BM değişsin

Güncelleme Tarihi:

BM değişsin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2012 00:00

BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların yapılarının değişme zamanı geldi. 10 geçici üyenin bir anlamı var mı? Yok. Daimi 5 üyeden 1’i ‘Hayır’ dediği zaman mesele bitiyor. Bu 5 üyenin etnik yapısından, düşüncesinden başka dünyada bakış yok mu?

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların yapılarının değişme zamanı geldi. BM Suriye’de bir acizlik içerisindedir” dedi. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından ‘Adalet’ temasıyla düzenlenen İstanbul Küresel Forumu, dün İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Erdoğan 41 dakika süren konuşmasında şunları söyledi:

Adaletle zulüm sınırı

Büyük mütefekkirimiz ve mutasavvıfımız Mevlana’nın adalet tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Diyor ki Mevlana, ‘Adalet nedir? Ağaçları sulamak. Zulüm nedir? Dikene su vermek. Adalet bir nimeti yerine koymaktır. Su emen her kökü sulamak değil. Zulüm ise bir şeyi konmaması gereken yere koymaktır.’ Evet, adaletle zulüm arasında işte böyle ince bir sınır var.

Gandi’den Malcom X’e

Haberin Devamı

İnsanlık tarihindeki destansı mücadelelerin neredeyse hepsi, zulme başkaldırı için adaleti tesis etmek için girişilen çabaların ifadesidir. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. Şöyle yakın tarihe baktığımızda Gandi’yi, Malkom X’i, Mandela’yı, Aliya İzzetbegoviç’i görürüz. Filistin’de, İsrail buldozerlerinin paletleri altında parçalanarak katledilen Rachel Corri zulme karşı adaletin safında yer aldığı için orada değil miydi?

5 üyeden başkası yok mu

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, pek çok uluslararası kuruluşun işleyişinde, yapısal adaletsizliği açıkça görebiliyoruz. 5 tane daimi üye, 10 tane geçici üye. 10 geçici üyenin bir anlamı var mı? Yok. Daimi 5 üyeden 1’i ‘Hayır’ dediği zaman, mesele bitiyor. BM’nin, adalet üzerine reforme edilmesi şart. Bu konuşmayı BM Genel Kurulu’nda da yaptım. Bu 5 üyenin etnik yapısından, inancından, düşüncesinden başka dünyada bakış yok mu? Var. Peki, bu küresel yapıyı, tüm insanlığı kapsıyor mu? Hayır. Öyleyse BM’nin reforme edilmesi şart.

Kimse huzur bulamaz

Uluslararası barış ve güvenliği emanet ettiğimiz BM Güvenlik Konseyi, başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların yapılarının değişme zamanı geldi. Suriye’de 20 aydır bütün dünyanın gözü önünde cereyan eden insanlık dramına, bütün çabalarımıza rağmen BM Güvenlik Konseyi müdahale etmemiştir. Esad rejimine her gün onlarca, yüzlerce insanı öldürme konusunda cesaret veren, adeta yeşil ışık yakan bir tutum var ortada. Suriye’deki olaylar karşısında etkin bir politika ortaya koyamayan Güvenlik Konseyi’nin, dünyanın diğer bölgelerindeki mağdurlar, mazlumlar nezdinde hızla meşruiyetini kaybettiğinin bilinmesini istiyorum. Masum çocukların, kadınların, insanların kanı, kirli siyasi hesapların üzerinden akıp gitmeye devam ettikçe kimse huzur bulamayacak.

Batı tek merkez değil

Haberin Devamı

Batı artık dünyanın tek merkezi değildir. Dünya çok merkezli bir yapıya dönüştü, dönüşmeye devam ediyor. Bu gerçek, sadece siyasi çerçeveyle sınırlı değil. Aynı şekilde ekonomik olarak da dünya yapısal bir dönüşüm içinde.

Dolmabahçe’de Arap Baharı

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün İstanbul Küresel Forumu açılışından sonra Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne geçti. Erdoğan, ilk olarak Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi’yi kabul etti. Basına kapalı görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Daha sonra Erdoğan, Tunus Dışişleri Bakanı Rafik Abdisselam ile yaklaşık
1 saat görüştü. Erdoğan, son olarak Libya Ulusal Güçler İttifakı Başkanı Mahmut Cibril’i kabul etti.

Davutoğlu’na taziye

Haberin Devamı

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi’yle İstanbul Kongre Merkezi’nde basına kapalı 45 dakika görüştü. Görüşmede el-Arabi, Türkiye-Suriye sınırındaki son olaylar hakkında bilgi istedi ve Akçakale saldırısı hakkında taziyelerini tekrarladı. Görüşmede Türkiye-Mısır-İran arasındaki üçlü görüşme sürecine değinildi, Türkiye tarafından indirilen Suriye uçağı da gündeme geldi.

Suriyeli muhalifler Forum’da

İSTANBUL Küresel Forumu’nun katılımcıları arasında Arap Baharı sonrası yönetimleri değişen ülkelerden çok sayıda katılımcı yer aldı. Suriye’de rejime karşı 1 yılı aşkın süredir çatışmaları sürdüren muhaliflerin siyasi kanadı olan Suriye Ulusal Konseyi’nin Başkanı Abdülbasit Seyda da, forumda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile sohbet etti. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Seyda ile görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!