Atatürk ilkeleri kitaptan çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk ilkeleri kitaptan çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği ile Talim Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı Yönetmeliği değişti. Artık ders kitapları hazırlanırken, “Atatürk ilke ve inkılaplarına, laik, sosyal, hukuk devletine uygun olma” kriteri aranmayacak.

Haberin Devamı

MİLLİ  Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği ile Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çıkarılan madde

Yönetmelikten şu madde çıkarıldı: “Ders kitapları Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasa’nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye’e karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek’ hükmüne ve eğitimin temel ilkelerine uygun olarak hazırlanır.” Ders kitaplarının nitelikleri bölümünden de “Öğretim programlarında belirtilen Atatürk ilke ve inkılapları kazanımlarını içerir” ifadesi de çıkarıldı.

Haberin Devamı

Anlayamıyorum

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şunları söyledi: “En önemli değişiklik bence ders kitaplarının uzmanlara inceletilecek olması. O yönü olumlu. TTK’nın onayladığı kitaplarda birçok hata çıktı. Eğer uzmanlara herhangi bir ideolojik kaygı gütmeden inceletilirse hata olmaz. Ancak kitapların Atatürk ilke ve inkılaplarına uygunluğunun denetlenmesi gerekir. Atatürk ilkeleri muasır medeniyetler seviyesini yakalamaya yönelik ilkelerdir. İlke ve inkılapların bu kararı alanlarda yarattığı rahatsızlığı anlamıyorum ben. Atatürk ile bir hesaplaşma anlayışı olarak görüyorum ben.”

Bakan: Tespit yanlış

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise sorular üzerine yönetmelik için şunları söyledi: “Bu her şeyden önce doğru bir tespit değil. Yönetmeliği tam olarak okursanız ve doğru analiz ederseniz, oradaki ilk hüküm anayasa ve kanunlara uygunluktur. Daha önce birçok madde pekiştirme olarak yazılmıştı. Anayasada, kanunlarda var olan bir şeyi yönetmeliğe ayrı ayrı yazmanın mantığı olabilir mi, yaptığınız işin niteliğini değiştirmek gibi bir sonuç doğurur mu?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!