilgili, “Bazı sivil toplum kuruluşlarının Ortadoğu'daki bazı özentilere heveslenerek 'halk hareketi başlatıyoruz', 'halk yürüyüşü yapıyoruz' derken bir krize Türkiye'yi sokmaları ve bunu da bazı siyasi partilerin çok sıcak sahiplenmeleri doğru değildir” dedi.

3 BİN 500 POLİS GÖREV YAPACAK

Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenecek Cumhuriyet Bayramı etkinliği için çoğunluğu çevik kuvvet olmak üzere 3 bin 500 polis görev yapacak.

Polis ekipleri, yürüyüşe diğer illerden katılacaklar için Ankara'nın ana giriş noktalarında güvenlik önlemleri alacak. Katılımcıların otobüsleri şehir girişlerinde durdurularak, kimlik kontrolü ve güvenlik aramaları yapılacak. Polis helikopteri de gün boyunca kent merkezinde ve çevresinde havadan denetimler yapacak.

ANITKABİR'E YÜRÜYÜŞ YASAK

* CHP, DSP ve İşçi Partisi ile 40 sivil toplum örgütünün desteklediği açıklanan etkinlik, saat 11.00'de Birinci Meclis önünde başlayacak.

* Sivil toplum örgütlerinin, Birinci Meclis'ten Anıtkabir'e doğru yapmayı planladığı yürüyüş, Ankara Valiliği'nin kararı nedeniyle yapılmayacak.

* Gruplar, yalnızca Birinci Meclis önünde bir araya gelerek Cumhuriyet  Bayramı'nı kutlayacak.

* Kutlamalarda 10 bin karanfil dağıtılacak ve Atatürk büstlerine çiçek  bırakılacak.

* CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve DSP Genel Başkanı Masum Türker de  etkinliğe katılacak.

Haberin Devamı

ANKARA'YA GİTMEK İSTEYEN GRUBA POLİS ENGELİ

Avcılar’dan, Ankara’daki 29 Ekim Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak için yola çıkan 200 kişilik grubun bulunduğu 4 otobüs ve 3 minibüs polis tarafından durduruldu.

Avcılar CHP İlçe binası önünde dün gece saat 23.00’da toplanan 200 kişilik bir grup, Ankara’da düzenlenmesi planlanan 29 Ekim Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak için 4 otobüs ve 3 minibüsle İstanbul’dan yola çıkmak istedi. Polis ekipleri seyahat evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle otobüs ve minibüsleri durdurdu. CHP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının üyelerinden oluşan 200 kişi otobüslerden inerek durumu protesto etti. Ellerinde Türk bayrakları bulunan grup, "Mustafa Kemal’in askerleriyiz", "Vatan sana canım fedaö, "Susma sustukça sıra sana gelecek" şeklinde slogan attı. Bu sırada CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum gruba destek vermek için Avcılar CHP İlçe binası önüne geldi. Batum yetkili polis müdürleriyle bir süre konuştuktan sonra grup üyelerine Taksim Meydanı’na gitmeleri çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

"AMAÇ ANKARA’YA GİDİŞİ ENGELLEMEK"

Grupla birlikte Taksim Meydanı’na gideceğini belirten Süheyl Batum, "Araçları buradan kaldırdığımız anda şehrin çıkışında tutacaklar. Her yerde bu durum var. Otobüslerin evrakları eksik çıkartmıyoruz diyorlar. Buradaki amaç Ankara’ya gidişi bir şekilde engellemek" diye konuştu.

İSTANBUL’DA 48 BİN HAVAİ FİŞEK ATILACAK

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İstanbul Boğaz’ında havai fişek, ses ve ışık gösterilerini içeren program ile kutlanacak. İstanbul’da Vatan Caddesi’nde yapılacak törenlerin ardından akşam Boğaz’da havai fişek gösterisi yapılacak. Kutlamalarda 48 bini aşkın havai fişek atışı yapılacak ve havai fişekler İstanbul Boğazı’nda 250 metreye kadar yükselecek. DHA

İZMİR’DE TÜM ETKİNLİKLER SERBEST


İzmir’de ise Vali Cahit Kıraç, Cumhuriyet Bayramı'nı coşkuyla kutlamak için gerekli hazırlıkların yapıldığını açıkladı.
Kutlamalar kapsamında kendilerinden talep edilen bütün etkinliklere izin verdiklerini ifade eden Vali Kıraç, “Şu andan itibaren sivil toplum kuruluşları ve şahıslar, Atatürk Anıtı'na çelenk koyabilir, program yapabilir, etkinliklerini sergileyebilirler. Bilgilerinize sunuyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!