İzmir'de 9 Eylül gerginliğinin yankıları sürüyor

Güncelleme Tarihi:

İzmirde 9 Eylül gerginliğinin yankıları sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2012 15:22

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, İzmir’in kurtuluş şenliklerinde kentin CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaşadığı tartışmanın, İzmirliler’in protesto ettiği Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay’ı koruma refleksinden kaynaklandığını belirterek, "Kocaoğlu’nu yuhalasalar onu da ilk koruyan ben olurum. Kocaoğlu’nu Allah’a havale ediyorum. Dava açmayacağım. Biz İzmir’in çocuklarıyız. Kocaoğlu’nun sakinleşince benden özür dileyeceğine inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

İzmir’in kurtuluşunun 90’ıncı yıldönümü kutlamalarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaşadığı tartışmayla gündeme gelen AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Cumhuriyet Meydanı’nda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yuhalanmasına tepki gösterdiğini, Kocaoğlu’na "Bunların önüne geçemiyor musunuz Başkan. Bakan’ın yuhalanmasına nasıl izin veriyorsunuz" dediğini söyledi. Sait, bu çıkışı üzerine Kocaoğlu’nun kendisine "Sen yerine geç senin yerin arkada" dediğini, kendisinin de "Ben iktidar partisi milletvekiliyim, yerim Bakan’ın yanıdır" dediğini anlattı. Kocaoğlu’nun ayağına bilerek basmadığını öne süren Sait, şunları söyledi:

"Protokolde yerine oturunca yanına gidip "Başkan, beni yanlış anladınız’ dedim ama, bana işaret parmağını sallayarak, ’Sana gününü göstereceğim’ dedi. Ben 80 bin oy alarak seçildim, bana bunları söyleyemez. Ayrıca biz resmi bir yürüyüş yapmadık, yürüyüş protokolünde milletvekillerinin arkada olacağına dair bir bilgi yok. Ben tabii ki Bakan’ı koruyacağım. Yarın başka bir alanda Kocaoğlu’nu yuhalasalar onu da ilk koruyan ben olurum. Kocaoğlu’nu Allah’a havale ediyorum. Dava açmayacağım. Biz İzmir’in çocuklarıyız. Kocaoğlu’nun sakinleşince benden özür dileyeceğine inanıyorum. AK Parti’den bazı arkadaşlarım bana ’çok iyi yaptın’ dedi ama ben bu gazlara gelmem. Başkan’ı insan olarak da çok seviyorum, makamına da saygı duyuyorum. O benim ağabeyimdir."

Haberin Devamı

BAKAN GÜNAY YUHALANDI / WEB TV


BİRİKEN ÖFKE PROTESTOYA NEDEN OLDU

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ise, İzmirli’nin öfkesinin milli bayramlarda törenlerin iptal edilmesi nedeniyle arttığını, biriken gerginliğin 9 Eylül’de protestoya dönüştüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"29 Ekim, 30 Ağustos törenleri iptal ediliyor, çelenk koyarken polis tartaklıyor, AKP tüm bunları ülkeye demokrasi getirmek için yaptığını söylüyor. Milli bayraklar demokrasi kartışı gibi gösteriliyor. 89 yıldır Türk bayrağının çekildiği İzmir Valiliği’nde bayrak töreni kaldırılıyor. Neymiş soğuk savaş yıllarını anlatıyormuş, devletin soğuk yüzünü gösteriyormuş. İnsanlar oraya rengarenk çiçek gibi giyinip, çocuklarını omuzlarına alarak geldi. Bunun neresi soğuk yüz? Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmirli’nin gösterdiği tepki üzerine geri adım attı. Bunun sadece Günay’ın hassasiyetinden kaynaklandığına, Hükümet’in görüşü olmadığına inanıyorum. Çünkü biz Günay ile birlikte 9 Eylül törenlerine çok katıldık. Kendisi de rahatsız olduğundan, yıllardır savunduğu fikirlerle çeliştiği için müdahale etme ihtiyacı hissetti. 2013 ve 2014’te elbette bu zihniyetle hesaplayacağız."

’KEŞKE 9 EYLÜL’Ü SİYASİ EMELLERİNE ALET ETMESEYDİ’

Engin, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaşadığı tartışmanın Sait’in siyasi hırsından kaynaklandığını öne sürerek, "Sait, siyasette ön almaya çalışan bir arkadaş. Tavırlarıyla bunu gösteriyor. Keşke 9 Eylül’ü siyasi emellerine alet etmeseydi. Siyasi hırslarını biraz kontrol et. Karşıtlık yaratarak prim yapmaya çalışıyor. Siyasette böyle kariyer yapılmaz. Pozitif rekabet edilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!