Yüzbinlerce işçiye zam umudu doğdu ama…

Güncelleme Tarihi:

Yüzbinlerce işçiye zam umudu doğdu ama…
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2012 18:28

Başbakan Erdoğan’ın ‘uzlaşmadan bana gelmeyin’ mesajı işçi ve patronlarda karşılığını buldu.

Haberin Devamı

600 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmelerin tıkanması nedeniyle zor günler geçiren işçi ve işveren sendikaları çareyi uzlaşmakta buldular. Bu uzlaşının sürprizi ise TOBB oldu. Sendika barajının yüzde 1’e düşmesine itiraz eden TOBB, Başbakan zirvesinde TİSK ile birlikte yer aldı. Toplantıya gitmeyen tek konfederasyon ise DİSK idi.

Uzun süredir Başbakan Erdoğan’dan randevu bekleyen işçi ve işveren örgütleri dün ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya geldiler. Bu toplantıda sendika barajının Ekonomik ve Sosyal Konsey’e üye olan mevcut konfederasyona bağlı sendikalarda yüzde 10’dan yüzde 1’e indirilmesi; yeni kurulacaklar içinse yüzde 3 olarak uygulanması konusunda anlaştılar. Bu uzlaşı haberi Başbakanlığa iletildi. Bunun üzerine Başbakanlıktan, taraflara bugün için saat 11.30’a randevu verildi.

KADEMELİ BARAJ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı toplantı yaklaşık 45 dakika sürdü. TİSK Başkanı Kutad Kubilig, yasanın çıkmaması nedeniyle işyerlerinde yaşanan sıkıntı ve huzursuzluğu anlatırken, yasa dışında ‘geçici’ çözümleri kabul etmediklerini söyledi. Türkiye’nin daha fazla yasal boşluk yaşamaması için Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nın bir an önce çıkması gerektiğini tavsiye etti.

İşçi sendikaları da barajın mevcut konfederasyonlara bağlı sendikalar için 2012-2016 yılları arasında yüzde 1, 2016-2017 döneminde yüzde 2 ve 2018’den itibaren de yüzde 3 olarak kabul ettiklerini Başbakan’ın önünde bir kez daha ifade ettiler.

Bunun üzerine Başbakan Erdoğan da Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın 1 Ekim’de açılacak olan TBMM gündemine öncelikli olarak alınması konusunda ‘bir bakalım’ diyerek toplantıyı bitirdi.

TİSK BİZİ TEMSİL ETMİYOR, DİYEN TOBB DA MASADAYDI

Üçlü Danışma Kurulu’nda yer almayan TOBB, ‘TİSK bizi temsil etmiyor, Üçlü Danışma da biz de olmayız’ itirazını her fırsatta dile getiriyordu. Bugünkü toplantıda işçi ve işveren sendikalarının yanı sıra TOBB’un da katılması, ‘resmen olmasa da fiilen TOBB artık danışma kuruluna girdi’ yorumlarına neden oldu.

9 SENDİKA YETKİ KAYBEDECEK

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilirse, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı

Haberin Devamı

Sendikalar için baraj yüzde 4 yıl boyunca yüzde 1, sonraki 2 yılda yüzde 2 ve 6.yıldan sonra da yüzde 3 olarak uygulanacak. Yeni kurulacak sendikalar içinse baraj yüzde 3 olacak.

Haberin Devamı

Ancak yasa çıktıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gerçek sendikalı işçi istatistiklerini yayınlayacak. Bu durumda 3 milyon olarak görünen sendikalı işçi sayısının aslında 930 bin olduğu ortaya çıkacak. Bunun sonucunda Türk-İş 4, Hak-İş 2 ve DİSK de 3 sendikasında toplu sözleşme imzalama yetkisini kaybedecek.

KRİTİK SORU?

Bir sendika başkanı Hak-İş’e bağlı bir sendika kurulursa bu yeni mi sayılacak eski mi, yani baraj onun için 1 mi olacak 3 mü’ diye sordu. Aynı başkan, “Türk-iş kazandı, Hak-iş kaybetti. Yasa çıktıktan sonra bu kaybı daha da hızlanacak” yorumunu yaptı.

Başkan, işkolu sayısının 28’den 21’e düşmesiyle bazı iş kollarında birleşme yaşanacağından barajı aşmanın daha da zorlanacağına dikkat çekerek, 9 sendikanın değil 12 ila 14 sendikanın yetki kaybedeceğini savundu.

DİSK TÜMDEN KARŞI

Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısına başından beri itiraz eden ve ILO normları dışında hiçbir yasal düzenlemeyi kabul etmeyeceğini açıklayan DİSK, bugündü Başbakan görüşmesine de gitmedi. DİSK Başkanı Erol Ekici, bu düzenlemelerin Türkiye’de sendikaları tamamen bitirme operasyonunun bir parçası olduğunu söyledi. Ekici, yüzde 1 barajında bile 9 sendikanın yetki kaybedeceğini, barajın yüzde 2’ye çıkması halinde kaybın 25-30’a çıkacağını; yüzde 3’e yükseldiğinde ise tamamının kapanacağını ileri sürdü.

“KİRALIK İŞÇİ SENDİKALI OLUR MU”

Ekici, sendikaların mevcut durumlarını koruyabilmesi için bile üye sayısını her yıl 3’e 4’e katlaması gerektiğinin altını çizdi. Ancak Ulusal İstihdam Stratejisi ile getirilmek istenen ‘esnek çalışma’ modelleriyle artık işçilerin sendikalı olamayacaklarını anlattı. Ekici, kamuoyunda kiralık işçi düzenlemesi olarak bilinen özel istihdam büroları düzenlemesinin sendikalar önünde en büyük engel olduğunu vurguladı.

Ekici, bu düzenlemeler nedeniyle Türkiye’nin ILO nezdinde sorgulanacağını ve kara listeye alınacağını söyledi. ILO normlarında sendika barajının da işkolu barajının da olmadığını anımsattı. İşverenlerin, sendikaları ikna ederek bu düzenlemeye ‘evet’ dedirttiklerini savunan Ekici, “Sendikalar kendi ölüm fermanlarını imzaladılar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!