Ailelerinin malvarlığı mahkemede

Güncelleme Tarihi:

Ailelerinin malvarlığı mahkemede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 00:00

12 Eylül davası sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın malvarlığına ilişkin MASAK’ın hazırladığı rapor avukatlara verildi.

Haberin Devamı

Gayrimenkul zengini görünen Evren ve Şahinkaya’nın varlıklarının daha çok çocuklarının üzerine olduğu anlaşıldı. Avukatlar, sanıkların 1980’lere ait hesap hareketlerinin raporda olmamasına dikkat çekti.

ANKARA 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 12 Eylül davasının sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın malvarlıklarının incelenmesi için talimat verdiği Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) 2 klasör ve 55 sayfadan oluşan raporu avukatların incelemesine açıldı. Raporda, Evren ve Şahinkaya ailelerinin bazı işlemlerindeki ve yatırımlarındaki yoğunluğa dikkat çekmek için bu işlemlerin yanına “yoğun yatırım”, “yoğun işlem”, “yüksek meblağlı işlem” gibi notlar düşüldü. Raporda 2002’den sonraki malvarlıkları görüldüğü için mahkeme MASAK’a yeniden bir yazı yazarak önceki yılların araştırılmasını talep etti. Gayrimenkul zengini görünen Evren ve Şahinkaya’nın varlıklarının daha çok çocuklarının üzerine olduğu anlaşıldı. Raporda Kenan Evren, Sekine Evren, Nebahat Şenay Gürvit, Semahat Gülay Evren, Miray Emine Göksu (Evren), Tahsin Şahinkaya, Sema Şahinkaya, Sevgi Şahinkaya Kartal ve Serdar Şahinkaya’nın mali durumlarına ilişkin bilgiler bulunuyor. MASAK’ın 2 klasörü bulan belgeleri arasında, bu kişilerin mal varlıklarıyla ilgili bankalara yazılan yazılar ve gelen cevaplar yer alıyor. Gönderilen bazı cevaplar, “Belirli bir yıldan önceki kayıtların bulunmadığı” bilgisini içeriyor. Avukatlar, özellikle sanıkların ülke yönetiminde olduğu 1980’lere ait hesap hareketlerinin raporda olmamasına dikkat çekti. 

Haberin Devamı

18 kayıtlı araç 

Kenan Evren üzerine 4, kızları Nebahat Şenay Gürvit üzerine 5, Semahat Gülay Evren üzerine 9 kayıtlı araç bulunduğu belirlendi. İncelemelere göre, Tahsin Şahinkaya üzerine 2, Sevgi Şahinkaya Kartal üzerine 1 ve Serdar Şahinkaya üzerine 2 araç bulunuyor. 26 Haziran 2012 tarihli raporda, sanıkların hissesi bulunan şirketler ve gayrimenkul bilgileri de yer aldı. Klasörlerdeki bazı bilgiler şöyle:

Evren’in Marmaris Sağlık Hizmetleri A.Ş ile Marmaris Liman İş A.Ş’de ortaklığı, Datça, Bodrum, Muğla ve Marmaris’te çok sayıda gayrimenkulü var.
Kızı Semahat Gülay Evren bir tekstil şirketinde yüzde 95 ortaklığı, Beşiktaş, Şişli ve Bodrum’da çok sayıda gayrimenkul alımları bulunuyor.
Tahsin Şahinka-ya’nın kızı Sevgi Kartal’ın bir dış ticaret ve 2 inşaat firmasında yüzde 1’lik hissesi bulunuyor.

Oğul Serdar Şahin-kaya’nın 1990’larda bir medikal şirketin sahibi olduğu, 2011’de de yine medikal şirketler ve dış ticaret şirketlerinde hisselerinin olduğu belirlendi.

Tahsin Şahinkaya’nın 2002’de Menderes ilçesinde 2 gayrimenkul aldığı görülüyor.

Sevgi Kartal’ın ise Kadıköy ve Menderes ile Darıca’da 5 ayrı gayrimenkul alımı yapması dikkat çekti. Aynı şekilde Serdar Şahinkaya da Kadıköy, Menderes ve Bodrum’da gayrimenkul aldı.

Şenay Evren Gür-vit’in Sarıyer’de 494 bin ve 229 bin lira tutarındaki 2 gayrimenkul alması raporda yer aldı. Ayrıca İstinye Park’taki yüksek yatırımları da dikkat çekti. Rapora göre, Evren ve Şahinkaya ailesi fertlerinin deniz ve hava aracı bulunmuyor.

Haberin Devamı

Evren’in yüzde 1 hissesi vardı, onu da ben aldım

Ailelerinin malvarlığı mahkemede


7’NCİ Cumhurbaşkanı Kenan Evren yargılandığı 12 Eylül davası kapsamında mahkemeye sunulan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda, sahip olduğu iddia edilen şirketlerin yetkilileri konuştu. Marmaris Sağlık Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve en büyük hissedarı Opr. Dr. Sahir Ökten, “Özel Ahu Hetman Hastanesi yapılmaya karar verildiği dönemde Evren’in ismi de kuruluş listesinde olsun diye ortak karar alındı. Kendisine yüzde 1’lik bir hisse verildi. İşin en önemli yanı ise bu hisseyi 10 ay önce ben satın aldım. Şu an Sayın Evren’in hastanemizde hissesi bulunmuyor” dedi. Evren’in Marmaris Liman Hizmetleri A.Ş.’nin sahibi olduğu iddialarına ise yanıt Marmaris Liman Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Tugay’dan geldi. Tugay, Evren’i sembolik olarak şirketlerine aldıklarını belirterek, “Resmi hissesi binde 1” dedi. Evren’in Muğla’daki evini 10 yıl önce satıp, havası daha serin diye Datça’dan ev aldığı, ancak onu da yıllar önce sattığı öne sürüldü. Evren’in İzmir’e taşındıktan sonra 800 bin TL’ye satışa çıkardığı Marmaris Armutalan’daki evi ise hâlâ alıcı bekliyor. Mustafa SARIİPEK / DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!