İran ajanları böyle yakalandı

Güncelleme Tarihi:

İran ajanları böyle yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2012 00:00

Iğdır’da İran istihbarat örgütü SAVAMA’ya yönelik düzenlenen ve 9 kişinin gözaltına alındığı operasyonda 7 kişi, “casusluk” iddiasıyla tutuklandı. Polisin, ajanları adım adım takip ettiği ortaya çıktı. Şüphelilerden ele geçirilen görüntülerde bazı PKK’lıların ajanlar tarafından sorguya alındığı ve yaptıkları eylemler hakkında bilgi verdikleri belirlendi.

Haberin Devamı

ERZURUM Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü casusluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan 9 şüpheliden 7’si önceki gün çıkarıldıkları mahkemece İran için casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklandı. İstihbarat birimlerinin 1 yıl süreyle takibe aldığı şüphelilerin, para karşılığında topladıkları bilgileri SAVAMA’ya aktardıkları belirlendi. İranlı ajanlarla sınırda buluşup bilgi aktaran bazı Türk vatandaşları ise polislerce adım adım izlendi. Soruşturma dosyasına giren takip fotoğraflarında, casusluk suçlamasıyla tutuklanan Timur A.’nın, operasyon sırasında İran’a kaçan ajan Yaghoub Ahnou Khos ile bir motorsiklete binip daha önceden belirlenen stratejik öneme sahip alanların fotoğraflarını çektikleri ve bilgi topladıkları tespit edildi.

Sınırda buluşma

Haberin Devamı

Başka bir fotoğrafta ise Timur A. İran sınırından içeri girerek devrim muhafızlarının koruması eşliğinde daha önceden topladıkları bilgi notlarını SAVAMA’ya çalıştığı belirlenen Z.A. isimli ajana verirken görülüyor. Timur A.nın el yazısıyla hazırladığı notlarda, PKK’nın eylemleri hakkında bilgilerin bulunduğu tespit edildi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Timur A. yeniden sınırın Türkiye tarafına geçerek Iğdır’da geri döndü.

Teröristlere sorgu

/images/100/0x0/55ea9439f018fbb8f8892da7

Soruşturmada, şüphelilerin evlerinde yapılan aramada çok ilginç görüntüler de ele geçirildi. Görüntülerde 2 PKK’lı kadın teröristi çapraz sorguya alan İran ajanları, örgüt hakkında ve Türkiye’deki yapılanmasına ilişkin çeşitli sorular yöneltiyor. Kadın teröristler, 8 Türk askerinin kaçırılması ve bazı askerlerin şehit edilmesiyle ilgili ajanlara bilgi veriyor.

Para karşılığı bilgi

Timur A. sorgusunda SAVAMA ajanlarının bölgedeki devlet kurumlarına ait bilgi topladığını aktararak, şunları söyledi: “İran Devrim Muhafızları’na bağlı Pastar ve askeri istihbarata bağlı Sipah, Türkiye’nin doğusuna yönelik bilgiler topluyordu. Doğu sınırında mazot kaçakçılığı yapan gruplara kolaylık sağlanıyor ve bunun karşılığında istihbarat bilgileri alınıyordu. Geçen yıl İran’dan Suriye’ye gönderilirken Kilis’te yakalanan TIR’da ele geçirilen silah, sodyum sülfat ve silindirik tanklarıyla ilgili bilgiler istediler. Bu TIR’ı kimin takip ettiğini ve operasyonu kimin düzenlediğini bulmamız için para verdiler.

Haberin Devamı

İran’da eğitim

Bizimle genellikle İran’da yaşayan Azeri uyruklu şahıslar görüşüyordu. Onlarla daha rahat iletişim kuruyorduk. Kuryelik görevini genelde Yaghoub Anhou Khosh yürütüyordu. İran’ın Caferi olması nedeniyle, Türkiye’deki muhbirler genelde Iğdır’da yaşayan Caferilerden seçiliyor. Caferiler, din eğitimi adı altında İran’a getirildikten sonra casusluk öğretiliyordu. Bilgiler karşılığında verilen paralar ise banka hesapları üzerinden değil, döviz büroları aracılığıyla casuslara ulaştırılıyordu.”

Şifre: Pantolon

TİMUR A.’nın İran istihbaratına çalıştığı belirlenen A.A. ile yaptığı telefon görüşmesinde bilgi karşılığı dağıtılacak para, pantolon parası olarak geçiyor. İranlı ajan Timur A.’ya ne zaman geleceğini soruyor, şüpheli ise pasaportunun süresinin bittiğini anlatıyor. Ajan bunun üzerine 8-9 bin pantolon parasının olduğunu, gelmesi halinde bu parayı teslim edeceğini aktarıyor. Soruşturma kapsamında geçen yıl düzenlenen ilk operasyonda tutuklanan 2 İran ajanıyla birlikte tutuklu sayısı 9’a çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!